شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

دستگاه مته


وجود مته را با دستگاه خراطی، کهن‌ترین دستگاه‌ها، هومر در اودیسه متذکر می‌شود ساخت مته. و نیز دستگاه تراش طی سده‌ها تحول اندکی یافت. ساعت سازان دستگاه‌های رومیزی و بسیار ساده‌ای …

وجود مته را با دستگاه خراطی، کهن‌ترین دستگاه‌ها، هومر در اودیسه متذکر می‌شود ساخت مته. و نیز دستگاه تراش طی سده‌ها تحول اندکی یافت. ساعت سازان دستگاه‌های رومیزی و بسیار ساده‌ای از آن ساختند که با دست به‌وسیله لنگ یا با پا از طریق پدال بدان‌ها فرمان داده می‌شد اما در آن روزگار تنها ایجاد سوراخ‌های کوچک و با عمق کم، معمولاً در فلزات نرم مورد نظر بود. نخستین مته‌های عمودی، تنه‌ای چوبی داشتند که یک کشوی حامل مته بر روی آن پیچ شده بود. لزوم ساخت دستگاه‌های ویژه سوراخ کننده ظاهراً دیر احساس گشت. حدود سال ۱۸۴۰ بسیاری از دستگاه‌های مته آمریکائی تنه‌ای چوبی داشت و سرعت نها حداکثر ۱۵۰ دور در دقیقه بود.

رفته‌رفته مته‌ەای ستونی یا با ستونی فلزی ساخته شد و بر قدرت و سرعت و دقت آنها افزوده و مته حلزونی مورس آمریکائی جانشین تیغ صاف دارای زبانه تخت گشت.

دیری نگذشت که مته‌ەائی عرضه شد که توانستند سوراخ‌هائی در قطعات بیش از پیش حجیم و سنگین مانند کوره‌ەای لوکوموتیو را ایجاد کنند.

یکی از نخستین مته‌ەا را، مته بازوئی (شعاعی) ساخت فرانسه در راه‌آهن اورلئان فرانسه مورد استفاده بود که بازوی آن به روی ستونی عمودی متکی به دیوار حرکت می‌کرد.

ساخت دستگاه‌ای مته بازوئی و نصب آنها در هر جای کارگاه امکان‌پذیر بود. این دستگاه را کالا از روی مدل ویتوورث ساخت.

دکوستر علاوه بر چهار نوع دستگاه مته عمودی معمولی، شامل دو دستگاه بازوئی نیز می‌شد که یکی از آنها یک متر پیش آمدگی و ۲۵۰۰ کیلوگمر وزن داشت. سرعت برش دستگاه‌های مته‌های پیشرفته در سوراخ کاری کمتر از سرعت دستگاه تراش و صفحه تراش بود.