یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

مرا به خانه ام ببر


مرا به خانه ام ببر

مهمانی هایی که بچه ها دوست ندارند

در فرهنگ ما این باور وجود دارد که کودکان در هر مراسم و مهمانی همواره باید همراه والدین خود باشند و پدر و مادر باید آنها را در کنار خود داشته باشند ....

بنابراین بعضی پدرها و مادرها فرزندشان را با خود به مهمانی‌ها و مراسم مختلفی که شاید جای کودکان نباشد، می‌برند در حالی که از نظر روان‌شناختی، حضور کودکان در مهمانی‌ها در هر زمان و مکانی مناسب نیست و این کار باید صرفا با در نظر گرفتن سن کودک و مقتضیات سنی او انجام شود؛ مثلا حضور کودکان در مجالس ترحیم و عزا مطلوب نیست چون این‌ مراسم معمولا روی کودک تاثیر منفی می‌گذارد و با طبیعت او که همیشه به دنبال شادی است، در تضاد است.

روان‌پزشکان کودک و نوجوان همواره به پدرها و مادرها یادآوری می‌کنند محیط‌هایی مانند مراسم جشن ازدواج مختص شادی بزرگسالان است چون کودکان با توجه به سنشان ممکن‌است واکنش‌های مختلفی نسبت به محرک‌هایی مثل جمعیت زیاد و صداهای زیاد نشان دهند. بچه‌ها، به‌خصوص در سنین پایین‌تر، در محیط‌های پرازدحامی‌ مانند عروسی‌ها کلافه می‌شوند و بی‌قراری و بهانه‌گیری بیشتری می‌کنند بنابراین حضور آنها در جشن‌های عروسی فقط به دلیل فضای شاد حاکم بر آن نمی‌تواند معیار مناسبی برای والدین باشد. کودک محیط‌هایی مثل مهدهای کودک، خانه‌های بازی و جشن تولد کودکانه‌ای که متناسب با نیازهای او و با حضور همسالانش طراحی شده باشد، ترجیح می‌دهد. البته در بیشتر مواقع والدین حتی با آگاهی از این مسایل، به دلیل اینکه نمی‌توانند کودک خود را در منزل تنها بگذارند یا آنها را به کسی بسپارند، مجبور می‌شوند او را با خود به مهمانی‌هایی که چندان مناسب حال کودک نیست، ببرند. در این مواقع توجه به چند نکته می‌تواند قابل توجه باشد.

حضور همسالان

اگر در مهمانی‌ مخصوص بزرگسالان بچه دیگری حضور نداشته باشد، کودک به سرعت خسته، دلزده و کلافه می‌شود و بی‌قراری و بهانه‌گیری می‌کند اما اگر در همین جمع تعدادی کودکان هم‌سن و سالانش باشند، می‌توانند با هم به بازی‌های کودکانه بپردازند و در مهمانی حضور داشته باشند.

سرگرمی‌های کودکانه

وقتی فرزند خود را به جمع یا مهمانی‌ای که مخصوص بزرگسالان است، می‌بریم و می‌دانیم کودکی از گروه همسالان او نیز در جمع نیست، چه باید بکنیم؟ در این شرایط می‌توان وسایل سرگرم‌کننده مربوط به کودک مانند دفتر نقاشی و مداد رنگی، بازی‌های فکری کوچک یا در صورتی که کودک توانایی خواندن دارد، کتاب‌های داستان او را نیز همراه خود ببریم تا احساس کسالت نکند. وقتی مجبور می‌شویم فرزندمان را همراه خود به مهمانی‌های بزرگسالان ببریم، به‌خصوص اگر دانش‌آموز باشد، باید به ساعت خواب او توجه کنیم و برای اینکه زمان خوابش به هم نخورد و در روزهای بعد دچار مشکل نشود، راس ساعت مقرر به منزل بازگردیم.

دید و بازدید عید

در مورد دید و بازدیدهای نوروز، با توجه به ماهیت این مهمانی‌ها، مساله کمی‌ متفاوت است چون یکی از مشکلات مهمانی‌های بزرگسالان برای کودکان، زمان طولانی این مراسم است که باعث کسل شدن و بی‌قراری‌شان می‌شود ولی در دید و بازدیدهای عید که زمان آن معمولا کوتاه است، مشکل چندانی برای کودکان به وجود نمی‌آید و حتی برای آنها خوب هم است. والدین باید از وقتی کودک به سن ۳ یا ۴ سالگی رسید، حتما درباره آداب دید و بازدید نوروزی و حضور در جمع با او صحبت کنند و درباره دست نزدن به وسایل روی میز پذیرایی و... به او آموزش دهند. اگر زمان این دید و بازدیدها تا حد ممکن کوتاه باشد، حضور در جمع برای کودک خسته‌کننده نخواهد شد.

دکتر کتایون خوشابی

روان پزشک کودک و نوجوان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی