چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
وقف را بهتر بشناسیم
از آنجا که موقوفات یکی از مهمترین و وسیعترین مباحث تاریخ و جوامع اسلامی محسوب میشود و به این دلیل که نقش بسیار مهمی در فعالیتهای دینی، اجتماعی و فرهنگی انسان معاصر دارد، از اهمیت و جایگاه ویژهای میان جوامع اسلامی برخوردار است.
از این رو است که این موضوع بهعنوان یکی از موضوعات مهم محل توجه بسیاری از سمینارها، همایشها و مطالعات علمی بوده و تحقیقات و بررسیهای بیشماری درباره آن صورت گرفته است.
در سالهای اخیر یکی از مهمترین و ارزندهترین این فعالیتها، برگزاری همایشی تحت عنوان «نظام وقف و جامعه مدنی در جهان عرب» است که در سال ۲۰۰۱ میلادی با حضور اندیشمندان و محققان بیست کشور اسلامی در شهر بیروت برگزار شد. در این همایش که بهمنظور شناخت و بررسی تجربیات کشورهای اسلامی در زمینه وقف برگزار شد، بالغ بر ۴۰ استاد دانشگاه و متخصصین امور اقتصادی و وقفی حضور داشتند که هر کدام مقالات علمی و تخصصی خود را در این زمینه ارائه و اطلاعات جامع و کاملی را پیرامون مباحث اقتصادی، مدیریتی و حقوقی وقف طرح و بررسی کردند.
با این همه و با وجود اهمیت این موضوع در جهان اسلام، مسئله وقف در کشورمان به دلایل مختلف مورد بیمهری و کمتوجهی قرار گرفته و مطالعات و تحقیقات علمی و ارزنده در این زمینه بسیار مختصر و محدود است و آن طور که باید این عرصه به لحاظ ساختارهای نظری، تاریخی و جامعهشناسی مورد بررسی، تحقیق و پژوهشهای آکادمیک و علمی قرار نگرفته است.از اینرو انتشار کتاب «ساختار وقف در جهان اسلام» به قلم صادق عبادی که ترجمهای روان از کتابی عربی تحت عنوان « نظام الوقف و المجتمعالمدنی فی الوطن العربی» است، در راستای غنیسازی مطالعات وقفی در کشورمان بسیار ارزنده و قابل توجه است.
این مجموعه مقالات که به قلم صادق عبادی از زبان عربی به زبان فارسی برگردانده شده، در حقیقت مجموعهای از مقالات علمی و تخصصی است که در همایش «نظام وقف و جامعه مدنی در جهان عرب» با همکاری دو مرکز مطالعات وحدت عربی و هیات امنای کل اوقافات کویت در بیروت برگزار شده است. این مجموعه که به نوعی جزو سلسله اقدامات و کتابهایی است که در زمینه حرکت اصلاحات ساختار وقف در دهه اخیر پدید آمده، ارتباط تنگاتنگی با سلسله فعالیتهای «انجمن دانشجویان مسلمان» در آمریکا، کانادا و پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ دارد و در واقع به طریقی تحولات مثبت در اوقاف جهان اسلام را مورد نقد و بررسی قرار میدهد.
کتاب «ساختار وقف در جهان اسلام» که با هدف انتقال تجربیات علمی و اجرایی سایر کشورها در زمینه بهرهوری موقوفات و تشویق پژوهشگران حوزه و دانشگاه در یافتن روشهای اجرایی بهتر تدوین شده، بخشهایی چون نظریهعام، فلسفه و تحول تاریخی نهاد وقف، چارچوب قانونی ساختار وقف در کشورهای اسلامی، ساختار اقتصادی نظام وقف و نقش آن در اقتصاد کشورها، آینده وقف در جهان عرب و اسلام و... را شامل میشود. علاقهمندان به مباحث وقف پس از مطالعه بخشهای مختلف و شرح و تفصیلهای این کتاب مشاهده خواهند کرد که مجموعه مقالات ارائه شده در این کتاب به مثابه اطلاعرسانی علمی از یک کشف اجتماعی جدید است که نگاهی تازه و خاص به وقف و نهادهای متولی آن در جوامع عربی دارد.
در کتاب «ساختار وقف در جهان اسلام» که به همت بنیاد پژوهش و توسعه فرهنگ وقف ترجمه و منتشر شده، خواننده علاوه بر آشنایی با برخی پایاننامههای دانشجویی در این زمینه با جمعی از دیدگاهها و آرای اجتهادی و ارزشمند درباره وقف و حواشی آن و همچنین پیوندها و ارتباطهای نظری وقف با جامعه مدنی و نهادهای مردمی آشنا میشود و مباحثی انتقادی را پیرامون این موضوعات از نظر میگذراند.
«ساختار وقف در جهان اسلام» توسط نشر سوره با ۱۱۳۶ صفحه و به قیمت ۱۲۰۰۰ تومان به بازار نشر معرفی و ارائه شده است.
آمنه فرخی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست