دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
شاخه های «پ ک ک» در اتحادیه اروپا
بین اول و شانزدهم جولای، یعنی هنگامی که نیروهای آمریکایی در عراق ۱۹کشته دادند، ۱۱تبعه ترکیه نیز توسط «پ.ک.ک» کشته شدند. خونریزی باعث واکنش ملی گرایانه در ترکیه می شود و چون اکثر ترکها واشنگتن را مسؤول خشونت های جدید پ.ک.ک می دانند که از شمال عراق سرچشمه می گیرد، این مسأله می تواند بر روابط آمریکا و ترکیه تأثیر بگذارد. با در نظر گرفتن اشتغال آمریکا در شورش های عراق، مبارزه تمام عیار ایالات متحده علیه پ.ک.ک در شمال عراق در زمان کوتاه بعید به نظر می رسد.
البته شمال عراق تنها جبهه ای نیست که پ.ک.ک در آن فعال است. این سازمان زیر ساخت فعالی در اروپا دارد. تداوم حضور پ.ک.ک در اروپا، ترکیه را خشمگین می کند. در ششم نوامبر، نخست وزیر ترکیه، «رجب طیب اردوغان»، مصاحبه مطبوعاتی مشترک با نخست وزیر دانمارک را به این علت ترک کرد که مقامات دانمارک حاضر نشدند تبلیغات تلویزیون «روژ» وابسته به پ.ک.ک را از سالن بردارند.
> تغییر تصویر پ.ک.ک در اروپا از رزمنده آزادی به خرابکار
پ.ک.ک در دهه های ۸۰ و ۹۰ در ترکیه مصائبی به بار آورد که محدوده گسترده ای از خرابی های خشونت بار از جمله حمله علیه جوامع کرد بود. البته برای مدتهای طولانی، اکثر حکومتهای اروپا جنبه حمایتی نسبت به این حزب داشتند و اعضای آن را به عنوان رزمندگان راه آزادی در نظر می گرفتند. تمایل به اجتناب از برانگیختن خشم سازمان، نقشی در نحوه مواجهه اروپایی ها با حزب کارگران کردستان داشت.
سالهای طولانی، حکومتها و اتحادیه اروپا از رویارویی با پ.ک.ک خودداری می کردند. در ،۱۹۹۸ پس از آنکه ترکیه، سوریه را متقاعد کرد تا «عبدالله اوجالان» رهبر پ.ک.ک (که از دهه۱۹۸۰ پناهگاه امنی در دمشق داشت) را اخراج کند، یونان و ایتالیا به او پناهندگی دادند. در آن زمان، وی با گذرنامه قبرسی مسافرت می کرد. گرچه اوجالان از نظر پلیس بین الملل و براساس درخواست آلمان تحت تعقیب بود، حکومت ایتالیا از پذیرش این درخواست خودداری کرد. در ماه مه۲۰۰۲ بود که اتحادیه اروپا حزب کارگران کردستان را گروهی تروریست به شمار آورد و این واقعه، زمانی رخ داد که حدود یک ماه از انحلال رسمی این حزب می گذشت و نامش به کنگره آزادی و دموکراسی کردستان «کادک» تغییر کرده بود. بر همین اساس در دهه۹۰ و به لطف بزدلی اروپایی ها، پ.ک.ک ساختار دقیقی برای جمع آوری پول، تبلیغ و بسیج در اروپا ایجاد کرد. فقط هنگامی که این گروه در ترکیه به عنوان گروه تروریستی مطرح شد، کشورهای اروپایی گامهای حقیقی علیه پ.ک.ک برداشتند، ارتقای نمود ترکیه برای پذیرش در اتحادیه اروپا و در حقیقت تمایل پ.ک.ک به استفاده از خشونت و تخریب در این روند، به نوبه خود در متقاعد کردن کشورهای اروپایی برای عدم تعلل در اقدام علیه پ.ک.ک مؤثر بود. در آوریل،۲۰۰۴ اتحادیه اروپا، کنگره جامعه کردستان را به عنوان گروه تروریست شناخت که نام جدیدی به نام «کا دک» را در مه۲۰۰۳ پذیرفته بود. در شهر «لیمپد»، مقامات امنیتی هلند یک اردوگاه آموزشی پ.ک.ک را تعطیل و ۲۹نفر را که از نظر آنها «برای مبارزه مسلحانه سازمان در ترکیه به کمک حملات تروریستی مشغول آموزش بودند» بازداشت کردند.
در ۵سپتامبر،۲۰۰۵ وزارت کشور آلمان انتشارات «زانی و فراگ» که روزنامه هوادار پ.ک.ک به نام «اوزگور پولتیکا» را منتشر می کردند، تعطیل کرد. در ۱۹سپتامبر، مقامات آلمان انتشارات «ولات فرلاگ» عامل خبرگزاری «ام.اچ.ای»و سایت خبری «روژ آن لاین» را تعطیل اعلام کردند البته در ۲۰اکتبر دادگاه دولتی فدرال آلمان، رأی تعطیل اوزگورپولتیکا را لغو کرد.
> شاخه های پ.ک.ک و سازمانهای هوادار در اروپا
به رغم این اقدامات گروهی این سازمانها در اروپا تحت بررسی های دقیقی هستند تا روشن شود آیا عملاً شاخه های پ.ک.ک هستند یا دارای روابط نزدیک با آنند.
«کردیش اینفودات کام» این سایت خبری مستقر در «بروکسل» متعلق به سرویس خبری ام.اچ.ای است و دفتر مرکزی آن درخیابان «کارل اولیش» در «ایزنبورگ» آلمان قرار دارد. کارشناسان ضدتروریسم، این مؤسسه را یکی از مؤثرترین شاخه های پ.ک.ک در اروپا می دانند.
«جنبش آزادی جوانان کردستان» (تکاک): سایت خبری این گروه در دانمارک واقع است و گروهی بسیار خشن به شمار می رود. براساس اطلاعات موجود، در این سایت خبری، گروه عقاب آزادی کردستان (تاک) شاخه ای از تکاک، تعدادی حملات در ترکیه انجام داده که از آن جمله چهار بمبگذاری بین ششم تا پانزدهم اکتبر بوده است. در ۱۶جولای، «تاک» اتوبوسی را در شهر توریستی «کوشاداسی» منفجر کرد. این حمله منجر به قتل پنج نفر از جمله یک تبعه انگلیس و یک تبعه ایرلند شد.
«کنگراگل»: این سایت خبری متعلق به پ.ک.ک و سایت تابع آن در «دوسلدورف» آلمان واقع است.
روژ تی وی: تلویزیون مستقر در دانمارک که دفتر مرکزی آن در «کپنهاگ» واقع است، این شبکه به عنوان سایت خبری نیز فعال است. اخبار و تبلیغات متمایل به پ.ک.ک را منتشر می کند و از آن جمله، مصاحبه ای با رهبران پ.ک.ک و درخواست برای اعمال خشونت آمیز در ترکیه را می توان نام برد. سایت خبری آزادی برای اوجالان در کلن آلمان قرار دارد.
> نقش آمریکا در تسهیل اقدامات کشورهای اروپایی علیه پ.ک.ک
ساختار پ.ک.ک در اروپا همچنان قوی است، گرچه بعضی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند انگلیس، فعالیت پ.ک.ک و جایگزین های آنها را ممنوع کرده اند، در بعضی از کشورهای اروپایی مانند یونان، پ.ک.ک همچنان آزاد است. شاخه های پ.ک.ک و سازمانهای هوادار و اکثر اعضای اتحادیه اروپا فعالند، البته با تمایل فعلی اروپایی ها به مبارزه با تروریسم، اتحادیه اروپا در روز ۲۹نوامبر به همراه همسایگان مدیترانه ای غرب خود و اسرائیل، با قانونی مشترک برای مبارزه با تروریسم موافقت کرد که می تواند همکاریهای آمریکایی - اروپایی دیگری را علیه شاخه های پ.ک.ک در اروپا به ثمر برساند.
سرمایه های مادی و انسانی، دوبخش اصلی هرگروه تروریستی است. قطع منابع مالی و انسانی پ.ک.ک در اروپا به کاستن تهدید این گروه علیه روابط آمریکا - ترکیه و پیوستن آنکارا به اتحادیه اروپا کمک خواهد کرد. از این نظر، واشنگتن، بروکسل و آنکارا ممکن است همکاری در فعالیت هایشان در گروه اروپایی ضدتروریسم را مفید یابند؛ گروهی که مشتمل بر همه ۲۵ عضو اتحادیه اروپا و نیز نروژ و سوئیس است. چنین اقداماتی می تواند به برطرف کردن بزرگترین مشکل ضدتروریستی اروپا کمک کند، چنانکه یکی از مفسران پلیس بین المللی، آن را به عنوان شکست در به ثمر رسیدن توانایی های چندجانبه مؤثر در زمینه های مالی و اعمال قانون به علت فقدان میل سیاسی است.
ترجمه: مرضیه خادم شریف
منبع: سایت اینترنتی «میدل ایست اینستیتو»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست