دوشنبه, ۱۷ دی, ۱۴۰۳ / 6 January, 2025
مصر در سالی پرفراز و نشیب
سال گذشته برای مصر سالی استثنایی و پرفراز و نشیب بود، زیرا دوازدهم تیر ماه بود که محمد مرسی، رئیسجمهور منتخب ملت مصر با حکم فرمانده کل نیروهای مسلح از قدرت برکنار و زمام امور به دست دولتی که توسط ارتش بوجود آمد، سپرده شد.
مرسی که در نخستین سالگرد پیروزی در نخستین انتخابات دمکراتیک پس از سه دهه دیکتاتوری حسنی مبارک، با اعتراضات گسترده مردمی مواجه بود، در نهایت از سمتش برکنار و در حصر خانگی قرار گرفت، اما با تشدید درگیری های خونین بین هواداران مرسی و دولت برآمده از کودتای نظامیان، مرسی به زندان و سپس برای محاکمه به دادگاه آورده شد. محاکمه مرسی و دیگر شخصیت ها و رهبران جماعت اخوان المسلمین در کنار محاکمه حسنی مبارک و فرزندانش در مصر همچنان ادامه دارد. مرسی هنوز خود را رئیس جمهور قانونی مصر می داند. دولت مصر بیست و پنجم دسامبر رسما اخوان المسلمین را یک گروه تروریستی اعلام کرد.
طی سال گذشته، طرفداران مرسی بارها دست به تظاهرات زده و با نیروهای امنیتی مصر درگیر شدند. در برخی از این درگیری ها مانند میدان رابعه العدویه ۱۲۰ نفر کشته و ۴۵۰۰ نفر زخمی شدند. این کشتار به رمزی برای ادامه مخالفت ها با نظامیان حاکم تبدیل شد و هم اکنون نیز تظاهرات کنندگان مصری به نشانه رابعه العدویه تصویر یک دست را با چهار انگشت (رابعه) با خود حمل می کنند.
سال گذشته در مصر یک بار دیگر قانون اساسی اصلاح و قانون تازه ای نوشته شد که کمیته ای ۵۰ نفره به ریاست عمرو موسی آن را تهیه کرد. این قانون در چهاردهم و پانزدهم دی ماه به رفراندوم گذاشته شد و
۹۸ درصد از رای دهندگان به آن آری گفتند. در این همه پرسی کمتر از ۴۰ درصد واجدان شرایط شرکت داشتند. گرچه قرار بود پس از تدوین قانون انتخابات پارلمانی در مصر برگزار شود، اما سرانجام دولت اعلام کرد در بهار سال ۹۳ انتخابات ریاست جمهوری را برگزار خواهد کرد.
پیروزی های اسد در بحران سوریه
سال گذشته بحران سوریه همچنان استمرار داشت، اما دولت سوریه توانست در آن موفقیت های تازه ای به دست آورد. این بحران سوریه سال گذشته در دوسطح سیاسی و نظامی فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرد. به لحاظ نظامی ارتش سوریه توانست در میادین نبرد پیروزی های تازه ای به دست آورد. از جمله توانست بسیاری از مناطق این کشور از شهرها و روستاها گرفته تا مناطق استراتژیک مانند القلمون را از چنگ گروه های تروریستی خارج کند. تصرف شهر القصیر در پانزدهم خرداد یکی از دستاوردهای بزرگ نظامی برای ارتش سوریه و مقاومت لبنان بود. این پیروزی موازنه جنگ در سوریه را به کلی تغییر داد. سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان با دفاع از دخالت مقاومت در جریان تحولات سوریه گفت اگر این مقاومت نبود شهر القصیر آزاد نمی شد. نصرالله پنجم خرداد طی سخنانی بصراحت اعلام کرد که حزب الله هرگز سوریه را تنها نخواهد گذاشت.
در مقابل، گروه های تروریستی موجود در سوریه دچار شکاف ها و خسارت های فراوانی شدند. دلیل عمده این اختلافات، تفاوت منافع بین حامیان منطقه ای آنها یعنی ترکیه، عربستان سعودی و قطر بود. این اختلافات کار را به جایی رساند که گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) با جبهه النصره رودرروی هم ایستاده و مناطقی را از همدیگر پس گرفتند. از سوی دیگر به دلیل اختلاف بین قطر و عربستان فرماندهی ارتش موسوم به آزاد سوریه از ریاض ادریس گرفته و به فردی که طرفدار عربستان بود، داده شد.
در سطح سیاسی نیز سال گذشته به سود بشار اسد، رئیس جمهور سوریه بود. با مطرح شدن مساله سلاح های شیمیایی، دولت دمشق پذیرفت که سلاح هایش را زیر نظر ماموران سازمان ملل جمع آوری و منهدم کند. این موضوع برای اسد یک پیروزی بزرگ در سطح بین المللی تلقی می شد و نشان داد که حاضر است برای رفع نگرانی های بین المللی از زرادخانه شیمیایی خود چشمپوشی کند.
سرانجام بعد از یکسری تلاش های دیپلماتیک دولت سوریه پذیرفت تا در کنفرانس ژنو ۲ شرکت کند. این در حالی بود که مخالفان نیز پذیرفته بودند در این نشست شرکت کنند. کنفرانس ژنو ۲ ، اول بهمن ماه به مدت سه روز و با شرکت ۴۰ کشور تشکیل شد. بعد از اجلاس مقدماتی نمایندگان دولت سوریه و مخالفان پذیرفتند که مذاکراتی سه جانبه با حضور سازمان ملل داشته باشند. این مذاکرات که هدفش تشکیل یک دولت انتقالی و اعلام آتش بس برای حمص بود، بعد از یک هفته به نتیجه ای نرسید. یک هفته دیگر این مذاکرات از سر گرفته شد و در نهایت تنها دستاوردی که داشت شکست بود.
آخرین آمارهای ارائه شده از سوی سازمان ملل می گوید: تاکنون در جریان جنگ داخلی سوریه بیش از ۱۴۰ هزار نفر کشته و بیش از ۵۰۰ هزار نفر مجروح شده اند. این علاوه بر آوارگی میلیون ها نفر و خسارت های مالی فراوانی است که بر این کشور وارد شده است.
بلندپروازی امیرنشین کوچک
شیخ نشین کوچک قطر با وجودحجم اندک کشورش بلندپروازی های زیادی دارد. قطر طی دو دهه گذشته، مراحل ترقی و پیشرفت را بسرعت طی کرده است. این کشور علاوه بر توسعه اقتصادی به تاثیرگذاری در تحولات جهان پیرامون خود روی آورد و با میانجیگری در بحران های مختلف از لبنان گرفته تا یمن سعی کرد برای خود جایگاهی جدید در سطح جهانی کسب کند. با شروع بحران سوریه قطر نیز به صورت تمام قد وارد معرکه شد و با تلاش های خود عضویت سوریه را در اتحادیه عرب لغو کرد. با بروز ناکامی و شکست در جبهه مخالفان بشار اسد در سوریه و برکناری محمد مرسی در مصر که از متحدان قطر بود، سیاست خارجی قطر دستخوش ناکامی های گسترده ای شد. به دنبال این ناکامی ها بود که بیست و پنجم ژوئن ۲۰۱۳ (چهارم تیر ۹۲) اعلام شد «شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی» امیر شصت و یک ساله قطر بعد از ۱۸ سال حکمرانی، قدرت را به پسرش شاهزاده تمیم سی و سه ساله می سپارد. به دنبال این تصمیم اعلام شد شیخ حمد بن جاسم نخست وزیر قدرتمند قطر نیز از کار کناره می گیرد.
یک موضوع دیگری که سال گذشته اتفاق افتاد شکافی بودکه بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس رخ داد و ناگهان سه کشور امارات، بحرین و عربستان سعودی اعلام کردند سفرای خود را از قطر فراخوانده اند. علت این امر به اختلافات بین عربستان و قطر بازمی گشت. در این ماجرا قطری ها متهم شدند که در امور داخلی برخی کشورها دخالت کرده یا از گروه های مشخصی چون اخوان المسلمین حمایت می کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست