پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
اپی لیزیک EPI LASIK
اپی لیزیک مزیت های PRK و لیزیک را دارد در حالی که اکثر مضرات آنها را ندارد. این کلمه را اولین بار یک چشم پزشک یونانی از ترکیب دو واژه اپی پولیس (epipolis) به معنای " سطحی " و لیزیک ابداع کرد. عمل اپی لیزیک از این جهت شبیه PRK است که در آن سطح خارجی قرنیه دستکاری میشود و از این جهت شبیه لیزیک است که در آن یک فلپ (برگه) محافظتی چسبیده به قرنیه ایجاد میشود. برای اپی لیزیک از ابزارهایی به نام اپی کراتوم سن توریون SES استفاده مشود تا اپی تلیوم قرنیه به روش مکانیکی از آن جدا شود یک فلپ برش برای درست کردن فلپ، استفاده نمیشود.
پس از آنکه صفحه اپی تلیوم کنار زده شد، لیزر سطح قرنیه را تغییر شکل می دهد (مثل PRK). پس از این کار بافت اپی تلیوم سر جای خود برگردانده می شود که بدون نیاز به بخیه، جوش می خورد سپس یک لنز تماسی محافظتی روی قرنیه گذاشته میشود تا فرآیند ترمیم و بهبودی تسریع شود.
● PRK و لیزیک
تصحیح بینایی به کمک لیزر، سالانه میلیونها انسان را قادر ساخته است. وابستگی خود به لنزهای تماسی و عینک را کم کننده و یا از بین ببرند. در سال ۱۹۹۵ اداره دارو و غذای آمریکا استفاده از لیزر را در روشی به نام PRK * (برش نوری- انکساری قرنیه) برای اصلاح عیوب انکساری، تایید کرد. گر چه این روش بسیار موفق بود اما بیماران به دلیل برخی عوارض جانبی، آزار هنگام عمل و ناراحتی های پس از عمل کاملا" از آن راضی نبودند.
در روش PRK، سطح قرنیه با کمک لیزر اگزایمر، تغییر شکل داده میشود. مشکل اصلی این روش لزوم برداشتن اپی تلیوم سطحی قرنیه (لایه نازکی که روی سطح قرنیه را می پوشاند) بطور کامل است. برداشتن این لایه محافظتی باعث تورم خفیف تا متوسطی میشود که نتیجه آن ناراحتی چشم، حساسیت به نور، کدر شدن قرنیه و کند شدن روند طبیعی شدن دید شخص است.
● Photo - nefreative keratectomy
در اواخر دهه ۱۹۹۰، عمل لیزیک * (کنده کاری در جای قرنیه به کمک لیزر) به سرعت تبدیل به روش انتخابی درمان عیوب انکساری شد چرا که بسیاری مشکلات PRK را نداشت. در این روش با استفادهاز یک وسیله تیغ دار به نام میکروکراتوم یک صفحه محافظتی از بافت قرنیه (حدودا" یک سوم ضخامت قرنیه) از قرنیه جدا شده و سپس به عقب بر گردانده میشود (درحالی که یکطرف آن هنوز به قرنیه متصل است). سپس با کمک لیزر شکل قرنیه تغییر داده میشود بعد از آن، این صفحه که فلپ نامیده میشود سرجای خود برگردانده میشود. این صفحه بدون نیاز به بخیه، خود به خود جوش می خورد. گرچه نتایج PRK و لیزیک هر دو فوق العاده عالی هستند، لیزیک پر طرفدارتر است چون ناراحتی های پس از عمل در آن کمتر است و معمولا" بیماران روز بعد از عمل به قدری خوب می بینند که می توانند رانندگی کنند. البته لیزیک برای همه افراد قابل انجام نیست.
● اپی لیزیک در مقایسه با لیزیک
اپی لیزیک کم خطرتر از لیزیک است. گرچه عوارض فلپ در لیزیک بسیار کم است اما این عوارض در صورت وجود می توانند باعث شوند بینایی شخص به حد بهینه نرسد. در اپی لیزیک فلپ سطح اپی تلیوم پس از جراحی کاملا" دوباره بازسازی مشود بنابراین یکدست بودن قرنیه حفظ میشود.
فلپ لیزیک همچنین به اعصاب قرنیه آسیب می زند و در نتیجه خطر ایجاد خشکی چشم و نیز شدت آن بالا میرود. در این بیماری، چشم خشک و خارش دار است و فرد مبتلا از احساس ناراحتی در چشم خود رنج می برد در نتیجه کسانی که از قبل مبتلا به خشکی چشم هستند، نامزدهای مناسبی برای انجام عمل لیزیک نیستند اما می توانند با موفقیت تحت عمل اپی لیزیک قرار گیرند.
کسانی که نزدیک بینی شدید دارند برای عمل لیزیک لازم است که فلپ قرنیه آنها، بزرگتر باشد. اگر چنین فردی مردمکهای بزرگی هم داشته باشد، در شب دچار مشکلاتی بینایی از جمله پخش نور و ایجاد هاله میشود. البته با روشهای جدید لیزیک مثل "لیزیک با هدایت جبهه موجی" احتمال ایجاد این مشکلات کمتر شده است اما در کسانی که شدیدا" نزدیک بین هستند احتمالا" اپی لیزیک، انتخاب بهتری است.
● اپی لیزیک در مقایسه با PRK
اپی لیزیک مزیتهای زیادی نسبت به PRK هم دارد. از آنجا که اپی تلیوم محافظتی در اپی لیزیک برداشته نمیشود، بیماران پس از عمل احساس ناراحتی و تورم کمتری در چشمشان دارند. ضمن آنکه سرعت بهبودی پس از عمل نیز احتمالا" بیشتر است.
● چگونگی عمل اپی لیزیک
اپی لیزیک در مراکز جراحی لیزر انجام میشود. در این عمل از قطره های بی حسی موضعی بسیار قوی استفاده می گردد و طول عمل برای هر چشم فقط چند دقیقه است. البته بینایی شما پس از عمل ممکن است چند روزی تار باشد تا وقتی که اپی تلیوم کاملا" جوش بخورد. پس از عمل پزشک به شما خواهد گفت که در صورت بروز هر گونه ناراحتی در چشم چه کار کنید. همچنین داروهایی به شما داده میشود تا التیام و بهبودی زودتر صورت گیرد. اکثر بیماری طی یک تا دو روز می توانند فعالیتهای روزمره خود را از سر گیرند. از آنجا که هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، چند هفته تا چند ماه نیز طول خواهد کشید تا شخص بینایی طبیعی خود را بدست آورد. با توجه به همه این مزیت ها، به نظر می رسد اپی لیزیک یک جایگزین بسیار بی خطر و فوق العاده عالی برای لیزیک و PRK باشد.
● انتظارات واقع گرایانه
تنها شما می توانید تصمیم بگیرید که تحت عمل اپی لیزیک قرار گیرید یا خیر. بسیار مهم است که شما انتظارات و توقعات واقع گرایانه ای از این عمل داشته باشید و تصمیم شما بر پایه واقعیت ها گرفته شده باشد و نه امیدها یا سوء برداشت های غلط. هدف اپی لیزیک کم کردن یا حذف وابستگی شما به عینک یا لنز تماسی است. با این حال پس از عمل اپی لیزیک همیشه دید شخص، ۲۰/۲۰ یا ۴۰/۲۰ نخواهد شد. مثل هر عمل دیگری، اپی لیزیک نیز عوارض و خطراتی دارد. پزشک شما اطلاعات کافی به شما خواهد داد تا تصمیمی بر پایه آگاهی بگیرید. مطمئن شوید که پاسخ همه سوالاتتان را گرفته اید و سپس اقدام به عمل اپی لیزیک کنید.
● قدم بعدی
قدم بعدی برای رهایی از عینک و لنز، این است که از چگونگی و وضعیت سلامت چشم خود مطمئن شوید. برای این کار لازم است که چشم پزشک شما چشم شما را بطور کامل معاینه کند. سپس شما و چشم پزشکان می توانید تصمیم بگیرید که آیا اپی لیزیک برای شما مناسب است یا خیر.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست