پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

مانور غرب در میدان میانمار


مانور غرب در میدان میانمار

“وانگ گوانگیا” سفیر چین خطاب به اعضای شورای امنیت گفته است که کشورش با کشور همسایه میانمار رابطه طولانی دارد و ابراز امیدواری کرد که این کشور زودتر به ثبات, پرباری, نظم و پیشرفت دموکراتیک برگردد

بحران میانمار تحت تاثیر دخالت کاخ سفید و کشورهای اروپایی دامنه گسترده ای یافته است.مخالفان دولت میانمار سعی دارند با ادامه راهپیمایی در رانگون حکومت این کشور را سرنگون سازند.واشنگتن و اتحادیه اروپا نیز در راستای افزایش قدرت مانور خود در معادلات سیاسی و اقتصادی خاوردور این بحران را به بهانه های مختلف هدایت می کنند.نکته جالب توجه در این میان،برخورد متفاوت غرب و کشورهایی مانند چین و روسیه در قبال این بحران است.پکن و مسکو سعی دارند حوادث میانمار را در قالب حوادثی داخلی تجزیه و تحلیل نمایند.البته دلیل این نوع رویکرد به طور کامل مشخص است.مقامات چینی و روسی نسبت به اهداف واشنگتن در ماورای بحران میانمار آگاه هستند.

اخیرا سفیر چین در سازمان ملل در نشست شورای امنیت با اشاره ضمنی به تلاش آمریکا و انگلیس برای تسویه حساب با میانمار در این شورا تصریح کرد که هر گونه اقدام شورای امنیت باید برای تسهیل کار دفاتر دبیر کل و نه تاثیر و تضعیف آن باشد.”

آمریکا و انگلیس با بهره‌گیری از تحولات داخلی اخیر در میانمار می‌کوشند تا نزاعهای کهنه سیاسی خود را با این کشور آسیایی، این بار به صحن شورای امنیت بکشاند و تحریمهای تازه‌ای را علیه رانگون تصویب کنند.

“وانگ گوانگیا” سفیر چین خطاب به اعضای شورای امنیت گفته است که کشورش با کشور همسایه میانمار رابطه طولانی دارد و ابراز امیدواری کرد که این کشور زودتر به ثبات، پرباری، نظم و پیشرفت دموکراتیک برگردد.

بر اساس آنچه سفیر پکن در شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته است،چین بی‌نظمیهای اخیر در میانمار را دنبال می‌کند و از همه گروهها می‌خواهد تا حداکثر خویشتنداری را پیشه کنند تا ثبات و پیشرفت دموکراتیک از طریق صلح آمیز ایجاد شود.

وانگ تاکید کرده است که در هر حال وضعیت فعلی، خطری برای صلح و امنیت ملی یا منطقه‌ای ندارد، آینده در دست مردم و دولت میانمار است که از طریق گفتگو و مشورت کار کنند.

این جمله وانگ بیانگر رد صلاحیت شورای امنیت برای بحث درباره موضوع میانمار بود. شورای امنیت فقط در مسائلی می‌تواند وارد عمل شود که احساس گردد آن مسئله صلح و امنیت جهانی را برهم خواهد زد. آمریکا و انگلیس با نادیده گرفتن این اصل بدیهی بارها از این شورا برای تسویه حساب با کشورهای مخالفت سیاستهای استکباری خود بهره گرفته‌اند.

برخی تحلیلگران مسائل سیاسی می‌گویند واشنگتن و لندن که به شورای امنیت به مثابه وزارتخانه‌های جنگ کشورشان می‌نگرند، جایگاه این نهاد را که عملا باید تامین‌کننده و تضمین‌کننده صلح در عرصه جهانی باشد تا حد پمپاژکننده نفرت و جنگ در عرصه جهانی و مکانی برای تسویه حساب با کشورهای غیرهمسو پایین آورده‌اند.

“زلمای خلیل زاد” سفیر دولت بوش در سازمان ملل اخیراً به خبرنگاران گفته بود که واشنگتن و لندن مصر هستند که میانمار را تحریم کنند و از دیدگاه ما میانمار نه تنها باید در شورای امنیت بلکه در خارج از شورا نیز تحریم شود.

در نهایت اینکه واشنگتن و اتحادیه اروپا نسبت به بحران فعلی بوجود آمده در میانمار در قالب یک فرصت جهت افزایش قدرت مانور خود در اطراف پکن می نگرند.تقابل دیدگاه های روسیه و چین با ایالات متحده آمریکا و انگلستان و سکوت معنادار فرانسه در این میان از نکات دیگری هستند که در این مجال باید مورد بحث و بررسی قرار گیرند.

نادر مهتدی