یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

وزوز گوش


وزوز گوش

وزوز گوش یک صدای غیرطبیعی در گوش یا درون سر است بدون این‌که با منابع خارجی ایجادکننده آن ارتباطی داشته باشد. معمولا صدا به صورت زنگ، وزوز و همهمه احساس می‌شود که می‌تواند به …

وزوز گوش یک صدای غیرطبیعی در گوش یا درون سر است بدون این‌که با منابع خارجی ایجادکننده آن ارتباطی داشته باشد. معمولا صدا به صورت زنگ، وزوز و همهمه احساس می‌شود که می‌تواند به صورت حمله‌ای، دائمی، ضربان‌دار یا یکنواخت یا حتی همراه با کاهش شنوایی باشد. وزوزگوش معمولا ناشناخته است، اما ممکن است به علل آسیب در حلزون گوش، سیستم عصبی، عروقی، مکانیکی، عضلانی یا بدخیمی باشد.

اختلالات گوش

حدود ۹۰ درصد از موارد وزوزگوش به علت جرم گوش یا عفونت گوش میانی می‌باشد. در پیرگوشی نیز به طور شایع وزوز گوش وجود دارد. کسانی که به علت ضربه‌های صوتی دچار کاهش گذرای شنوایی شده‌اند، اگر به طور دائم در معرض ضربه‌های صوتی قرار گیرند ممکن است دچار کاهش شنوایی دائمی شوند، لذا وزوزگوش در این افراد یک علامت هشدار دهنده است.

علل قلبی عروقی

دومین علت شایع وزوزگوش است و یک سوم بیمارانی که وزوز شدید گوش دارند مبتلا به اختلال قلبی عروقی هستند و ۷۵ درصد این افراد دارای فشارخون بالا می‌باشند.

اختلال نورولوژیک یا ضربه به سر

در ۵ تا ۱۰ درصد موارد منجر به وزوزگوش می‌شود. در تصادفات رانندگی در اثر تکان‌های شدید سر به عقب و جلو معمولا چند روز تا چند هفته وزوزگوش ایجاد می‌شود.

عوارض دارویی

شامل ۵ تا ۱۰ درصد موارد می‌شود که از جمله داروها، آسپیرین، مسکن‌ها و برخی آنتی بیوتیک‌ها، ضد افسردگی‌ها و آرامبخش‌هاست. در این موارد وزوزگوش قبل از کاهش شنوایی علامت هشداردهنده است و ادامه مصرف دارو گاهی منجر به کاهش شنوایی غیر قابل برگشت می‌شود.

بیماری‌های دندان

باعث احساس پرشدگی و فشار و تشدید وزوزگوش و حساسیت روی مفصل گیجگاهی ـ فکی می‌شود.

بیماری‌های سیستمیک

بیماری تیروئید و افزایش چربی خون بخصوص وقتی همراه با کاهش شنوایی یا سرگیجه باشند، می‌توانند عامل وزوزگوش باشند.

بیماری‌های روحی و استرس

می‌توانند عامل بوجود آورنده یا تشدید کننده وزوزگوش باشند.

ارتباط بین شریان و ورید

می‌تواند باعث وزوز خفیف گوش شود که شایع‌ترین علت آن تومور می‌باشد که با بزرگتر شدن تومور و تهاجم به گوش میانی، بیمار دچار کاهش شنوایی نیز می‌گردد.

انقباضات نرم کام

بیمار احساس پرشدگی گوش و بعضی از اختلالات شنوایی می‌کند. علائم آن در زمان استرس افزایش می‌یابد.

انقباض عضلات گوش

انقباض ناگهانی عضله رکابی گوش موجب بروز صدای غرش می‌گردد و بروز آن به دنبال یک صدای بلند و خاص است.

وزوزگوش ضرباندار در یک خانم جوان و چاق ممکن است به علت وجود فشارخون خوش خیم داخل مغز باشد.

درمان

درمان قطعی، شناخت عامل بوجود آورنده بیماری است و سایر درمان‌ها کمکی هستند. بیمار از صدای بلند و از نوشیدن نوشابه‌های کافئین‌دار، قهوه، چای، کولا، شکلات و سیگار باید اجتناب کند. داروهای تشدید کننده وزوزگوش حذف شود. افسردگی یا اضطراب احتمالی درمان گردد و از روش پوشاندن صدای وزوزگوش با صدای موسیقی استفاده شود؛ زیرا صدای اضافه شده از خارج بهتر از صدای داخلی تحمل می‌شود.

دکتر مهرانگیز توتونچی

پزشک عمومی