چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

صد گام رو به عقب


صد گام رو به عقب

بسیاری از دموکراتها و جمهوریخواهان سنتی مخالفت علنی خود را با ادامه حضور نیروهای امریکایی در عراق اعلام نموده اند آنها نسبت به آینده ای که واشنگتن را تهدید می کند آگاه شده اند

به راستی معمای اصلی جمهوریخواهان در عراق چیست؟آیا آنها واقعا میان ماندن و خارج شدن از باتلاق بغداد سردرگم مانده اند یا اینکه مسئله به مراتب پیچیده تر است؟پاسخ این سوال را باید در مناسبات امروز واشنگتن در عراق یافت.واقعیت امر این است که مقامات نومحافظه کار آمریکا در مرحله ای قرار ندارند که بخواهند میان ماندن و خروج از بغداد دست به انتخاب بزنند.وضعیت فعلی بازهای آمریکا به گونه ای ترسیم شده است که ادامه حضور واشنگتن در عراق مترادف با گسترش دامنه شکست آنها ست.از سوی دیگر،خروج نیروهای آمریکایی از بغداد نیز به منزله اعلام رسمی شکست ایالات متحده در بغداد خواهد بود.بر این اساس،بوش پسر بر سر یک دوراهی سخت قرار گرفته است.انتخاب هر یک از این دوراه توسط رئیس جمهور آمریکا هزینه ها و تبعات سختی برای وی به همراه خواهد داشت.

بسیاری از دموکراتها و جمهوریخواهان سنتی مخالفت علنی خود را با ادامه حضور نیروهای امریکایی در عراق اعلام نموده اند.آنها نسبت به آینده ای که واشنگتن را تهدید می کند آگاه شده اند.این آینده وخیم و هولناک محصول عینی سیاستهای جنگ طلبانه بوش در بغداد خواهد بود.مقامات آمریکایی در یافته اند که آنها چاره ای جز خروج از عراق نداشته و تداوم حضور در باتلاق بغداد تنها هزینه های شکست آنها را افزایش خواهد داد.البته در این میان افرادی مانند بوش،چنی،کراکر و پتریوس سعی دارند دستاوردهای کاخ سفید در عراق را قابل اهمیت جلوه دهند،حال آنکه بر همگان مسجل است که واشنگتن هیچگونه دستاوردی در بغداد نداشته است.

خبرگزاری فرانسه اخیرا در گزارشی، هزینه اشغال عراق از سوی نیروهای آمریکایی را به روایت ارقام تشریح کرده است. این خبرگزاری در گزارشی در این رابطه و با اشاره به ارقام و مستندات رسمی، اشغال عراق از سوی آمریکا را پس از ۴ و نیم سال با استفاده از آمار تشریح می کند.

بر اساس این گزارش، ۳ هزار و ۷۵۹ نفر از سربازان آمریکا در این جنگ کشته و ۲۷ هزار ۷۶۷ نفر از آنها مجروح شدند.

تعداد کشته های غیر نظامیان عراقی ۷۰ تا ۱۵۰ هزار نفر قید گردیده و این در حالی است که بر اساس این گزارش کنگره آمریکا سال گذشته در یک بررسی مطالعاتی تعداد عراقی ها کشته شده را در جنگ به صورت مستقیم و غیر مستقیم ۶۵۵ هزار نفر قید کرده است.در این گزارش تعداد کل نیروهای آمریکایی ۱۶۸ هزار نفر و تعداد نیروهای امنیتی عراق ۳۶۰ هزار نفر قید گردیده است.هزینه جنگ تاکنون به روایت این گزارش ۴۵۰ میلیارد دلار بر اساس برآورد کنگره آمریکا بوده و این مسئله سبب کسری بودجه به میزان ۸/۱۶۵ میلیارد دلار در سال مالی ۲۰۰۷ گردیده است که ۴۰ درصد نسبت به سال قبل بیشتر بوده است.همچنین بر اساس برآورد این گزارش هزینه ماهیانه این جنگ برای آمریکا حدود ۱۲ میلیارد دلار می باشد

بوش در صدد است تا با ترسم فضایی کاذب از بغداد،بودجه بیشتری را در راستای ادامه جنگ طلبی خود جذب نماید،اما مخالفت کنگره و افکارعمومی آمریکا اجازه چنین مانوری را به رئیس جمهور ایالات متحده نخواهد داد.

نومحافظه کاران در ابتدای سال ۲۰۰۳ میلادی از پیروزی در میدان بغداد سخن به میان می آوردند،اما هم اکنون با گذشت ۴ سال از اشغال عراق آنها ترجیح می دهند دیگر از موفقیتهای خود در عراق سخنی به میان نیاورند.مطابق شواهد و مستندات موجود ،آنچه در بغداد نمود دارد شکست جمهوریخواهان افراطی است.

روزنامه آمریکایی “نیو یورک تایمز” در یکی از شماره های اخیر خود نوشته است:نزدیک به دو سال پیش، بوش تلاش کرد تا هیاهوی بوجود آمده در کنگره درباره عراق را با ارایه راهبرد جدیدی کاهش دهد، راهبردی که باب کاهش نیروهای آمریکایی در عراق را می‌گشود.

وی تلاش خود را با سخنرانی در مرکز نیروی دریایی ارتش آمریکا آغاز کرد و مورد تشویق گرم حضار قرار گرفت، در حالی که پشت سر وی عبارت “طرح پیروزی” بر پرده‌ای درج شده بود. اکنون کسی درباره پیروزی سخن نمی‌راند و تنها به ایجاد ثبات در عراق اشاره می‌کند و دیگر از تشویقهای بی‌امان اثری نیست، بخشی از برنامه این است که روند کار به گونه‌ای پیش رود که بوش بتواند این هفته سخنرانی کند. بوش دیگر از واژه پیروزی به آن گونه‌ای استفاده نمی‌کند که همزمان با نخستین اظهارات “جان مورتا”نماینده دموکرات مجلس نمایندگان برای خروج از عراق، به عنوان هدف خود اعلام می‌کرد. بوش می‌تواند از تجربه نیکسون پند بگیردسالها قبل سنا با الحاقیه مطرح شده از سوی “مک گاورن- هاتفیلد” مخالفت کرد. این قانون دولت را مجبور به خاتمه حضور نظامی در ویتنام طی چند ماه و خروج کامل طی یک سال می‌کرد، اگر تاریخ تکرار نشود، دموکراتها امروز از طرحی حمایت می‌کنند که با طرح اوایل تابستان فاصله فراوان دارد و خواستار تعیین مهلت خروج پس از گزارش ژنرال پتریوس هستند.”

رئیس جمهور آمریکا و همراهانش صدگام به شوی عقب برداشته اند.آنها توان بازگشت به نقطه صفر را نیز ندارند.بوش پسر در چنینی شرایطی سعی دارد با لجاجت در مقابل دموکراتها و جمهوریخواهان سنتی مخالف تداوم اشغال عراق زمان اعلام رسمی شکست عراق را به تعویق بیاندازد.شکستی سخت که ایالات متحده آمریکا را در لایه ای از سردرگمی و سکون فرو خواهد برد.

علیرضا صادقی