پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

۱۷ آذر ـ ۸ دسامبر ـ روزی كه عمر ابن خطاب به دست یك ایرانی كشته شد


روزنگارها ی موجود در تقویم میلادی دو روز مختلف به فاصله ۳۴ روز از هم را سالروز قتل عمر ابن الخطاب خلیفه دوم مسلمین ذكر كرده اند ؛ چهارم نوامبر و هشتم دسامبر سال ۶۴۴ میلادی ( سال۲۳ …

روزنگارها ی موجود در تقویم میلادی دو روز مختلف به فاصله ۳۴ روز از هم را سالروز قتل عمر ابن الخطاب خلیفه دوم مسلمین ذكر كرده اند ؛ چهارم نوامبر و هشتم دسامبر سال ۶۴۴ میلادی ( سال۲۳ هجری قمری = سال ۲۲ هجری خورشیدی ) . وی ده سال و ۶ ماه و پنج روز خلافت كرد و هنگام درگذشت ۶۳ ساله بود. در زمان خلافت او سوریه ، فلسطین و ایران به تصرف اعراب در آمدند. تیسفون پایتخت ایران در كنار دجله و خزائن آن پس از جنگ قادسیه كه در سال ۶۳۷ میلادی روی داد به دست اعراب افتاد . اعراب تیسفون را كه هنوز ویرانه كاخ خسرو نوشیروان دادگر آن پس از ۱۵ قرن به جای مانده است « مدائن » یعنی شهر شهرها می خوانند. شكست نهائی ایران از اعراب در سال ۶۴۳ اتفاق افتاد .

در پی پیروزی اعراب در جنگ نهاوند بر ایران ، شمار زیادی از ایرانیان از جمله مردی صنعتگر به نام فیروز به اسارت گرفته شدند و به فروش رفتند . خریدار فیروز كه اعراب اورا « ابولؤلؤ » می نامند حكمران بصره بود كه پس از آن كه متوجه شد برده او نجار و آهنگر و رنگرز ماهری است وی را برای پرداختن به این امور به مدینه فرستاد به این شرط كه قسمت عمده در آمد خود را به او بدهد . فیروز از مردم نهاوند بود كه پاره ای از مورخان وی را از كاشان نوشته اند .

پس از ورود فیروز به مدینه طولی نكشید كه سحرگاه هشتم دسامبر و یا چهارم نوامبر با خنجری كه خود ساخته بود و آن را زهر آلود كرده بود به مسجدی كه عمر در آن به نماز می ایستاد رفت و در گوشه ای پنهان شد و درجریان نماز بامدادی به عمر حمله برد و به او شش زخم زد كه پس از انتقال به خانه در گذشت . فیروز علاوه بر عمر ۱۳ تن دیگر از نماز گذاران را خنجر زد و چون راه فرار را برخود بسته دید با همان خنجر خودكشی كرد و به همین سبب انگیزه او از این اقدام كه بیشتر مورخان ایرانی و پاره ای از مورخان اروپا به حساب میهندوستی فیروز گذارده اند دقیقا روشن نشده است .