سه شنبه, ۲۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 18 June, 2024
مجله ویستا

قوانین HACCP


قوانین HACCP

برنامه HACCP (سیستم تجزیه و تحلیل خطر ، نقاط كنترل بحرانی) جهت شناسایی نقاطی كه احتمال ورود عوامل بیماریزا در زنجیره تولید وجود دارد و نقاطی كه می توان عوامل بیماریزا را از زنجیره …

برنامه HACCP (سیستم تجزیه و تحلیل خطر ، نقاط كنترل بحرانی) جهت شناسایی نقاطی كه احتمال ورود عوامل بیماریزا در زنجیره تولید وجود دارد و نقاطی كه می توان عوامل بیماریزا را از زنجیره حذف كرد ، به كار می رود كه این برنامه ها در تمامی مراحل تولید به صورت مستمر و مداوم مورد ممیزی قرار میگیرند .

اساس برنامه HACCP در فارم های مرغداری عبارتند از :

۱) تجزیه و تحلیل خطر :

شناسایی خطراتی كه احتمال دارد در هر مرحله از زنجیره تولید محصول نهایی را تحت تاثیر قرار دهد . برای مثال كامپیلو باكتر و سالمونلا پاتوژن هایی هستند كه از اهمیت زیادی برخوردارند .

۲) شناسایی نقاط كنترل بحران :

نقاط كنترل بحران برای از بین بردن خطرات احتمالی ورود پاتوژن ها می باشد . چرا كه در فارم های مرغداری نقاط كنترل بحران وجود دارند كه در برنامه بیوسكیوریتی فارم ها نقش مهمی در كاهش آلودگی ها دارد .

۳) تعیین حدود بحران :

تعیین حدود بحران بدین معنی است كه می بایستی برای هر عامل بیماریزا كمترین میزانی كه احتمال ایجاد بحران را می نماید ، تعیین شود .

۴ ) نظارت :

مشاهده و كنترل سطح بهداشتی و ضوعفونی برای حصول اطمینان از رعایت حدود بحران ها . مطابق تحقیقات انجام شده قسمت های زیر از نظر اهمیت كنترل میزان آلودگی معرفی شده اند .

سطوح سخت :

كف های بتون ، كف زیر آبخوریها ، دیوارها .

سطوح خلل و فرج دار :

كف زمین و الوارهای چوبی .

وسایل :

آبخوریها و دانخوریها .

وسایل قابل حمل و پرسنل

۵) اصلاح نقاط ضعف :

در صورتی كه بعد از آزمایشات ، بار میكروبی ، با حدود بحران مشخص شده تطابق نداشته باشد ، می بایستی برای اصلاح آن به نكات زیر توجه شود :

شناسایی و اصلاح عامل ایجاد كننده مشكل

اطمینان از استفاده صحیح ماده ضد عفونی كننده

ثبت دقیق مرحله به مرحله كارهای انجام شده جهت شناسایی اصلاح نقاط ضعف

۶) ثبت :

ثبت مراحل كار برای اطمینان از تداوم و انجام صحیح برنامه بیوسكیوریتی مهم است .

مواردی كه باید ثبت شود شامل :

محصولات مصرف شده و محل های ضدعفونی شده

رقت مواد ضدعفونی كننده و آزمایش صحت رقت ها

آزمایشات باكتریولوژیك از سطوح تمیز و ضدعفونی شده

۷) اثبات صحت عملكرد :

برای اثبات صحت سیستم HACCP ، آزمایشات باكتریو لوژی ، كالیبره كردن و آزمایشات میزان دوز مصرفی انجام می گیرد .