چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
هنر استفاده از سنت های نیكو
چون روزِ نوروز شود، غسل كن و پاكیزهترین جامههای خود را بپوش و به بهترین بوهایخوش، خود را خوشبو گردان و در آن روز، روزه دار...(وسائل الشیعه، ج ۵، ص ۲۸۸)
آنچه ذكر شد گوشهای از احادیث موجود در روایات اسلامی در مورد عید نوروز میباشد كه اینحدیث شریف از امام صادق۷ نقل شده است. عید نوروز یك سنت بومی و یكی از اعیاد ایرانی -اسلامی است كه با توجه به جنبههای مثبت فراوانی كه در آن وجود دارد از سوی ائمه دین موردتأیید قرار گرفته است. چنان كه میدانیم، دین مبین اسلام برخی سنتهای نیك پیش از خود رامورد تأیید قرار داد كه از جمله آنها میتوان به سنت ماههای حرام در میان اعراب اشاره كرد كهاسلام بعداً آن را »امضا« و تأیید كرد. عید نوروز را نیز میتوان از این جمله بر شمرد كه دینمبین اسلام با تأكید بر جنبههای مثبت آن به تأیید آن پرداخت.
البته در مورد مثالی كه ذكر كردیم یعنی ماههای حرام، اسلام ضمن پذیرش اصل آن، برخیجنبههای ناسالم در حول و حوش این سنت را اصلاح نمود مثلاً عربها گاهی ماههای حرام راجابجا میكردند و آنها را عقب و جلو میكردند كه اسلام برای جلوگیری از سوءاستفادهها، اینكار را تعطیل كرد.
چنان كه میدانیم دین اسلام فقط برای اعراب شبهجزیره حجاز نیامده است. پس تعجبی ندارد كهسنتهای خوب مردم دیگر سرزمینها هم كه مخاطب اسلام بودهاند با اصلاح و زدودن جنبههایمنفی آن مورد تأیید اسلام قرار گیرد. در مورد عید نوروز نیز همین طور است. جنبههای خرافیو مشكلساز این عید باید زدوده شود و اصل آنكه مورد تأیید ائمه دین قرار گرفته است، محفوظبماند. از جنبههای مثبت این عید و ایام نوروز میتوان به موارد زیر اشاره كرد:
۱) صله رحم و دید و بازدیدهای فامیلی و خانوادگی كه پیوندهای اجتماعی را تقویت و قوتجامعه را بیشتر میكند.
۲) احترام به بزرگان و توجه به سالخوردگان و عیادت و دیدار ایشان
۳) احیای روحیه زندگی جمعی و توجه به اطرافیان و خارج شدن از وضع تأسفآور بیارتباطیدر زندگی جدید
۴) توجه به نو شدن طبیعت و توجه دادن انسان به نو نمودن روح و روحیه خود و ایجاد عزم واراده برای از نو آغاز كردن كارها و برنامههای خیر
۵) رفع كدورتها و ایجاد همدلی
۶) سیر و سفر در زمین كه علاوه بر استفادههای جسمی و روانی میتواند تجربهآموز وعبرتآموز باشد. و...
و اما به برخی از جنبههای منفی و نادرستی كه باید از این سنت حسنه زدوده شود نیز میتواناشاره نمود كه عبارتند از:
۱) اسراف و تبذیر و ولخرجی و...
۲) خودنمایی و تجمل و...
۳) تعطیلات بیش از حد و صدمهزدن به اقتصاد
۴) مردمآزاری و مزاحمتهایی از قبیل ترقه و آتشبازی.و...
هنر آن نیست كه كسی با حربه تكفیر و غیردینی كردن بخواهد هر سنتی را نفی كند و مثلاً به اینبهانه كه نوروز پیش از اسلام هم بوده است، از اساس، آن را نفی نماید )چنان كه میبینیم ائمه مانیز چنین نكردهاند( و هنر آن نیست كه كسی بدون تحقیق و اصلاح، هر سنتی كه از گذشته بود رابپذیرد و بر آن مهر تأیید بزند )چنان كه برخی خرافهپرستان امروزی میكنند(. هنر آن است كهخوب و بد سنتها را بشناسیم و مطابق روش و دستورالعمل اهل بیت عصمت و طهارت: سنتهایخوب را رواج دهیم و از بدیها دوری كنیم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست