چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
والدین مراقب باشند
چرا با وجود عرضه فراوان و به دست آوردن آسان و ساده مواد اعتیادآور (گفته میشود در تمام شهرها میتوان پس از نیمساعت به ماده مورد نظر دست پیدا کرد) تنها درصد کمی (حدود ۱۲درصد) به تجربه کردن آن روی آورده و تنها حدود دو تا پنج درصد معتاد شده و بقیه پس از یکبار آزمون از آن دوری میکنند؟! چرا اکثریت به سوی این ماده روی نمیآورند؟ به سادگی نمیتوان پاسخی دقیق و علمی به این پرسش داد. در واقع علل گوناگونی در شکلگیری وابستگی و اعتیاد نقش دارند و هرگز نمیتوان میزان و درجه نقش و تاثیر هر کدام از این عوامل را مشخص کرد.
میزان تاثیر این عوامل در هر فردی ممکن است متفاوت باشد اما مسلم است که علل زیرین همه دست به دست هم داده و موجب اعتیاد و گسترش آن میشوند یا در پیشگیری و درمان آن اختلال ایجاد میکنند. بعضی از داروهای پزشکی و سایر مواد شیمیایی صنعتی (مانند حلالها، بنزین، چسبها و...) نیز در صورتی که به درستی از آنان استفاده نشود (Abuse) باعث اعتیاد میشوند که عوارض ناگواری به دنبال دارد. عوامل گوناگونی در شکلگیری و ادامه اعتیاد نقش دارند که میزان تاثیرگذاری هر کدام در هر فرد متفاوت است. برخی از این علل نقش اساسی و بنیادی دارند ولی برخی زمینهساز اعتیاد هستند و عوامل مستعدکننده نامیده میشوند.
علل فردی
تاکنون میزان تاثیر ژنها در ابتلاء به اعتیاد ثابت نشده است اما با توجه به علل تقریبا نزدیک اعتیاد و آسیبهای اجتماعی و بیماریهای روانی و همچنین نقش وراثت در بروز بعضی از بیماریهای روانی میتوان به نقش ژنتیک در اعتیاد اشاره کرد. کسانی که به یک نوع اختلال روانی یا آسیبهای اجتماعی مبتلا باشند، بیشتر از افرادی است که از نظر روانی سالماند، معتاد میشوند و شدت وابستگی آنان بیشتر است. بیماران روانی مخصوصا افرادی که افسردهاند (بیش از ۱۵ درصد جامعه به گونهای و در مقطعی از زندگی دچار افسردگی خفیف، متوسط، شدید، مزمن یا مکرر میشوند) کشش بیشتری به مواد اعتیادآور داشته و بیشتر معتاد میشوند و عوارض اعتیاد در آنان شدیدتر است. پس استعداد ارثی نقش کمتری دارد و صفات اکتسابی، بیماریهای جسمی و روانی، نگرش مثبت به مواد مخدر و اعتیادآور، سن و سال (ایام نوجوانی) و موقعیتهای نامناسب و شغلهای نامناسب و محیطهای پرخطر فرد را به سوی اعتیاد سوق خواهند داد.
علل خانوادگی
اعتیاد یک نفر از والدین تاثیر زیادی داشته و زشتی مصرف مواد را در نزد جوانان از بین میبرد، حتی ممکن است پدر یا مادر معتاد برای توجیه مصرف مواد به تبلیغ و تعریف آن پرداخته و جوان را معتاد کنند. گاهی برعکس، اعتیاد پدر و نفرین و نالههای مادر علیه پدر موجب نفرت جوانان خانواده شده و فرزندان آن خانواده به شدت از آن مواد دوری گزیده و در مواردی حتی فرد معتاد خانواده را کشتهاند. اعتیاد پدر و مادر با هم (مرد برای آسودگی و نجات از دست مخالفتهای زن، او را آلوده میکند) تاثیر زیادی در معتاد شدن فرزندان آنان دارد.
اختلاف خانوادگی و یک محیط پر از تنش و جنگ و دعوا روح کودکان را آزرده و آنان را از محیط خانواده دور ساخته و در معرض اعتیاد قرار خواهد داد. نبود مهر و محبت در محیط خانواده و بیخبری والدین از روحیات و نیازهای جوانان، آنان را به سوی بیرون از خانواده و اجتماع فراری داده و در معرض خطر (محیط پرخطر) قرار خواهد داد.
نقش تربیت خانوادگی، تحصیل، معاشرتهای خانوادگی و... بسیار اساسی است. فقر و معلولیتهای روحی خانواده نیز نقش اساسی دارند. کنترل حساب شده و غیرمحسوس جوانان و دوستان و محیطهای رفت و آمد آنان لازم است. فقر، بی سوادی، بیکاری و محیطهای نامناسب (حاشیهنشینی) و پر خطر میتوانند عامل مستعدکننده فرد برای روی آوردن به اعتیاد باشند. البته هرگز تحصیلات خوب و عالی، ثروت و زندگی در محیطهای شیک و لوکس مانع اعتیاد نمیشود و در بین افرادی که از نظر اجتماعی و اقتصادی جزو طبقات بالای جامعه محسوب میشوند اعتیاد بسیار دیده میشود. پس هرگز نمیتوان به بهانه فقر و بی سوادی شیوع اعتیاد را در این طبقهها و جوامع طبیعی انگاشت: اعتیاد در هر سن و جنس و هر طبقه و جامعهای دیده میشود و بررسی دقیق سهم هر کدام از این متغیرها نیاز به بررسیها و تحقیقات گستردهتر و غیرجانبدارانهتری دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست