سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
قاعده قبح عقاب بلابیان و مقایسه آن بااصل قانونی بودن مجازات
قاعده «قبح عقاب بلابیان» از قواعد مسلم نزد فقیهان و اصولیان به شمار میرود. این قاعده با «اصل قانونی بودن مجازات» در حقوق معاصر قابل مقایسه است.
در این نوشتار ضمن بیان مفاد قاعده قبح عقاب بلابیان، مستندات فقهی آن مورد بررسی قرارگرفته است، آن گاه مجاری این قاعده بیان شده و تا حدودی با اصل قانونی بودن مجازات مقایسه شده است.
از نظر فقه اسلامی تشریع احكام و شیاع آن میان مسلمانان اماره قضایی بر آگاهی و علم افراد به شمار میآید كما این كه در زمان ما قانونگذار تصویب قانون و انتشار آن را، پس از گذشت مدتی مقرر، اماره قضایی بر علم و آگاهی قرار داده است و عذر جهل به قانون را نمیپذیرد.
۱. سیر تاریخی در تاریخ فقه شیعه، از زمانی كه عقل به عنوان یكی از منابع فقهی به حساب آمده، یعنی از زمان ابوعلی ابن جنید (متوفی به سال ۳۸۱ ه. ق.)، قاعده «قبح عقاب بلا بیان» در راس اصول عقلی قرار گرفته است; البته نه به تعبیر واحد بلكه به تعابیر گوناگون و مشابه. تتبع انجام شده نشان میدهد كه اصل اباحه، در مقابل اصل حظر كه مورد اعتقاد برخی علمای عامه بوده، قبل از پیدایش قاعده قبح عقاب بلابیان در گفته پیشینیان فقه وجود داشته است. شیخ طوسی میگوید: «ان الاصل، الاباحه، و الحظر یحتاج الی دلیل». (۱) یعنی «اصل، اباحه اشیا است و هر منعی محتاج به دلیل است.» شیخ صدوق میگوید: «اعتقادنا ان الاشیاء كلها مطلقه حتی یرد فی شیی منها نهی» (۲) و شیخ مفید میگوید: «ان كل شیی لا نص فی حظره فانه علی الاطلاق». (۳) بعدها این اصل تكامل بیشتری یافت. در كلمات سید مرتضی آمده است: «التكلیف بلا امارهٔ ممیزهٔ متقدمه، قبیح» (۴) و بالاخره در قرون اخیر، توسط میرزای قمی با عبارت «لا تكلیف الا بعد البیان» (۵) گفته شده است. به موجب این تعبیر، هیچ فعل یا ترك فعلی حرام نیست، مگر آنكه دلیل شرعی بر آن دلالت نماید. این قاعده با اصل «قانونی بودن جرم در حقوق معاصر» قابل مقایسه و با قاعده «قبح عقاب بلا بیان» بسیار نزدیك است. ظاهراا مفاد قاعده قبح عقاب بلابیان نخستین بار، در متون شیخ طوسی بیان شده است. در تفسیر تبیان زیر آیه شریفه «و ما كنا معذبین حتی نبعث رسولا» (۶) شیخ میگوید: «این آیه بیانگر آنست كه خداوند هیچ كس را بر معاصی و گناهانش عقاب نخواهد كرد، مگر آنكه با حجتها و دلایل و ارسال رسل، وی را آگاه ساخته باشد». و سپس در مقام استدلال میگوید: «به خاطر آنكه زشت است [عقلا] كه خداوند كسی را عقاب كند، قبل از آنكه او را به مصالح و مفاسدش آگاه ساخته باشد. » (۷) نظر شیخ بر آن است كه مفاد آیه شریفه بیانگر یك حكم عقلی یعنی «قبح عقاب بلابیان» است.
به هر حال، قاعده قبح عقاب بلابیان از قواعد مسلم نزد فقها و اصولیین به شمار میرود. محقق حائری یزدی میگوید: «هذه قاعده مسلمهٔ عندالعدلیه و لا شبههٔ لا حد فیها; (۸) این قاعدهای است مسلم نزد عدلیه و هیچ تردیدی در آن نیست. » ذكر این نكته ضروری است كه در نزد قدمای شیعه، نه تنها اصل وجود حكم در مقام واقع برای تكلیف لازم است، بلكه اعلام به شخص و آگاهی او نیز شرط تكلیف است. شیخ طوسی میگوید: «و اعلام المكلف وجوب الفعل اوحسنه او دلالته علیه شرط فی حسن التكلیف من الله لانه من جملهٔ العلهٔ فیما كلفه» (۹) به نظر ایشان مادام كه وجوب یا حسن كرداری به مكلف اعلام نگردیده است، وی نسبتبه آن عمل تكلیفی ندارد. خواجه طوسی میگوید: «والتكلیف حسن لاشتماله علی مصلحهٔ لا تحصل بدونه.» علامه حلی در تعریف تكلیف میگوید: «بشرط الاعلام» و سپس اضافه میكند: «و شرطنا الاعلام لان المكلف اذالم یعلم ارادهٔ المكلف بالفعل لم یكن مكلفا; (۱۰) یعنی: اینكه شرط كردیم اعلام را، به خاطر آن است كه مكلف وقتی به اراده تكلیف كننده آگاهی فعلی نداشته باشد، مكلف نیست.»
۲ . مفاد اجمالی قاعده مفاد قاعده اجمالا آن است كه مادام كه عملی توسط شرع نهی نگردیده است و آن نهی به مكلف ابلاغ نشده است، چنانچه شخصی مرتكب گردد، مجازات او عقلا قبیح و زشت است. باید دانست كه قلمرو این قاعده، وسیعتر از «اصل قانونی بودن جرم و مجازات» در حقوق عرفی معاصر است، چرا كه اصل قانونی بودن جرم و مجازات راجع استبه وضع قانون و به تبع آن مراحل ابلاغ و انتشار قانون. ولی فقها در مواردی كه مكلف نه به علت تقصیر بلكه به جهتی دیگر نسبتبه تكلیف صادره جاهل بوده است، نیز به این قاعده تمسك كردهاند. به دیگر سخن مراد از بیان در این قاعده، بیان واصل است، نه بیان صادر. بنابراین، دایره شمول آن وسیعتر از اصل قانونی بودن جرم و مجازات است.
۳. مقایسه قاعده قبح با اصل عدم رافعیت ممكن استبرای خواننده محترم این پرسش مطرح شود كه اگر مفاد این قاعده حكمی عقلی است، پس چرا در حقوق عرفی معاصر، این اصل و قاعده مسلم شده كه: «جهل به قانون رافع مسؤولیت نیست»; آیا این اصل خلاف قاعده عقلی قبح عقاب بلابیان است؟ به نظر میرسد كه اصل عدم رافعیت، یك فرض قانونی و قضائی است نه یك اصل ماهوی. توضیح اینكه: فرض قانونگذار بر این است كه پس از وضع قانون و طی مراحل ابلاغ و انتشار آن، اصل بر آن است كه همه از قانون اطلاع و آگاهی داشته باشند. بنابراین، هر گاه كسی پس از قابل اجرا شدن قانون، مرتكب عمل ممنوعی گردد، صرف ادعای جهل موجب رفع مسؤولیت او نمیباشد، ولی در فرض اثبات، عقلا مسؤول شناخته نمیشود. البته در علم اصول فقه گفتهاند كه به هیچ وجه خطاب شرع نمیتواند مشروط به علم گردد و چنین اشتراطی مستلزم مشكلات عقلی از جمله «دور محال» است. و لذا جهل به قانون در فقه اسلامی عذر موجه محسوب و رافع مسؤولیت است و به هیچ وجه از علل موجههٔ مسؤولیت نمیباشد. به دیگر سخن، چنین نیست كه در فرض جهل، جرم اتفاق نیفتاده باشد، بلكه شخص جاهل مجازات نمیشود و به اصطلاح فقهی مؤاخذه از جاهل مرتفع است. به عبارت دیگر، علم شرط تنجز تكلیف است نه شرط فعلیت آن. در فرض جهل، تكلیف فعلیت دارد; هرچند منجز نیست كه مجازات داشته باشد و از این رهگذر شخص جاهل معذور است. در اینباره باز هم مطالبی خواهیم گفت.
۴ . بیان تكلیف یا عقوبت در متون فقها به این مسئله توجه شده است كه مسئله قبح تكلیف بلابیان با قبح مجازات بلا بیان از نظر مفهومی كاملا متفاوت است; همانطور كه در حقوق معاصر میان اصل قانونی بودن جرم با اصل قانونی بودن مجازات فرق است. ولی به نظر فقها از نظر عقلی هر دو به یك مبدا بازگشت میكند و هر دو محكوم به قبح است. و لذا در متون فقهی، حكم عقل به: «...لقبح التكلیف و المواخذه مالم یكن بیان» به یكدیگر معطوف گردیده است. (۱۱) ۵ . بیان صادر یا واصل؟ ممكن است در نظر آید كه مراد از بیان در این قاعده، تشریع اصلی است، هر چند به مكلف و اصل نشده باشد. در نتیجه، چنانچه مرحله وضع و جعل و تشریع قانون منقضی شده باشد، مجازات شخص مرتكب قبحی نخواهد داشت.
دكتر مصطفی محقق داماد
استاد گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی
منابع و پی نوشت ها
۱ . طوسی، محمدبن حسن، الخلاف، كتاب الطهاره، مساله۱۷.
۲ . صدوق، الاعتقادات، ص ۱۱۴.
۳ . مفید، تصحیح اعتقادات الامامیه، ص۱۴۳.
۴ . سید مرتضی، الذریعه، ج ۲، ص ۶۶۵
۵ . قوانین الاصول، میرزای قمی، ج ۲، ص ۱۴.
۶ . اسراء (۱۷)، ۱۵.
۷ . طوسی، التبیان فی تفسیر القرآن ج۶، ص ۴۵۸ [فانه لایحسن من الله تعالی مع ذلك ان یعاقب احدا الا بعد ان یعرفه ما هو لطف له و مصلحته...]
۸ . حائری یزدی، دررالاصول، ص۴۲۷.
۹ . طوسی، الاقتصاد الی طریق الرشاد، ص ۶۲.
۱۰ . كشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، علامه حلی، با تصحیح حسن حسن زاده آملی، ص۳۱۹.
۱۱ . رك: وحید بهبهانی، الفوائد الحائریه، با تحقیق مجمع الفكر الاسلامی ص ۱۳۲.
۱۲ . رجل دعوناه الی جملهٔ الاسلام فاقربه، ثم شرب الخمر و زنی و اكل الربا و لم یبین له شیئی من الحلال و الحرام اقیم علیه الحد اذا جهله؟ قال لا، الا ان یقوم علیه بینه انه قد كان اقر بتحریمها- حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۱۸ ص ۳۲۴.
۱۳ . كلینی، فروع كافی، ج۷، ص۲۴۹.
۱۴ . طباطبائی، مفاتیح الاصول، ص ۵۱۸.
۱۵ . قوانین الاصول، ج۲، ص۱۶.
۱۶ . خراسانی، كفایهٔ الاصول، ج ۲، ص۱۷۹.
۱۷ . نهایهٔ الافكار، (تقریرات درس آقا ضیاءالدین عراقی به قلم محمد تقی بروجردی)، القسم الثانی من الجزء الثالث ص ۲۳۵.
۱۸ . اصول فقه، سلسله بحثهای نگارنده، دفتر دوم، نشر علوم اسلامی، تهران. چاپ هشتم، تابستان۷۷، صص۱۲۶ تا ۱۴۲.
۱۹ . سید ابوالقاسم خویی، مصباح الاصول، ج ۲، ص ۲۵۴.
۲۰ . علامه حلی، مبادی الوصول الی علم الاصول، ص۹۳ به بعد.
۲۱ . فقیه نامدار، معلم فقه قرن معاصر، سید محمد محقق داماد، درس اصول فقه مرحوم والد اعلی الله مقامه، توسط شاگردان همان دوره نخستین تدریس ایشان (حدود سال ۱۳۳۰) به رشته تحریر درآمده است. اعضای آن حلقه پرفیض و بركت، هم اكنون مفتیان شیعه و ذخائر فقهی حوزههای علمیه محسوبند. و از جمله آنانند آیات كرام، حسینعلی منتظری، مرتضی مطهری، سید محمد حسین بهشتی، حاج آقا موسی شبیری زنجانی، ناصر مكارم شیرازی، عبدالكریم موسوی اردبیلی، سید موسی صدر، حاج سید مهدی روحانی، حاج میرزا علی احمدی میانجی. اگر چه بعضی از ذوات به طور پراكنده بخشهائی از مباحث را نگاشتهاند، ولی دوره كامل توسط آیتالله حاج سید جلال الدین طاهری اصفهانی (امام جمعه فعلی اصفهان) تقریر شده كه به دستور مرحوم والد همان روزها استنساخ شد و برای تدریس دورههای بعد مورد استفاده قرار میگرفت. و پس از رحلت ایشان همان یادداشتها میراث ماندگار برای ما باقی ماند و طبعا انتشار آن منوط به تصمیم مقرر گرانقدر است.از خواننده گرامی اجازه میخواهم كه این خاطره رانقل كنم. سال ۱۳۵۸ ه.ش توفیق زیارت عتبات عالیات برای نگارنده دست داد. مرحوم آیت الله حاج سید محمد باقر صدر (ره) به دیدن نگارنده تشریف آوردند. به محض جلوس با كلامی نیمه عربی و فارسی چنین گفتند: «علاقاتنا وراثیه. برای آنكه من شاگرد بالمنزله پدر شما هستم». و سپس توضیح دادند. «به جهت آنكه، آقا موسی صدر [امام موسی] مدتی به نجف آمد و نوشتههای درس اصول فقه مرحوم والد شما را همراه خود داشت. و كان مبتهجا به، با هم مباحثه میكردیم و مطالب ایشان را به بحث میگذاشتم و پس از مسافرت آقا موسی صدر به لبنان نوشتههای ایشان مدتها در منزل ما بود».
در سفر حجسال۱۳۷۶ از آیت الله حاج سید جلال الدین طاهری اصفهانی شنیدم كه وقتی آقاموسی صدر میخواستبه نجف برود قسمتی از نوشتههای مرا امانت گرفت و متاسفانه تاكنون آن قسمتبه من بازنگشته است.
افزون آنكه در خرداد ۱۳۷۸ در اصفهان از جناب آقای حجهٔالاسلام و المسلمین روحانی یكی از عالمان آن دیار شنیدم كه چند سال پیش آیتالله طاهری به من گفتند مقداری از نوشتههای من نزد آیتالله حاج آقا مرتضی حائری یزدی در قم است و از من خواستند كه در مسافرت به قم به حضور ایشان شرفیاب شوم و نوشته را بگیرم و به اصفهان ببرم. من به ایشان مراجعه كردم. آیتالله حائری یزدی پس از فحص و تامل ناگهان یادشان آمد و گفتند كه آقا موسی صدر هنگام عزیمتبه نجف نزد من آمد و نوشتههای آقای طاهری را گرفت و با خود برد.
۲۲ . دروس فی علم الاصول، سید محمد باقر الصدر، الحلقه الثالثه، ص ۳۲۴.
۲۳ . ابن قدامه، عبدالله بن احمد، روضهٔ الناظر و جنهٔ المناظر، بیروت، ۱۴۰۱ ق، صص ۴۱، ۴۲; بدخشی، محمد بن حسن، مناهج العقول فی شرح منهاج الوصول، بیروت، ۱۴۰۵ ق، ج ۱، صص ۱۶۴-۱۶۶.
۲۴ . انصاری، فرائد الاصول، محشی، ص۱۹۹.
۲۵. بقره، (۲)،۲۹.
۲۶ . بقره، (۲)، ۱۶۸. ۳
۲۷ . انعام، (۶)، ۱۴۵.
۲۸ . حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۱۸، صص۱۲۷-۱۲۸.
۲۹ . شیخ صدوق، الاعتقادات، ص ۱۱۴.
۳۰ . مفید، تصحیح اعتقادات الامامیه، ص۱۴۳.
۳۱ . سوره نساء، (۴)،۹۷و۹۸.
۳۲ . وسائل الشیعه، ج ۱۸، ص۳۶۹.
۳۳ . وسائل، همان.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست