یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مس و نیکل; همراه تا نیمه راه
با پایان سال ۲۰۰۷، بسیاری از رسانههای جهان اقدام به مرور وقایع با اهمیت این سال کردهاند که بررسی آنها بیشک خالی از لطف نیست. در سال به تازگی سپری شده، نرخهای برخی مواد معدنی به رکوردهای تاریخی رسیدند و برخی دیگر با سقوط ارزشهای بیسابقهای روبهرو شدند اما در مجموع میتوان گفت، همانند سه، چهار سال اخیر به سبب رشد اقتصادی پرشتاب کشورهای در حال توسعه، سال پررونقی در عرصهء مواد معدنی پشت سر گذاشته شد و بسیاری اتفاقات نیز به این مهم کمک کرد.هر چند سال ۲۰۰۸ میلادی با سیمایی متفاوت از ابتدای سال گذشته آغاز شده و بهای جهانی نفت و طلا به بالاترین حد در طول تاریخ رسیده اما گفتهها و تحلیلهای بسیاری دربارهء تداوم قدرت رشد اقتصادی جهان به گوش میرسد به گونهای که برخی در انتظار اوضاعی پررونق و بعضی دیگر در التهاب حاکمیت رکود بر فضای کسب و کار بینالمللی هستند.
شاید هر یک از طرفین وضعیت یکی از دو رکن پرقدرت معادلات اقتصاد جهان را پررنگتر میبینند: امیدواران به انرژی قدرت نو جهان استناد میکنند و نگرانها چربش غول سنتی را محتملتر میدانند. چین در حالی کماکان به رشد بیوقفهء اقتصادی ادامه میدهد که اوضاع در ایالات متحده بر وفق مراد نیست و عرصههای مختلف کاری و تجاری منتظر آیندهای است که برتری هر یک را بر دیگری معین خواهد کرد.
حوادث و وقایع سال ۲۰۰۷ متنوع بودند اما برخی مسایل، جلوهای بیشتر و اثراتی ماندگارتر در عرصههای مختلف داشت. مهمترینها به صورتی مختصر مرور میشوند.
● افزایشهای شگفتانگیز، کاهشهای دور از انتظار
مس،سال ۲۰۰۷ با رشد خیرهکنندهء قیمت مس در ماههای نخستین همراه بود. نرخ فلز سرخ فام در حالی از اواسط ماه دوم این سال رو به صعود گذاشت که اقتصاد جهان در آن شرایط، به شدت نگران رکود بود. تشدید واردات چین و نیاز به این فلز که در بسیاری صنایع مهم و رو به گسترش مصرف دارد، عمدهترین علل صعود قیمت مس از ارقام ۳۰۰ر۵ دلار در هر تن به مرزهای بیش از ۰۰۰ر۸ دلار در کمتر از سه ماه بود. مس پس از نزولی مقطعی، این بار در تابستان به سبب وقوع اعتصابهای گسترده در بزرگترین معادن جهان، در نرخهای بیش از ۰۰۰ر۸ دلار تثبیت شد در حالی که از شدت واردات چین کاسته شده بود اما مشکلات عرضه اجازهء کاهش قیمتها را نمیداد.
مس برای بار سوم هم به ارقام فراتر از ۰۰۰ر۸ دلار رسید که این بار در میان تعادل بهتر بازارها، سقوط بیسابقهء ارزش دلار و هجوم سرمایههای بینالمللی به سوی داراییهای فیزیکی مقصر اصلی بود. این فلز، سال ۲۰۰۷ را با سقوط نرخها تا حوالی ۵۰۰ر۶ دلار به پایان رساند تا به باور کارشناسان، با قیمتهایی حدود ۰۰۰ر۷ دلار در هر تن در سالجاری به کار خود ادامه دهد.نیکل،«نیکل» نیز دیگر فلز شگفتیساز ماههای نخست سال سپری شده هر چند همچون مس، چندان مقاومتی در نرخهای بالا نداشت ولی به سرعت ره بازگشت را در پیش گرفت. افزایش تقاضا سبب دستیابی قیمت این فلز به مرز ۰۰۰ر۵۲ دلار در هر تن در اوایل ماه مه شد که ۵۰ درصد بالاتر از ارقام ابتدای سال بود.
عمدهء مصرف نیکل در تولید فولاد ضدزنگ است و همین مساله باعث اتحاد تولیدکنندگان و مخاطبان این فلز شد; اتفاقی که توانست قیمتها را به ارقامی معقول برساند و تصحیح نیز بسیار سریع رخ داد تا عزم بازیگران را به رخ کشد.تولیدکنندگان فولاد ضدزنگ در نقاط مختلف جهان تصمیم گرفتند تا از سهم نیکل در محصولات خود بکاهند و از فلزات و ترکیبات دیگر بهره گیرند که همین از رشد بیمحابای قیمتها جلوگیری کرد.
این بخش بیش از دوسوم نیکل جهان را مصرف میکند. در پی این ماجرا، قیمت این فلز تا کمتر از نصف نیز کاهش یافت. کارشناسان اوضاع نیکل را در آیندهء نزدیک، در ادامهء رکود سال ۲۰۰۷ میبینند و به اعتقاد آنان، باید در انتظار نرخهایی کمتر از ۰۰۰ر۲۰ دلار برای نیکل باشیم; تخمینی که در نخستین هفتهء سال میلادی جدید درست از آب درنیامده و شاهد رشد بیش از ۱۰ درصدی و دستیابی نرخها به حوالی ۳۰ هزار دلار بودهایم.
علی محسنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست