پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

آشنایی با فرمت های عكس های دیجیتالی


آشنایی با فرمت های عكس های دیجیتالی

طی چند سال گذشته دوربین های دیجیتالی تبدیل به ابزاری حرفه ای گشته اند به طوری كه در تمام كارهای طراحی, عكاسی و مكان های كاری دیگر مورد استفاده قرار می گیرند آشنا شدن با نوع فرمت های تصاویر به نوعی در بهبود كیفیت كار تاثیر مستقیم دارد

طی چند سال گذشته دوربین های دیجیتالی تبدیل به ابزاری حرفه ای گشته اند به طوری كه در تمام كارهای طراحی، عكاسی و مكان های كاری دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. آشنا شدن با نوع فرمت های تصاویر به نوعی در بهبود كیفیت كار تاثیر مستقیم دارد.

● فشرده سازی یا Compression

بعد از گرفتن عكس های مورد نظر و هنگام انتقال آن ها به كامپیوتر، تصاویر را می توان با انواع فرمت ها ذخیره كرد. این گوناگونی در ذخیره تصاویر مربوط است به گوناگونی نرم افزارها و سخت افزارهای موجود در بازار مصرف و همچنین انواع آرشیوسازی فایل های تصویری كه سبب به وجود آمدن تعداد زیادی از انواع فرمت ها می شود.

در این بین اندازه فایل های تصویری كه توسط دوربین ها به وجود می آید به علت گرفتن فضای زیاد در ذخیره سازی عامل بسیار مهمی می باشد و به همین خاطر هنگام ذخیره سازی فایل ها، آن ها فشرده سازی می شوند.

نحوه فشرده سازی ها به نوع فرمت عكس ها بر می گردد. در حالت كلی دو نوع فشرده سازی وجود دارد:

۱) فشرده سازی مجازی:

در این نوع فشرده سازی فایل تصویری را بدون حذف اطلاعات آن فایل كوچك می كنند، به نحوی كه بازسازی به صورت بیت به بیت انجام می گیرد، برای مثال اگر در یك تصویر به تعداد مشتركی اطلاعات مربوط به یك رنگ وجود داشته باشد به جای تكرار نوشتن هر رنگ یك بار نوشته می شود و بقیه فشرده می شوند.

۲) فشرده سازی حقیقی:

در این نوع فشرده سازی كوچك شدن تصویر بسیار بیشتر از مجازی عمل می كند و علت آن است كه بخشی از اطلاعات مربوط به تصویر را حذف می كند تا تصویر در ظرفیت پایین ذخیره شود.

توجه داشته باشید كه اگر بخواهید تصویر را چاپ كنید و یا به جزییات تصویر احتیاج دارید هرگز از فشرده سازی حقیقی استفاده نكنید.

در دوربین های دیجیتالی عكس ها معمولاً در سه فرمت اصلی TIFF, RAM, JPGضبط می شوند و عكاس باید با توجه به نیازهای خود از عكس مورد نظر فرمت را تغییر دهد.

الف) JPG

رایج ترین فرمت فایل های تصویری و عكاسی می باشد. این فرمت به دلیل سازگاری با اكثر نرم افزارهای كاربردی در رابطه با تصویر و مرورگرهای وب بیشتر مورد علاقه می باشد، در ضمن با استفاده از این فرمت شما می توانید یك فایل تصویری را تا ۱۰ برابر ظرفیت و حجم اصلی كوچك سازی كنید.

JPG یك فرمت فایل ۲۴ بیتی می باشد یعنی سه بایت برای هر پیكسل، یك بایت برای آبی و یكی برای سبز و دیگری برای قرمز می باشد.

در فرمت JPG فشرده سازی به صورت حقیقی انجام می گیرد و بسیاری از اطلاعات مربوط به تصویر حدف می شوند. بیشتر دوربین های دیجیتالی رایج عكس ها را در فرمت JPG ذخیره می كنند و علت آن این است كه فایل تصویری قبل از ذخیره شدن در كامپیوتر خود فشرده سازی شده و از ظرفیت آن كاسته می شود.

ب) RAM

یكی از پرطرفدارترین فرمت های تصویری می باشد كه مستقیماً از پیكسل های سبز و قرمز و آبی ضبط شده است. این فرمت به عكس دیجیتالی نهایی نزدیك تر است و در واقع RAM را می توان نگاتیو دیجیتال دانست. این فرمت را در داخل دوربین می توان باز كرد و روی آن ویرایش نمود و پس از آن مستقیماً به وسیله چاپگر چاپ كرد.

فایل RAM فشرده سازی مجازی می شود و در عمل نمی توان در حجم كمی آن ها را ذخیره و آرشیو نمود چون نسبت به فرمت JPG اطلاعات بیشتری را شامل می شود.

شركت Adobeبا ساختن نرم افزارهای گوناگون این امكان را فراهم ساخته كه فایل های حجیم RAW را به فرمت DNG تبدیل و در كامپیوترهای خانگی عمل ویرایش را روی آن ها انجام دهید.

ج) TIFF

این فرمت در تعداد كمتری از دوربین های دیجیتالی پشتیبانی می شود. فرمت TIFF به اندازه JPG محبوب و مورد استفاده نیست، زیرا برای تماشا و ویرایش به نرم افزارهای پیشرفته ای نیاز دارد اما در عوض، كامپیوترهای مكینتاش از این فرمت پشتیبانی می كنند. در فرمت TIFF تصاویر با كیفیت بالایی ضبط می شوند و فشرده سازی كمتری دارند در نتیجه فضای بیشتری را در حافظه دوربین اشغال می كنند. تصاویری كه با فرمت TIFF ذخیره شده باشند برای چاپ و یا كارهای حرفه ای كه نیاز به جزییات عكس را دارند بهترین گزینه می باشد.

مهدی روئین تن



همچنین مشاهده کنید