چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

زیبا, آبدار, خوشمزه


زیبا, آبدار, خوشمزه

بچه های ۴ تا ۵ ساله از آنجایی که در سنین رشد هستند و فعالیت بدنی بالایی دارند اغلب لاغر هستند و کم غذایی, آنها را به کمبود برخی از موادمغذی دچار می کند

بچه‌های ۴ تا ۵ ساله از آنجایی که در سنین رشد هستند و فعالیت بدنی بالایی دارند اغلب لاغر هستند و کم غذایی، آنها را به کمبود برخی از موادمغذی دچار می‌کند. بنابراین تهیه غذاهایی با ظاهر جدید می‌تواند آنها را برای خوردن بیشتر تشویق کند..

کبابی که در ادامه طرز تهیه آن را برایتان در نظر گرفته‌ایم یکی از روش‌های جدیدی است که بتوان بچه‌ها را به خوردن مواد غذایی مختلف ترغیب کرد. سیخ‌های کبابی که در آنها ۳ گروه غذایی دیده می‌شود؛ گوشت، لبنیات و میوه‌ها.

● یـک تـوصـیـه مـهـم

سعی کنید مواد غذایی‌ای که برای تهیه این غذا استفاده می‌کنید تازه باشند و بلافاصله بعد از به سیخ کشیدنشان آنها را سرو کنید زیرا ماندن مواد غذایی در معرض هوا از مقدار ویتامین‌های موجود در آنها خواهد کاست. به علاوه می‌توانید با توجه به علاقه فرزندتان از میوه‌ها و سبزی‌های تازه فصل استفاده کنید به این ترتیب ارزش غذایی وعده‌ای را که میل می‌کند، افزایش خواهید داد. فراموش نکنید که بچه‌ها به انواع ویتامین‌ها و املاح نیازمند هستند و مصرف مداوم یک ماده غذایی خاص، تنها قسمتی از نیاز آنها را تامین خواهد کرد در حالی که متنوع خوردن، تمامی نیازهای روزانه ما را فراهم می‌کند.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

فیله بوقلمون/۳۰۰گرم/۵۰۰کیلوکالری

پنیر چدار/۱۰۰گرم/۱۳۰کیلوکالری

انگورسیاه/۱۶حبه/۶۰کیلوکالری

برگه زردآلو/۱۶عدد/۱۲۰کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

فیله‌های بوقلمون را به صورت مکعبی درآورید و بعد از افزودن کمی نمک آنها را کباب کنید. پنیر چدار را نیز به صورت مکعبی برش دهید و در ظرفی بریزید. سیخ‌های چوبی را آماده کنید و به صورت یکی در میان تکه‌های گوشت، پنیر، انگور و زردآلو را در این سیخ‌ها قرار دهید و بعد از به سیخ کشیدن، آنها را برای فرزندتان سرو کنید.

● مـقـدار کـالـری هـر سـیـخ کـبـاب

این غذا در مجموع دارای ۸۱۰ کیلوکالری انرژی است. در صورتی که از مواد یادشده ۱۰ سیخ کباب به‌دست بیاید هریک، ۸۱ کیلوکالری انرژی خواهد داشت که توصیه می‌شود به هر کودک ۲ سیخ از آن را بدهید و از او بخواهید تمامی اجزای آن را میل کند.

● گـوشـت بـوقـلـمـون؛ مـنـبـع ویـتـامـیـن A

جالب است بدانید گوشت بوقلمون نسبت به گوشت قرمز و مرغ مقدار کالری کمتری دارد. علت آن هم مقدار چربی کمتر آن نسبت به سایر گوشت‌ها حتی گوشت مرغ است. در مورد کلسترول آن هم باید گفت میزان آن حتی در مقایسه با گوشت مرغ و گوشت قرمز بسیار کمتر است. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشت‌های سفید ویتامین A موجود در آن است که به ویژه در فصل سرما به خصوص در کودکان و سالمندان نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بازی می‌کند. مقدار پروتئین این گوشت نیز بسیار مناسب است و منع مصرف خاصی جز در مبتلایان به نقرس ندارد. همانطور که گفته شد این گوشت منبع ویتامین A است و از آنجا که این ویتامین در رشد و تکامل دوران بلوغ دخالت دارد و با انتقال آهن و تولید گلبول‌های قرمز از کم‌خونی جلوگیری می‌کند مصرفش برای بچه‌ها توصیه می‌شود.

● انـگـور سـیـاه؛ مـنـبـع آنـتـوسـیـانـیـدیـن

رنگ سیاه این میوه به وجود رنگدانه‌ای به نام آنتوسیانیدین بر می‌گردد که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و از بروز بیماری‌های قلبی و سرطان جلوگیری می‌کند. در ضمن، انگور سیاه آنتی‌اکسیدانی به نام الایژیک اسید دارد که ترکیب‌های سرطان‌زای موجود در هوای آلوده، گوشت کباب‌شده و دود سیگار را غیرفعال می‌کند. این میوه سرشار از پتاسیم نیز هست بنابراین خوردن آن یک عادت غذایی ضدسرطان محسوب می‌شود. جالب است بدانید که وجود همین آنتی‌اکسیدان‌ها زمینه بروز آرتروز را در افراد مستعد پایین می‌آورد به این ترتیب که آنتی‌اکسیدان‌های حاصل از خوردن انگور فعالیت آنزیم‌هایی که به استخوان‌ها و مفاصل آسیب می‌رسانند را متوقف کرده و به این ترتیب احتمال ابتلا به آرتروز را کاهش می‌دهد. فقط فراموش نکنید که هر ۱۷حبه از این میوه یک واحد میوه به حساب آمده و دارای ۶۰کیلوکالری انرژی است بنابراین مقدار کالری حاصل از خوردن این میوه را باید در کل کالری دریافتی روزانه محاسبه کرد.

● زردآلو؛ منـبـع پتـاسیـم

اولین نکته‌ای که درباره این میوه می‌توان گفت مقدار آهن فراوانی است که در آن وجود دارد. به‌طوری که بررسی‌ها نشان داده‌اند، خوردن ۶ عدد از این میوه می‌تواند ۱۳ درصد از نیاز روزانه به آهن را تامین کند و مصرف منظم آن، احتمال ابتلا به کم‌خونی را کاهش خواهد داد. گذشته از آهن، این میوه سرشار از منابع پتاسیم و بتاکاروتن نیز است و مقدار آنها در زردآلوی خشک بیشتر نیز هست به‌طوری که خوردن ۱۰۰ گرم زردآلوی خشک تامین‌کننده ۱۳۸۰ میلی‌گرم پتاسیم و ۵۴۵ میکروگرم بتاکاروتن است. به این ترتیب مصرف زردآلو می‌تواند از شدت فشار خون کم و به‌عنوان یک ضدسرطان عمل کند بنابراین خوردن نوع تازه آن به ‌عنوان میان‌وعده و خشک آن به همراه نوشیدنی‌هایی مانند چای توصیه می‌شود. البته توجه داشته باشید که هر ۳ عدد زردآلوی تازه و ۶ عدد برگه آن یک واحد میوه به حساب آمده و دارای ۶۰ کیلوکالری انرژی است بنابراین مقدار انرژی آن را باید در میزان کالری روزانه محاسبه کرد.

● همراه این غذا

بهترین نوشیدنی که شما می‌توانید همراه این غذا به فرزندتان بدهید یک لیوان آب طالبی است زیرا این میوه سرشار از ویتامین C و بتاکاروتن است که همراه شدن آن با گوشت بوقلمون می‌تواند جذب آهن موجود در آن را افزایش دهد در ضمن باعث افزایش اشتهای کودکتان شود. به علاوه، اگر کودکتان لاغر است، می‌توانید تکه‌های سیب‌زمینی سرخ‌شده و قارچ‌های درسته را در میان این سیخ قرار داده و به این ترتیب ارزش تغذیه‌ای آن را افزایش دهید.

● اگر کودک کم‌خون است

فراموش نکنید که انواع گوشت حتما باید در برنامه غذایی روزانه‌اش باشد تا آهن مورد نیاز بدن‌اش دریافت شود. بنابراین خوردن فیله‌های بوقلمون و حتی گوشت شترمرغ و گوسفند تامین کننده مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای آهن است. البته همراه شدن آن با میوه‌ها و سبزی‌های رنگی به افزایش جذب این ماده معدنی خواهد افزود.

● اگر کودک لاغر است

می‌توانید در تهیه این کباب از مواد غذایی پرکالری‌تر مانند سیب‌زمینی استفاده کنید. در ضمن هنگام سرو غذا نیز یک قاشق مرباخوری کره به آن بیفزایید و به این ترتیب میزان کالری دریافتی‌تان را افزایش دهید.

● اگر کودک یبوست دارد

برای این بچه‌ها خوردن میوه و سبزی‌ها حیاتی است بنابراین شما می‌توانید هم زردآلو و هم برگه آلو را در سیخ‌های کباب آنها قرار دهید. در ضمن به جای کره محتویات سیخ‌تان را به روغن زیتون آغشته کنید.

ساقی اخوان