دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران


موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران

مطمئنا تاکنون نام طب سوزنی، حجامت، زالواندازی، تیغ‌زنی یا حتی خالکوبی و... را برای رفع درد، حفظ سلامتی و افزایش طول عمر شنیده‌اید. اما اگر علاقه دارید با روش‌هایی که بسیاری …

مطمئنا تاکنون نام طب سوزنی، حجامت، زالواندازی، تیغ‌زنی یا حتی خالکوبی و... را برای رفع درد، حفظ سلامتی و افزایش طول عمر شنیده‌اید. اما اگر علاقه دارید با روش‌هایی که بسیاری از آنها در عصر حاضر منسوخ شده آشنا شوید می‌توانید سری به موزه ملی تاریخ علوم پزشکی بزنید تا با سیر تاریخی شیوه‌ها و ادوات طبابت در دوران‌های گذشته آشنا شوید.

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران در غرفه‌هایی مجزا با عنوان‌های دواخانه نظامی، بخش دفاع مقدس، دیرینه‌شناسی انسان، مردم‌شناسی و طب سنتی، دندانپزشکی، چشم‌پزشکی، داروهای سنتی، میراث فرهنگی و اسناد و کتب خطی گوشه‌هایی از تاریخ علم پزشکی را به نمایش گذاشته است.

بخش اول، دواخانه نظامی است. در این قسمت داروها و ادوات پزشکی مورد استفاده در پادگان‌های نظامی در دوره قاجار معرفی شده و همچنین در گوشه‌ای از این غرفه مدلی از یک دواخانه نظامی مربوط به دوره قاجار ساخته و نمایش گذاشته شده است.

غرفه بعدی، بحث دفاع مقدس است در این قسمت شما می‌توانید سختی‌ها و مرارت‌هایی که پزشکان در دوران دفاع مقدس کشیده‌اند را از نزدیک لمس کنید. چرا که آنها با کمترین امکانات و در شرایط خاص دست به کارهای بزرگی زده‌اند و انسان‌های زیادی را از نقص عضو یا حتی مرگ نجات داده‌اند. پس از بازدید از بخش دفاع مقدس به غرفه دیرین‌شناسی انسان می‌رسید این بخش از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی با به نمایش گذاشتن اسکلت‌هایی از انسان در دوران‌های مختلف تاریخی سعی در به تصویر کشیدن سیر تکامل انسان در ادوار تاریخی دارد.

اما از بخش‌های جذاب موزه، بخش مردم‌شناسی و طب سنتی است. در این بخش شما می‌توانید با انواع روش‌های طب سنتی از جمله حجامت و زالواندازی آشنا شوید. همچنین از دیگر آموزه‌های غرفه مردم‌شناسی و طب سنتی معرفی خالکوبی به عنوان روشی برای تسکین درد است که در واقع نوعی طب سوزنی بوده است.

از دیگر غرفه‌های موزه می‌توان به غرفه دندانپزشکی و چشم‌پزشکی اشاره کرد. در این دو غرفه ابزار و لوازم مربوط به این دو شاخه مهم پزشکی به همراه دست‌نوشته و جزواتی از اطبای گذشته موجود است.

این موزه غرفه‌های دیگری نظیر بخش داروهای سنتی، میراث فرهنگی شامل ابزار قدمت‌دار با کاربرد پزشکی و بخش آثار و لوازم اهدایی دکتر فرمانفرماییان را در خود جای داده است. موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و سازمان میراث فرهنگی اداره می‌شود و بازدید از آن برای دانشجویان شاخه‌های پزشکی رایگان و برای عموم ۲۰۰ تومان هزینه دارد. این موزه در خیابان کارگر شمالی (امیرآباد)، خیابان فرشی‌مقدم (شانزدهم)،‌کوی مدرسه واقع است و همه‌روز به غیر از جمعه‌ها و ایام تعطیل رسمی آماده پذیرایی از علاقه‌مندان است.