جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

آزمون اصولگرایانه


آزمون اصولگرایانه

مروری بر اظهارات معتدل چهره های معتدل راست

«والایش» یا «تبرئه» اصولگرایان از محمود احمدی نژاد، دو گزینه نهایی است که پشت پرده تلاش های اخیر جریان معتدل جناح راست را هدایت می کند و اگرچه هنوز معلوم نیست نیت مجریانی که به بازخوانی «اصولگرایی» پرداخته و از این رهگذر می خواهند با احمدی نژاد به یک مرزبندی برسند چیست اما هرچه باشد بعید است گزینه یی خارج از این دو برایش متصور شد؛ چرا که یا عقلای اصولگرا با درک وضع موجود می خواهند دامن خود را از هر آنچه به خاطر احمدی نژاد به پای اصولگرایان نوشته شده پاک کنند یا عزم جزم کرده اند قدرت افسانه یی یکی دو دهه پیش در به کرسی نشاندن اراده خود در حاکمیت سیاسی را احیا کنند. این پرسشی است که اگرچه معلوم نیست پاسخش را چه هنگام خواهد یافت اما سوالی برآمده از اظهارات اخیر برخی چهره های معتدل جناح راست است آن هنگام که با «محمود احمدی نژاد» جمله می سازند.

«آغازگر فتنه ها» و «تحریک کننده معترضان» دو اتهامی بود که علی مطهری نماینده اصولگرای مجلس با طرح آن هم محمود احمدی نژاد رئیس اصولگرای دولت را روی صندلی متهم ردیف اول رویدادهای پس از انتخابات نشاند و از او خواست بابت آنچه کرده است از مردم عذرخواهی کند و هم آغازگر ماجرا باشد.

اگرچه چندی پیش محافل سیاسی فهمیدند انگشت اتهام علی مطهری آن هنگام که برای نخستین بار از لزوم محاکمه فردی ورای چهره های سرشناس جریان رقیب که محاکمه شان در حال انجام بود سخن می گفت به سوی چه کسی اشاره رفته است اما کمتر کسی گمان می برد این چهره سرشناس جناح راست چندی بعدتر، ناخشنود از اینکه کسی منظورش را درک نکرده خود به رمزگشایی از «اشاره»اش پرداخته و به صراحت از محمود احمدی نژاد به عنوان بزرگ ترین متهم ناآرامی های پس از انتخابات نام ببرد. اما چنین شد و واکنش های طیفی از اصولگرایان که مطهری آنها را «طرفداران متعصب دولت» می خواند به ایده وحدت ملی او را برآشفت و بر آن داشت از دوستان اصولگرایش بخواهد به دیده «انصاف» به ماجرا نگاه کنند.

چرا که به اعتقاد او «این دوستان توجه ندارند که احمدی نژاد هم به هر حال در این فتنه نقشی داشته و باید به اشتباهات طرف خودی نیز توجه داشته باشند.» البته مطهری برای آنکه موضعش را شفاف تر کند تاکید کرد در صورت عدم عذرخواهی احمدی نژاد «نجات سران فتنه» که داد اصولگرایان را درآورده است، محقق خواهد شد.

اظهارات علی مطهری یکی دو روز پس از آن بر لسان نماینده اصولگرای مجلس جاری شد که حسین مرعشی در گفت وگو با یک هفته نامه که نخستین روزهای هفته جاری منتشر شد تاکید کرده بود؛ «اصولگرایان در گام نخست باید تکلیف خود را با احمدی نژاد مشخص کنند.» وی با تاکید بر اینکه «باید تمام تخلفات انتخابات و صلاحیت های احمدی نژاد توسط مراجع صالحه مورد رسیدگی قرار گیرد و نباید احمدی نژاد را به عنوان رئیس جمهور از قانون معاف بدانیم»، لیستی از نام چهره های اصولگرا را ردیف کرد و از آنان خواست تکلیف خود را با محمود احمدی نژاد مشخص کنند. احمد توکلی، علی مطهری، محمدرضا باهنر، علی اکبر ناطق نوری و اعضای جامعه روحانیت مبارز از چهره های اصولگرایی بودند که حسین مرعشی از آنان خواست تکلیفشان را با رئیس دولت یکسره کنند تا به گفته وی معلوم شود «کجا»ی کار هستند.

نخستین لبیک به این پیام از سوی علی مطهری ادا شد که در گفت وگویی با مهر نه تنها از احمدی نژاد به عنوان سرآغاز رویدادهای پس از انتخابات نام برد بلکه همسویانش را هم نصیحت کرد که به راه انصاف بازگردند. اگرچه علی مطهری جرم محمود احمدی نژاد را محرز دانست اما اشد مجازاتی که برای «آغازگر» در نظر گرفت «عذرخواهی» بود و بس. اما این واکنش در مقابل واکنش محمدرضا باهنر پرطنطنه تر بود، چرا که محمدرضا باهنر از هرگونه اظهارنظر درباره احمدی نژاد خودداری کرد و در نخستین اظهارات پس از این پیغام تنها به گفتن اینکه او یکی از تهیه کنندگان طرح مورد نظر هاشمی رفسنجانی است اکتفا کرد که به پیش بینی او به «نتیجه» هم خواهد رسید.

اظهارات معتدل طیف معتدل اصولگرایان در چشم غره رفتن هایی که البته برخی ناظران آن را من باب آبروداری می دانند در شرایطی مطرح می شود که نه تنها صدای رجزخوانی رسانه های حامی دولت برای به دادگاه کشاندن میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو کاندیدای معترض به نتیجه انتخابات کم نشده بلکه تحرکات در این زمینه بیشتر هم شده است.

چنان که برخی حامیان دولت وقتی دیدند تهدیدهای علنی و غیرعلنی زعمای قوم شان به کشاندن هاشمی رفسنجانی، میرحسین موسوی، سیدمحمد خاتمی و مهدی کروبی به دادگاه نتیجه نداده راهی دیگر پیش گرفتند و برای آنکه «هل من ناصر ینصرنی» احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در خطبه های نماز جمعه تهران بی پاسخ نماند به میدان آمدند و برخی تلاش های «مردمی» را برای کشاندن رقبا به دادگاه سازمان دادند.

احمد جنتی در خطبه های نماز جمعه از مردم خواسته بود در صورت عدم برخورد دستگاه قضایی با کسانی که او آنها را «سران اغتشاش» می خواند خود به میان بیایند و با سران برخورد کنند. شاید از همین رو بود که «کمیته رسانه یی جنبش مردم ایران علیه قانون گریزی» تشکیل شد که وظیفه اش این بود که شکایات «مردمی» علیه میرحسین موسوی را به صورت مکتوب به دادستانی ارائه دهد و در همین راستا بود که «ایرنا» خبرگزاری رسمی دولت از به «حد نصاب» رسیدن شکایات ابراز خرسندی کرد و به نقل از مسوول این کمیته نوشت؛ «پیش بینی می کنم به زودی میرحسین موسوی را در دادگاه ببینم.» این اخبار در شرایطی منتشر شد که سیدابراهیم رئیسی معاون اول رئیس قوه قضائیه نیز از پیگیری اتهامات مهدی کروبی در دستگاه قضایی خبر داد که به گفته وی هیاتی سه نفره مشغول بررسی اتهامات وی بودند.

با این تفاصیل این گونه به نظر می آید که گویا پس از دادگاه هایی که چهره های شاخص جریان اصلاح طلب را روی صندلی اتهام نشاند رویه یی دیگر در حال شکل گیری است و پس از دادگاه هایی که منتقدان آن را «سیاسی» می خواندند این بار فضای سیاسی کشور به سمت سیاست دادگاهی کردن یا حداقل به تهدید به آن پیش می رود و کشیده شدن به محکمه بر سر سه کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سایه افکنده است.

هر چند اندکی پس از برگزاری انتخابات محافل سیاسی و رسانه یی رادیکال حامی دولت بر این طبل کوبیدند که میرحسین موسوی باید محاکمه شود و پس از چندی برای مهدی کروبی به خاطر نامه یی که حاوی پرسش هایی درباره چند و چون گذشته برخی زندانیان زن و مرد بود همین نسخه را برای او هم پیچیدند اما حال زمزمه یی از این نسخه برای احمدی نژاد هم شنیده می شود؛ زمزمه هایی که احتمالاً در حد زمزمه باقی خواهد ماند و شاید بالاترین واکنش اصولگرایان همان تشر زدنی باشد برای خالی نبودن عریضه یا همان «تبرئه»، البته از نوع اصولگرایانه اش.

فرناز حسنعلی زاده



همچنین مشاهده کنید