چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سوریه و مقاومت اسلامی


سوریه و مقاومت اسلامی

رییس جمهور سوریه در سفر رسمی دیروز شنبه به تهران با تاکید بر ضرورت دفاع از حقوق مردم فلسطین ابراز عقیده کرد که مذاکرات مستقیم به اصطلاح صلح خاورمیانه, تلاشی برای تقویت موقعیت داخلی باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا محسوب می شود

رییس جمهور سوریه در سفر رسمی دیروز شنبه به تهران با تاکید بر ضرورت دفاع از حقوق مردم فلسطین ابراز عقیده کرد که مذاکرات مستقیم به اصطلاح صلح خاورمیانه، تلاشی برای تقویت موقعیت داخلی باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا محسوب می شود.

بشار اسد با اشاره به این نکته که روند مذاکرات میان اسراییل و حکومت خودگردان فلسطین شاهد هیچ نوع تغییر مثبتی نبوده است خواستار نظارت ایران و سوریه بر اوضاع منطقه و تقویت جبهه ی مقاومت از طریق تشکیل یک قطب سیاسی قوی شد.

این یک حقیقت است که غیر از سوریه، بقیه ی دولت های عربی که روزگاری در نبرد مستقیم با اسراییل بودند اکنون این پدیده ی نامیمون را به عنوان یک واقعیت خارجی پذیرفته اند و برخی، آن را به رسمیت شناخته اند و با رژیم صهیونیستی روابط سیاسی و اقتصادی آشکار و پنهان دارند و این را نقطه ی قوت و امتیاز برای خود به حساب می آورند.

تنها سوریه است که تاکنون مقاومت کرده و با مواضع سیاسی و عملی خود تا حد زیادی توانسته است مقابل نفوذ رژیم اسراییل به جهان عرب و فشار بیش تر به فلسطین مانع ایجاد کند و سیاست و طرح صلح تحمیلی مورد نظر این رژیم و حامی اش یعنی آمریکا را نپذیرد.

دو موضوع موجب عقیم ماندن طرح و سیاست واشنگتن و تل اویو شده است: یکی اصرار و پافشاری سوریه بر موضع گیری های قبلی و تن ندادن به صلح نابرابر و بدون ضمانت. دوم وجود نیروهای مقاومت اسلامی که توانستند با فرسایشی کردن جنگ در جنوب لبنان، رژیم صهیونیستی را در سال ۲۰۰۰ میلادی از این منطقه بیرون کنند و از آن زمان تاکنون جلو نفوذ و ورود صهیونیست ها به خاک لبنان و سوریه را بگیرند.

از دید آمریکا و متحدش رژیم صهیونیستی، مرتبط بودن سوریه با مقاومت اسلامی، تاکنون قدرتی در مقابل مقام های تل اویو ایجاد کرده و از این رو مصلحت اسراییل و حامیان آن این است که بین سوریه و مقاومت جدایی باشد.

آن چه رژیم اشغالگر قدس را به زانو در آورد و فشار افکار عمومی داخلی و منطقه یی موجب شد سیاستمداران و فرماندهان این رژیم از لبنان خارج شوند مقاومت اسلامی بود و سوریه از این مقاومت پشتیبانی کرده و همچنان حمایت می کند و به طور غیرمستقیم درگیر جنگ با اسراییل بوده و هست و تحمل این وضعیت برای سران واشنگتن و تل اویو سخت است.

سوریه همواره از جنوب لبنان و مقاومت به عنوان اهرمی برای فشار بر اسراییل استفاده کرده و با ایجاد گرداب برای صهیونیست ها در این منطقه، آزادی بلندی های اشغالی جولان را با آزادی کشتزارهای شبعا در جنوب لبنان پیوند زده است و تحمل این وضعیت برای مقام های تل اویو و واشنگتن دشوار است.

نیروهای مقاومت اسلامی در جنوب لبنان با حمایت سوریه وجود و حضور دارند و از دید اسراییل امنیت مرزهای شمالی اش (شمال فلسطین اشغالی) تضمین نشده است و سوریه ، به درستی، حاضر نیست این تضمین را به رژیم اسراییل بدهد و تحمل این وضعیت برای سردمداران تل اویو و واشنگتن سخت است.

بیشتر احزاب و گروه های سیاسی اسلامی و انقلابی فلسطین و لبنان و نیز دولت های لبنان از جمله دولت فعلی این کشور تا حد زیادی خود را متحد سوریه می دانند و بارها همسویی و وفاداری خویش را به مقام های دمشق ابراز و اعلام کرده اند که مایل نیستند بدون رضایت و حضور سوریه با اسراییل گفت وگو کنند و تحمل این وضعیت برای مقام های واشنگتن و تل اویو دشوار است.

با این توضیح، از نگاه آمریکا و اسراییل مشکل اصلی و مانع بزرگ در منطقه پس از حذف حزب بعث عراق، دولت سوریه است و به نظر می رسد واشنگتن و تل اویو طرح دارند که سوریه را از ایران، لبنان و مقاومت اسلامی جدا و تضعیف کنند.

به زعم مقام های آمریکا و رژیم صهیونیستی آنها اگر بتوانند از طریق نفوذ و فشار بر سوریه یا دادن امتیاز به آن، اجازه ی مقام های دمشق را برای خلع سلاح یا تضعیف مقاومت اسلامی لبنان و فلسطین به دست آورند، به پیروزی بزرگ و مهمی رسیده اند.

مقاومت اسلامی که به طور عمده در گروه های مبارز فلسطینی مستقر در لبنان و مهم تر از آنها در شیعیان بخصوص اعضای حزب الله و جنبش امل خلاصه می شود توانسته است نقش جدی در لبنان و در رویارویی با رژیم اشغالگر قدس و تجاوزات و توسعه طلبی آن ایفا کند و معادلات منطقه یی را تغییر دهد. از این رو آمریکا و اسراییل به شیوه های مختلف به دمشق فشار سیاسی و امنیتی وارد می کنند.

یکی از علل این فشار آن است که سوریه و نیروهای مقاومت اسلامی با اهداف مشترک و گام های هماهنگ، از دادن هرگونه تضمین امنیتی به اسراییل خودداری می کنند، شاید به این دلیل باشد که مبارزه با رژیم صهیونیستی با اعتقادات مذهبی مقاومت و باورهای ملی و حزبی سوریه پیوند خورده است.

مقاومت در جنوب لبنان نیروهای اسراییلی را به سردرگمی، توقف و استیصال کشانده و در موازنه ی قوا و معادلات منطقه یی تاثیر مهمی بر جای نهاده و جایگاه بالایی را برای خود نزد افکار عمومی (جهان عرب و اسلام) به ثبت رسانده است.

سران آمریکا و واشنگتن تاب تحمل این تاثیر و جایگاه را ندارند، نگران ادامه ی مبارزه ی ضد اسراییلی نیروهای مقاومت اسلامی هستند و راه رسیدن به اهداف توسعه طلبانه و برنامه های استعماری خود را فشار بر سوریه برای خلع سلاح مقاومت اسلامی بر اساس قطعنامه ۱۵۵۹ شورای امنیت سازمان ملل می دانند.

به خیال و زعم مقامات واشنگتن و تل اویو، با عنایت به ضعف و افول رهبران جهان عرب و نیز طرح خاورمیانه بزرگ و جدید که برای جهان عرب و اسلام تدوین شده و با عنایت به فشارهای روزافزون آمریکا بر سوریه، مقاومت حزب حاکم این کشور شکسته خواهد شد.

آمریکا و اسراییل در این رویا و تصورند که اقتصاد سوریه در وضعیت مناسبی قرار ندارد و مقام های دمشق برای آزادسازی بلندی های جولان و کشتزارهای شبعا که در سال ۱۹۶۷ میلادی اشغال شده اند، نمی توانند از عامل جنگ و نیروی نظامی بهره بگیرند؛

اول به این دلیل که مشکلات اقتصادی سوریه چنین اجازه یی را به این کشور نمی دهد و دوم به این دلیل که اتحادیه ی عرب یا جبهه ی عربی نظر واحد و منسجمی ندارد بویژه که مصر با قرارداد کمپ دیوید و اردن با قرارداد وادی عربه از این جبهه خارج شدند و عربستان و عراق نیز اکنون از متحدان منطقه یی آمریکا محسوب می شوند.

بر اساس تصورات آمریکایی ها و اسراییلی ها، می توان از طریق تهدید و فشار یا تطمیع و دادن برخی امتیازها به سوریه (مثلا باز پس دادن جولان) این کشور را وادار کرد در میان مدت قرارداد صلح با مقام های تل اویو امضا کند و اسراییل را به رسمیت بشناسد.

در محاسبات نادرست سران واشنگتن و تل اویو، بشار اسد در مقایسه با حافظ اسد رییس جمهوری فقید سوریه از انعطاف بیش تری یا تجربه ی کمتری در قبال اسراییل و مسائل فلسطین و لبنان برخوردار است و لذا دیر یا زود توافق نامه ی صلح را امضا خواهد کرد.

بر خلاف این تصورات و محاسبات، نکته ی کوتاه و گویای بشار اسد که دیروز در تهران به آن اشاره کرد، پاسخی قاطع به طرح های منطقه ای آمریکا و اسراییل برای شکستن مقاومت اسلامی و ضد صهیونیستی لبنان و فلسطین بود. او تاکید کرد که ما می خواهیم راهی که حافظ اسد و امام خمینی (ره) آغاز کردند تکمیل کنیم.

منبع: خبرگزاری - ایرنا - تاریخ شمسی نشر ۱۱/۷/۱۳۸۹