سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
همه چیز در مورد شیر و فوایدش
![همه چیز در مورد شیر و فوایدش](/web/imgs/16/160/rd4dz1.jpeg)
نوشیدنیها در حفظ سلامت افراد بسیار نقش دارند که یکی از آنها شیر است.تعادل و تنوع مواد مغذی در شیر باعث شده که با مصرف یک لیوان آن در روز بخش عمدهای از مواد ضروری بدن تأمین شود.۸۷ درصد شیر را آب،۴درصد را پروتئین،۵/۳ درصد لاکتوز یا قند شیر،۷/۴ درصد املاح و ۸/۰ درصد باقیمانده را ویتامینها تشکیل میدهد.پروتئین موجود در شیر منبع مهمی در تأمین پروتئین روزانه محسوب میشود به طوری که نیم لیتر شیر تا ۲۵ درصد از نیاز روزانه افراد بالغ را به پروتئین تامین میکند و حاوی مقادیر قابل توجهی از تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن است.مصرف ۲ تا ۳ واحد شیر یا فرآوردههای آن حدود ۱۰۰درصد از تمام نیازهای بزرگسالان به کلسیم را برآورده میکند و دریافت کافی کلسیم در برنامه غذایی روزانه برای پیشگیری از پوکی استخوان ضروری است. انواع شیر به شرح بالا است:
شیرهای کم چرب و پرچرب
درصد چربی موجود در شیر با توجه به نیاز تغذیهای افراد خاص متفاوت است و افراد باید با توجه به نیازهای تغذیهای خود یکی از انواع شیر را انتخاب کنند. امروزه شیر با نسبت درصدهای متفاوت چربی در بازار موجود است.مقدار چربی شیر استاندارد یا شیر معمولی در ایران ۵/۲ درصد است. شیر کم چرب حدود یک درصد و شیر پرچرب یا شیر کامل حدود ۳/۳ درصد چربی دارد.چربی شیر حاوی ویتامینهای محلول در چربی مثل ویتامین A، کلسترول و اسیدهای چرب اشباع است و ویتامین موجود در شیر برای رشد کودکان بسیار اهمیت دارد. به طوری که طبق آخرین توصیه سازمان جهانی بهداشت حدود ۳۰ درصد از انرژی دریافتی روزانه افراد بالغ میتواند از روغن و چربی تأمین شود که این مقدار شامل چربی شیر و لبنیات است.مصرف شیر کمچرب خصوصاً برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و افراد چاق به جای شیر معمولی توصیه میشود اما نباید فراموش کرد که یک لیوان شیر در صورت پرچرب بودن ۱۵۰ کیلوکالری، در صورت داشتن چربی معمولی ۱۲۰ کیلو کالری و در صورت کمچرب بودن ۱۰۲ کیلو کالری تولید خواهد کرد.
شیر غنی شده
غنیسازی شیر عبارت است از افزودن یک یا چند ریزمغذی به شیر که با هدف مغذی کردن آن و مصرف توسط گروههای خاص که در معرض کمبود ریزمغذیها قرار دارند، انجام میشود.غنیسازی شیر با ویتامینهای A،D،B یا املاحی مانند کلسیم و فسفر انجام میشود و در هر کشوری با توجه به کمبودهایی که در مردم وجود دارد، نوع و مقدار ویتامینها یا املاح اضافه شده به شیر تعیین میشود.در کشور ما غنیسازی شیر با ویتامین D انجام شده است که به این ترتیب با مصرف یک لیوان شیر غنی شده با ویتامین Dحدود ۲۵ تا ۳۰ درصد نیاز افراد به این ویتامین برآورده میشود.
شیر طعمدار
به منظور ایجاد تنوع و تطابق با ذائقه مصرف کنندگان مختلف شیرهای طعمدار تهیه شدهاند. شیر کاکائو و شیرهای با طعم میوه از انواع این فرآوردهها هستند که با اضافه کردن افزودنیهای مجاز نظیر پودر کاکائو، شکر یا آب میوه دارای کالری بیشتری میشود.
شیرهای پاستوریزه
پاستوریزاسیون از نظر صنعتی یعنی حرارت دادن شیر در دمای ۷۱-۷۴ درجه به مدت ۴۰ ثانیه یا ۸۵ درجه به مدت ۱۵-۲۰ ثانیه، این دما برای از بین بردن میکروبهای بیماریزا و کاهش بار میکروبی شیر مناسب است.شیر تولید شده با این روش باید در شرایط حمل زنجیره سرد منتقل و توزیع شود و مدت ماندگاری آن در یخچال ۳تا ۴ روز است.
شیر کم لاکتوز
به طور طبیعی حساسیت به قند شیر (لاکتوز) در برخی از بزرگسالان وجود دارد. این حساسیت بر اثر عدم ترشح آنزیم لاکتاز در روده انسان به وجود میآید.عدم تحمل لاکتوز یا حساسیت به قند شیر بر اثر عدم هضم لاکتوز و باقیماندن آن در دستگاه گوارش و سپس تخمیر توسط باکتریهای روده بزرگ موجب تولید گاز و اسید در لوله گوارش و بروز عوارض گوارشی مانند دل درد و تهوع میشود.اگر فردی دچار این عارضه است میتواند از سایر فرآوردههای شیری مثل ماست استفاده کند همچنین اگر شیر قبل از مصرف گرم شود یا هر روز به مقدار کم مصرف شود و به تدریج به مقدار آن اضافه شود، دستگاه گوارش آنزیم لاکتاز را تولید میکند و تحمل نسبت به شیر ایجاد خواهد شد.امروزه با تغییر در فرمولاسیون شیر، تولید شیر کم لاکتوز یا حتی بدون لاکتوز میسر شده است. خوشبختانه این فرآورده در کشور ما نیز تولید میشود که به راحتی قابل هضم است و برای تمام افراد جامعه مناسب است. در این فرآورده قند لاکتوز به قندهای ساده تبدیل شده به همین دلیل دارای طعمی شیرین است.
شیرهای استریلیزه
استریلیزاسیون از نظر صنعتی یعنی حرارت دادن شیر در دمای ۱۱۰-۱۲۰ درجه به مدت ۱۰-۳۰ دقیقه یا در دمای ۱۳۵-۱۵۰ درجه به مدت چند ثانیه، این دما برای از بین بردن تمام میکروبهای بیماریزا و غیربیماریزا مناسب است.شیری که تحت این شرایط تهیه میشود مدت ماندگاری حدود ۴ تا ۶ ماه بدون نیاز به حفظ زنجیره سرد دارد ولی به محض باز شدن پاکت شیر باید در یخچال نگهداری شده و در مدت ۳ تا ۴ روز مصرف شود.
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
مسعود پزشکیان ایران حرم شاهچراغ دولت چهاردهم دولت رئیس جمهور ترور انتخابات دولت سیزدهم سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری مجلس شورای اسلامی
شاهچراغ تیراندازی زلزله تهران شهرداری تهران هواشناسی پشه آئدس تب دنگی وزارت بهداشت بازنشستگان پلیس راهور شورای شهر تهران
قیمت خودرو حقوق بازنشستگان قیمت طلا ترافیک ایران خودرو سایپا خودرو قیمت دلار قیمت برق بازار خودرو دلار
امام حسین لیلی رشیدی اربعین مهران غفوریان مداحی روز عاشورا تلویزیون سینما مختارنامه سینمای ایران دفاع مقدس تئاتر
فناوری دانش بنیان فضا
دونالد ترامپ رژیم صهیونیستی ترامپ غزه فلسطین آمریکا ترور ترامپ اسرائیل جنگ غزه روسیه جو بایدن ایالات متحده آمریکا
پرسپولیس فوتبال استقلال رامین رضاییان یورو 2024 تیم ملی اسپانیا تیم ملی انگلیس باشگاه پرسپولیس باشگاه استقلال مهدی طارمی نقل و انتقالات لیگ برتر
همستر کامبت دیابت هوش مصنوعی شیائومی ناسا ایلان ماسک اپل اقتصاد دیجیتال
رژیم غذایی گرمازدگی واکسن کرونا طب سنتی طول عمر حافظه