شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مواد مخدر
● مواد مخدر
انواع فرآورده های گیاهان خشخاش، شاهدانه، كوكا و تركیبات شیمیایی مشابه كه مصرف آنها موجب اعتیاد می گردد.
● مواد سستی زا
موادی هستند كه مصرف آن بر روی سلسله اعصاب مصرف كننده اثر گذاشته و در نتیجه فعالیت فكری و بدنی او را سست نماید. این مواد به دو دسته تقسیم میشوند :
▪ طبیعی ، مانند : استحصالات گیاه خشخاش، تریاك، شیره تریاك، مرفین
▪ مصنوعی ، مانند : هروئین، متادون، نرمتادون، پاپاورین، پتیدین، انواع و اقسام قرص های مسكن و آرام بخش
● خشخاش
بوته ای است یكساله كه در مناطق معتدل می روید. رشد سالانه این گیاه به ارتفاعی معادل ۱۱۰-۷۰ سانتیمتر میرسد. در اواسط بهار، بعد از این كه گلهای رنگارنگ ان كم كم شروع به ریختن می كند، از میان گلها كپسول ظاهر می شود كه به آن گرز خشخاش می گویند. این گرزها در اواخر بهار و اوائل تابستان دارای پوست سبزی است كه به زردی می گراید. البته، قبل از این كه میوه گیاه خشك و زرد شود به روش خاص مبادرت به تیغ زدن آن می نمایند. این كار به وسیله افرادی كه تجربه خاصی در تیغ زدن دارند، انجام میشود. آنان در ساعات اولیه شب با تیغهای مخصوص و با ایجاد چندین شیار افقی و یا عمودی و یا مورب بر روی گرزها مبادرت به تیغ زدن مینمایند. صبح روز بعد، شیره سفید رنگی از محل شكافهای گرز به بیرون ترشح میكند و در مجاورت هوا به صمغ قهوهای رنگ تبدیل گردیده در پیاله مخصوص جمع آوری و برای تریاك مالی آماده و به صورت لول روانه بازار قاچاق می شود.
● تریاك
قدیمی ترین و مشهورترین ماده مخدر است كه از گیاه خشخاش به دست می آید. این گیاه حدود ۲۵۰۰ ســــال قبل در منطقه مدیترانه كشت می شده است. سابقه این گیاه را تا ۵۰۰۰ سال قـــــــبــل هم ذكر می كنند. از آثاری كه از سومریها باقـــی مانده اســــت، چــنین بــر می آید، آنها این ماده را استعمال می كرده اند و با آن گیاه شادی بخش می گفتند. در نوشته های هومر از تریاك نام برده شده است.
▪ شكل ظاهری :
تریاك شیره منعقد شده تخمدان كال بوته خشخاش است كه از نظر علمی به پاپاور معروف است. تریاك آماده مصرف، ماده ای است خمیری به رنگ قهوهای كه بر حسب نوع و منطقه كشت خشخاش و آب و هوای منطقه پرورش از قهوهای روشن تا تیره وجود دارد نامهای دیگر آن افیون، اپیوم و تریاق می باشد.
▪ الكالویید :
تریاك دارای تركیبات بسیاری است كه تاكنون ۲۵ نوع موثر آن شناخته شده است. مهمترین آلكالوییدهای تریاك عبارتند از مرفین، ناركوتین، پاپاورین، تبائین، كدئین و نارسئین.
نحوه مصرف :
ـ تدخین به وسیله وافور و یا با وسیلی مانند آن مثل قلیان، قلقلی، سیخ و سنگ
ـ استفاده به صورت قرص
ـ حل كردن در آب یا چای و نوشیدن آن
▪ عوارض :
ـ مغز: وابستگی (اعتیاد)، بیخوابی هنگام شب، خواب الودگی در طی روز
ـ تغییرات شخصیتی:
۱) كاهش علائق و انگیزهها
۲) كاهش احساس مسئولیت
۳) كاهش توجه به تحصیل، شغل و خانواده
۴) افسردگی و بی قراری، پرخاشگری، اغماء به دنبال مصرف زیاد
ـ گوارش: تهوع و استفراغ، كاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا، كاهش فعالیت روده ها و یبوست مزمن، بی اشتهایی و كاهش وزن، سوء تغذیه، خشكی دهان، اختلال در كبد
ـ پوست: خارش، تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لبها، كهیر
ــ بیضه و تخمدان: كاهش توان و میل جنسی، بهم خوردن دوره های قاعدگی در زنان
ـ تضعیف دفاع بدن علیه بیماریها: بی حسی و عدم تعادل بدنی، عفونت ریه، یست تنفسی به دنبال مصرف زیاد، انقباض مردمك چشم
▪ شیره تریاك
پس از تیغ زدن گرز خشخاش، ماده ای شیری رنگ از آن خارج می شود كه به آن شیره تریاك گویند. این شیره در مجاورت هوا تیره شده به رنگ قهوه ای تبدیل می گردد.
●مرفین
مرفین از كلمه مورفئوس خدای رویایی یونان باستان مشتق شده است و یكی از اجزای اصلی و اساسی تریاك است كه به طور متوسط از هر ۱۰ كیلوگرم تریاك یك كیلوگرم مرفین تهیه میشود. رنگ آن به صورت كرم روشن و گاهی اوقات به رنگ آرد نخودچی و مزه آن تلخ است. ذرات آن در زیر ذره بین شبیه كریستال های سوزنی است.
از نظر دارویی، ضد درد بوده، با اثرات رخوت زیی كه بر روی مغز دارد، باعث كنترل دردهای شدید می شود و به همین خاطر مصرف مجاز آن فقط در بیمارستانهاست.
●هروئین
هروئین از كلمه هیروس یا هیرو به معنی مرد قهرمان گرفته شده است. البته این كلمه به معنی زن قهرمان، زن برجسته، زنی كه خدمات بزرگی به عالم بشریت كرده و زن ایده آل نیز اطلاق میشود. هروئین یكی از تركیبات مرفین می باشد كه با عمل استیلاسیون بدست می آید.ا ین ماده به رنگ سفید میل به كرم دارای طعمی تلخ و بی بو است كه پس از مدتی نگهداری بوی ترشی و سركه می دهد.
▪ نحوه پیدایش :
هروئین، قویترین و مخربترین ماده مخدر دنیا به شمار می اید كه در سال۱۸۷۴ توسط یك دانشمند انگلیسی ساخته شد و تحقیقات بیشتر را درباره این ماده دانشمندان آلمان در سال ۱۸۹۰ تكمیل نموده و آن را به عنوان دارو معرفی نمودند. در ایران اولین لابراتور هروئین سازی در سال ۱۳۳۴ توسط فردی به نام دكتر مصطفوی ایجاد گردید. وی نحوه ساخت و استخراج هروئین از تریاك را به عده ای آموخت كه باعث به وجود آمدن لابراتوارهای بیشتری در سطح كشور گردید.
▪ نحوه استعمال :
هروئین از طریق كشیدن از راه مجاری تنفسی، تزریق داخل رگها و تزریق زیر جلدی استعمال میشود. مصرف هروئین از طریق مجاری تنفسی(دهان) با زرورق به این صورت است كه لبه زرورق سیگار یا هر نوع زرورق دیگر را به طرفی كه از جنس كاغذ است تا می كنند و با آن یك لوله میسازند، سپس هروئین را كه معمولا حدود ۵ سانتی است روی سطح زرورق دیگری می ریزند و یك تكه مقوای بریده و نازك را به صورت چوب كبریت درآورده پس از آتش زدن زرورق گرفته سپس دود حاصله را از دهان استنشاق می كنند.
در استعمال تزریقی، ابتدا معتادان از رگهایی كه جلوی ساعد دستها نمایان است استفاده كرده، پس از آن كه مدت طولانی از تزریق نقاط مختلف دستها گذشت و دیگر این نقاط جوابگو نبود ، به ترتیب نوبت به پشت دست، ساق پا، گردن و در نهایت به بیضه ها میرسد. تزریق در بیضه ها آخرین مرحله این گونه معتادان است.
▪ عوارض :
ـ مغز : وابستگی، افسردگی
ـ تغییرات شخصی :
۱) كاهش علائق و انگیزه ها
۲) كاهش احساس مسؤلیت
۳) كاهش توجه به تحصیل ، شغل و خانواده
ـ بیخوابی هنگام شب، خواب آلودگی در طی روز، پرخاشگری، آبسه چركی مغز، عفونت مغز، بیماریهای مختلف ناشی از مرگ بخشی از سلولهای مغزی و نخاع به دنبال مصرف زیاد
ـ گوارش : تهوع و استفراغ، كاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا بی اشتهایی و كاهش وزن
ـ كلیه : ناتوانی در تخلیه ادرار، نارسایی، عفونت كلیه
ـ پوست : خارش، تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لبها، كهیر، عفونت پوست
ـ ریه : انسداد ناگهانی رگهای تغذیه كننده ریه، عفونت ریه، ایست تنفسی به دنبال مصرف زیاد
ـ قلب : نارسایی قلب، بهم خوردن نظم ضربان قلب، عفونت كلیه داخلی و دریچه های قلب
ـ عروق و خون : سخت شدن دیواره عروق، التهاب عروق، عفونت عروق
ـ كبد : اشكال در كار كبد، عفونت و التهاب كبد، بیماری مزمن كبدی
ـ بیضه و تخمدان : كاهش میل جنسی، كاهش توان جنسی
● متادون
یك ماده مخدر مصنوعی است كه در جنگ جهانی دوم به علت كمبود مرفین برای تسكین مجروحین به وسیله آلمانی ها ساخته شد. در حقیقت متادون یك داروی برطرف كننده درد است كه برای تسكین سرفه هم از آن استفاده میكنند. گرچه متادون خود یك ماده اعتیادآورنده قوی است ولی به عنوان یك داروی پزشكی برای ترك و معالجه معتادان به تریاك، هروئین و مرفین از آن استفاده می كنند. اثرات دارویی آن تا حدی شبیه به مرفین بوده، با این تفاوت كه پس از مصرف، مدت بیشتری طول میكشد تا اثرات آن ظاهر شود و به مدت طولانی تر در بدن باقی می ماند.
● كدئین
یكی از مشتقات معروف تریاك است كه ۰/۲الی ۰/۸ درصد آن را تشكیل میدهد و به عنوان مسكن در اشكال مختلف قرص، كپسول و شربت در پزشكی كاربرد دارد. اثر كدئین در حدود اثر مرفین است و در صورتی كه زیاد مصرف شود علائمی مانند اثرات مرفین خواهد داشت. نحوه مصرف آن به صورت تزریقی و خوراكی میباشد.
● پاپاورین
یكی از مشتقات مؤثر تریاك میباشد كه سفید كریستالی است و از نظر زهرآگین بودن حد وسط مرفین و كدئین است. ماده ای است نشاط آور و محرك. كار عضلات صاف مثل روده را كند كرده و باعث شل شدن آنها میگردد. در برونشها و رگها انبساط ایجاد نموده و در آب نامحلول است و در الكل حل میشود.
● پتیدین
این ماده هم مثل متادون از داروهای سستی زای مصنوعی می باشد كه قدرت ضد درد آن از مرفین كمتر است و عضلات بدن را سست و شل می كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست