جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

ماست ‌با طعم میکروب


ماست ‌با طعم میکروب

این روزها وقتی برای خرید ماست وارد فروشگاه‌های مواد غذایی می‌شویم در میان ماست‌های کم‌چرب، پرچرب و میوه‌ای با انواعی از ماست‌ها روبه‌رو می‌شویم که یکی از الفاظ پروماس یا …

این روزها وقتی برای خرید ماست وارد فروشگاه‌های مواد غذایی می‌شویم در میان ماست‌های کم‌چرب، پرچرب و میوه‌ای با انواعی از ماست‌ها روبه‌رو می‌شویم که یکی از الفاظ پروماس یا ماست‌بیو یا ماست پروبیوتیک روی بسته‌بندی آنها خودنمایی می‌کند.

اما آیا ماست‌های پروبیوتیک خواص ویژه‌تری نسبت به ماست‌های سنتی یا معمولی دارند؟ در واقع واژه پروبیوتیک به معنی زندگی‌بخش است. پروبیوتیک‌ها، میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که با افزودن مقادیر کافی آنها به ماست موجب بروز اثرات مفید در بدن میزبان خواهند شد. این میکروارگانیسم‌ها نه‌تنها بیماری‌زا نیستند بلکه در طول عبور از مجرای گوارشی،‌ زنده و فعال بوده و با ایجاد لایه‌های حفاظتی مخاطی در روده‌ها با باکتری‌های مضر مبارزه کرده و منجر به افزایش سطح ایمنی بدن می‌شوند. از دیگر خواص این باکتری‌ها پیشگیری و کاهش ریسک ابتلا به سرطان، جلوگیری از رشد باکتری‌های عفونی در بدن، کاهش عوارض عدم تحمل لاکتوز، کاهش کلسترول خون و افزایش ارزش غذایی محصول است.

البته خوب است بدانید این میکروارگانیسم‌ها به طور طبیعی به مقدار اندکی در انواع ماست‌ها وجود دارد. لذا یکی از عمده‌ترین دلایل انتخاب ماست برای افزودن میکروارگانیسم‌های پروبیوتیک نیز همین امر است. این محصول بر پایه شیر استوار است و دارای محیط داخلی مناسب جهت تخمیر مخمرهاست،‌ لذا بهترین بستر برای پرورش این باکتری به حساب می‌آید. این محصول چندین سال است که در کارخانجات ژاپنی تولید و عرضه می‌شود و اگر مصرف آن به صورت روزانه و منظم باشد می‌تواند اثری دوچندان بر سلامت افراد داشته باشد.

مصرف زیاد این نوع ماست‌ها ضرری برای سلامتی ندارد اما مصرف کمتر از ۲۰۰ میلی لیتر در روز آن خیلی مثمرثمر نیست. البته نکته مهم در مورد مصرف این محصول آن است که چون قدمت زیادی از تولیدش در کشور نگذشته بهتر است در برنامه غذایی نوزادان و کودکان زیر یکسال نباشد و اگر هم اصرار به گنجاندن این محصول در وعده‌های غذایی خردسالان دارید پیش از این کار حتما با پزشک فرزندتان مشورت کنید.

توصیه‌ها

باکتری‌های پروبیوتیک بیشتر از یک هفته یا حداکثر ۱۰ روز زنده نمی‌مانند. لذا شما باید هنگام خرید به تاریخ تولید محصول توجه زیادی داشته باشید.

امروزه در بازارهای جهانی علاوه بر محصولات لبنی اغلب ترشی‌ها، شورها و آب میوه‌ها نیز به صورت پروبیوتیکی عرضه می‌شوند، اما نکته قابل توجه آن که اگر پس از افزودن پروبیوتیک به این محصولات عمل پاستوریزاسیون انجام شود، حرارت اعمال شده موجب مرگ یا غیرفعال شدن باکتری‌های زنده پروبیوتیکی خواهد شد. بنابر این هیچ باکتری زنده‌ای در قالب این محصولات وارد بدن نخواهد شد و این محصولات خاصیت درمانی نخواهند داشت. همچنین این باکتری‌ها در برخی کنسروهای حاوی مواد نگهدارنده سدیم بنزوات باقی نمی‌ماند. بنابراین باید مطمئن شد که این محصولات حاوی میکروب‌های مفید زنده باشند.

فاخره بهبهانی