چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ایجاد یک ارتباط ایمن در برنامه های وب


ایجاد یک ارتباط ایمن در برنامه های وب

پرداختن به مقوله امنیت در برنامه های وب با توجه به ماهیت این نوع از برنامه ها و جایگاه آنان در ارائه سرویس ها و خدمات پیشرفته ای همچون تجارت الکترونیکی بسیار حایز اهمیت است

پرداختن به مقوله امنیت در برنامه های وب با توجه به ماهیت این نوع از برنامه ها و جایگاه آنان در ارائه سرویس ها و خدمات پیشرفته ای همچون تجارت الکترونیکی بسیار حایز اهمیت است . زمانیکه در رابطه با امنیت برنامه های وب بحث می شود، می بایست بر روی دو محور اساسی متمرکز گردید:

با استفاده از چه مکانیزمهائی می توان دستیابی کاربران به یک برنامه را کنترل و پس از شناسائی آنان ، امکان استفاده از برنامه را برای کاربران تائید شده و متناسب با سطح دستیابی فراهم نمود؟

برخی از برنامه های وب ، اطلاعات حساس متعددی را از طریق محیط انتقال و زیر ساخت ایجاد شده ، ارسال و یا دریافت می دارند . در این رابطه از چه نوع مکانیزمهائی می بایست استفاده گردد تا این اطمینان حاصل شود که اطلاعات حساس ارسالی (نظیر اطلاعات مربوط به کارت های اعتباری ) ، توسط افراد غیر مجاز قابل خواندن نبوده و امکان دستکاری آنان نیز وجود نداشته باشد.دریافت کننده اطلاعات، می بایست از صحت اطلاعات ارسالی،اطمینان حاصل نماید . این نوع از برنامه های وب ، نیازمند استفاده از یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده می باشند . وجود یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده در برنامه ها ی وب تجاری و یا سایت هائی که بر روی آنان کالا و یا خدماتی عرضه می گردد ، بسیار حائز اهمیت بوده و از موارد حیاتی در موفقیت آنان محسوب می گردد .

در مجموعه مقالاتی که با عنوان "امنیت برنامه های وب " ارائه گردید، اولین محور امنیتی در رابطه با برنامه های وب ، بررسی و در این راستا با تمرکز بر روی پلت فرم دات نت مایکروسافت ، با روش های پیاده سازی آن در برنامه های وب دات نت ، آشنا شدیم . در مجموعه مقالاتی که ارائه خواهد شد ، به بررسی محور دوم امنیت در برنامه های وب خواهیم پرداخت . در این رابطه لازم است در ابتدا با ملزومات لازم به منظور ایجاد یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده آشنا شده و در ادامه به بررسی نحوه پیاده سازی یک ارتباط ایمن در برنامه های وب دانت نت ، خواهیم پرداخت .

●ضرورت ایجاد یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده

همانگونه که اشاره گردید ، برخی از برنامه های وب ، اطلاعات حساسی را از سرویس گیرنده اخذ و در ادامه ، اطلاعات دریافتی بر اساس زیرساخت موجود برای سرویس دهنده ارسال می گردد. سرویس گیرنده نیز ممکن است اطلاعات حساسی را ( اغلب به منظور تائید دریافت ) برای سرویس گیرنده ارسال نماید . بنابراین این نوع از برنامه ها نیازمند وجود یک کانال ارتباطی ایمن به منظور مبادله اطلاعات می باشند . به منظور آشنائی بیشتر با اهمیت و جایگاه یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده ، به بررسی تجارت الکترونیکی و از زاویه برنامه های وب و ارتباطات ایمن ، اشاره می گردد .

اینترنت فرصتی استثنائی و طلائی را برای سازمان ها و موسسات ارائه دهنده کالا و یا خدمات فراهم نموده است که بتوانند با استفاده از زیرساخت موجود ، خدمات و یا کالای خود را در اخیتار متقاضیان و در عرصه جهانی قرار دهند .حجم فروش online در سال ۲۰۰۲ ، نشاندهنده رشد چشمگیر تجارت الکترونیکی است : امریکا ۴۷ / ۴۳ میلیارد دلار ، اروپا ۲۹ / ۲۸ میلیارد دلار ، آسیای جنوب شرقی ۱۵ میلیارد دلار ، امریکای لاتین ۳ / ۲ میلیارد دلار و افریقا ، ۴ میلیون دلار . بر اساس گزارش DoC)Department of Commerce) امریکا ، فروش Online در سه ماهه چهارم سال ۲۰۰۲ بالغ بر ۳۳ / ۱۴ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۰۱ ، بیش از ۲ / ۲۸ درصد رشد و نسبت به سه ماهه سوم سال ۲۰۰۲ ، بیش از ۳ / ۲۹ درصد را داشته است .

علیرغم وجود مزایا و فرصت های تجاری online ، در این رابطه چالش ها و مسائل خاصی وجود داشته که می بایست به دقت بررسی و راهکار مناسب برای آنان انتخاب گردد. بر اساس مطالعه ای که توسط موسسه Yankelovich Partners ، انجام شده است ، هشتاد و پنج درصد افراد شرکت کننده درنظر سنجی ، به این موضوع اشاره داشته اند که آنان اطمینان لازم در خصوص ارسال شماره کارت اعتباری خود را در اینترنت ندارند. خریداران صرفا" پس از حصول اطمینان از وجود امنیت لازم ، اقدام به ارسال اطلاعات و خرید کالا و یا خدمات از طریق وب سایت ها ی مربوطه می نمایند. بدیهی است شرط اولیه موفقیت سایت های تجاری Online ، افزایش ضریب اعتماد کاربران می باشد .در این راستا، ایجاد یک زیرساخت ارتباطی ایمن ، جایگاه و اهمیت خاص خود را پیدا می کند . به منظور ایمن سازی تجارت الکترونیکی ، می بایست از یک زیرساخت قابل اعتماد و ایمن ، استفاده گردد.

با استفاده از رمزنگاری PKI) Public Key Infrastructure ) و تکنولوژی امضای دیجیتالی از طریق گواهینامه های دیجتالی SSL) Secure Sockets Layer) ، امکان تائید کاربران ، پیوستگی و انسجام داده ها ، حصول اطمینان از عدم خواندن و یا دستکاری اطلاعات ارسالی و سایر ملزومات امنیتی لازم در خصوص تجارت الکترونیکی، فراهم می گردد .

به منظور ایجاد یک زیرساخت ایمن برای فعالیت های تجاری ، به دو عنصر مهم زیر نیاز می باشد :

۱ـ گواهینامه های دیجیتالی برای سرویس دهندگان وب تا امکان تائید ، پیوستگی و محرمانگی اطلاعات در زمان رمزنگاری ، فراهم گردد .

۲ـ یک سیستم مدیریت پرداخت online ایمن که امکان فعالیت های تجاری online را برای وب سایت های مربوطه فراهم و بصورت اتوماتیک درخواست ها را مدیریت نماید (دریافت ، پردازش ، پرداخت ) .

در ادامه با عناصر لازم به منظور ایجاد یک ارتباط ایمن بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده ، آشنا خواهیم شد .

●رمزنگاری کلید عمومی و گواهینامه دیچِیتالی

رمزنگاری کلید عمومی و سیستم زیربنائی SSL از جمله ملزومات مورد نیاز برای هر زیرساخت مطمئن در تجارت الکترونیکی می باشند. رمزنگاری ، فرآیندی است که در آن اطلاعات بگونه ای تبدیل می گردند که برای تمامی افراد ( به غیر از گیرندگان تائید شده )، نامفهوم و عملا" غیرقابل استفاده باشند . در فرآیند فوق ، از فرمول های ریاضی (الگوریتم های رمزنگاری ) و اعداد ( کلید ) ، به منظور رمزنگاری و رمزگشائی اطلاعات استفاده می گردد .

●رمزنگاری کلید خصوصی ( private key )

منداولترین نوع رمزنگاری مبتنی بر کلید ، رمزنگاری "کلید خصوصی" است . به این نوع رمزنگاری ، متقارن ، سنتی ، رمز مشترک ، کلید رمز ، نیز گفته می شود . در این نوع رمزنگاری ، فرستنده و گیرنده از کلید استفاده شده به منظور رمزنگاری اطلاعات ، آگاهی دارند. رمزنگاری کلیدخصوصی ، گزینه ای مناسب به منظور مبادله اطلاعات بر روی اینترنت و یا ذخیره سازی اطلاعات حساس در یک بانک اطلاعاتی ، ریجستری و یا یک فایل می باشد . از روش فوق ، به منظورایمن سازی ارسال اطلاعات در شبکه های عمومی استفاده می گردد ( از گذشته تا کنون ) . ایده اولیه و اساسی در چنین سیستم هائی ، "اشتراک یک رمز" بوده و دو گروه شرکت کننده در مبادله اطلاعات ، بر روی یک "کلید رمزمشترک " ، با یکدیگر توافق می نمایند. بدین ترتیب امکان رمزنگاری و رمزگشائی پیام ها برای هر یک از آنان با توجه به آگاهی از "کلید رمز " ، فراهم می گردد . شکل زیر نحوه عملکرد رمزنگاری کلید خصوصی را نشان می دهد .

رمزنگاری متقارن و یا کلید خصوصی دارای چندین نقطه ضعف می باشد. مبادله کلیدهای رمز در شبکه های بزرگ امری دشوار و مشکل است .علاوه بر این ، اشتراک کلیدهای رمز ، مستلزم این واقعیت است که فرستندگان و گیرندگان می بایست معتبر بوده و قبل از برقراری ارتباط ، آشنائی لازم را نسبت به یکدیگر داشته باشند( با تمام افرادیکه قصد ارتباط ایمن با آنان وجود داشته باشد ) . همچنین ، این نوع سیستم های رمزنگاری ، نیازمند استفاده از یک کانال ایمن به منظور توزیع کلیدهای " رمز" می باشند . در صورتیکه چنین کانال ایمنی وجود داشته باشد ، چرا از آن به منظور ارسال تمامی پیام رمز استفاده نشود ؟ درسیستم های مبتنی بر وب که دارای تعاملات گذرا و کاربران متعددی می باشند، به امکانات قدرتمندتری در ارتباط با رمزنگاری نیاز خواهد بود.بنابراین ، رمزنگاری مبتنی بر کلید، عملا" به منظورایجاد یک ارتباط ایمن به تنهائی کافی نخواهد بود. توزیع و عرضه کلید ( یکی از مسائل مهم در ارتباط با مدیریت کلید ) ، از جمله مسائل مهم و درعین حال موثر به منظور شناخت سیستم های رمزنگاری جدید می باشد. رمزنگاری کلید خصوصی دارای نقشی مهم در پروتکل SSL است( به همراه رمزنگاری کلید عمومی نامتقارن ) .

●رمزنگاری کلید عمومی ( Public Key )

رمزنگاری کلید عمومی که از آن با نام رمزنگاری نامتقارن نیز یاد می گردد ، دارای یک تفاوت مهم با رمزنگاری کلید خصوصی است . رمزنگاری کلید عمومی از دو کلید متفاوت استفاده می نماید : یک کلید برای رمزنگاری و کلیدی دیگر برای رمزگشائی . در رمزنگاری کلید خصوصی ، فرض بر این است که فرستنده و گیرنده دارای آگاهی لازم دررابطه با کلید استفاده شده در فرآیند رمزنگاری می باشند . در رمزنگاری کلید عمومی ، با استفاده از یک روش کاملا" ایمن یک کلید برای ارسال کننده اطلاعات ایجاد و وی با استفاده از کلید فوق ، اقدام به رمزنگاری و ارسال پیام رمز شده برای گیرنده می نماید . امکان رمزگشائی پیام رمز شده صرفا" توسط دریافت کننده ، امکان پذیر خواهد بود. در رمزنگاری کلید عمومی ، سیستم یک زوج کلید خصوصی و عمومی ایجاد می نماید . کلید عمومی برای شخصی که از آن به منظور رمزنگاری یک پیام استفاده می نماید ، ارسال می گردد. وی پس از رمزنگاری پیام با استفاده از کلید عمومی که دراختیار دارد ، پیام رمز شده را ارسال می نماید . دریافت کننده با استفاده از کلید خصوصی ، اقدام به رمزگشائی پیام می نماید .( ماهیت کلید خصوصی استفاده شده در رمزنگاری کلید عمومی ، مشابه کلید خصوصی استفاده شده در رمزنگاری کلید خصوصی نمی باشد ) .حتی اگر یک فرد مزاحم ، به کلید عمومی دستیابی پیدا نماید وی نمی تواند با استفاده از آن اقدام به رمزگشائی پیام رمز شده نماید ، چراکه رمزگشائی پیام ، صرفا" با استفاده از کلید خصوصی امکان پذیر می باشد . برخلاف رمزنگاری کلید خصوصی ، کلید های استفاده شده در رمزنگاری کلید عمومی چیزی بمراتب بیشتر از رشته های ساده می باشند . کلید در این نوع رمزنگاری دارای یک ساختار خاص با هشت فیلد اطلاعاتی است : از دو فیلد آن به منظور رمزنگاری با استفاده از کلید عمومی استفاده می گردد و شش فیلد دیگر به منظور رمزگشائی پیام با استفاده از کلید خصوصی مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم رمزنگاری کلید عمومی با توجه به عدم ضرورت مبادله رمز مشترک ، اولین مسئله در مدیریت کلید برطرف می گردد.

●رمزنگاری کلید عمومی ، شامل مراحل زیر است :

مرحله اول : وب سایت مورد نظر ، یک زوج کلید عمومی و خصوصی را ایجاد می نماید .

مرحله دوم : وب سایت موردنظر ، کلید عمومی را برای کاربر ارسال می نماید .

مرحله سوم : کاربر از کلید عمومی به منظور رمزنگاری داده مورد نظر خود استفاده می نماید ( مثلا" شماره کارت اعتباری)

مرحله چهارم : کاربر پیام رمز شده ( در این مثال عدد رمز شده ) را برای سرویس دهنده ارسال می نماید .

مرحله پنجم : سرویس دهنده با استفاده از کلید خصوصی ، پیام رمز شده دریافتی را رمزگشائی می نماید .

●سیستم های مدرن رمزنگاری : یک رویکرد ترکیبی

در سیستم های جدید رمزنگاری از ترکیب رمرنگاری مبتنی بر کلید عمومی و کلید خصوصی ، استفاده می گردد. هر یک از روش های فوق دارای مزایای خاص خود بوده که با استفاده و ترکیب مزایای موجود در هر یک می توان یک مدل جدید رمزنگاری را ایجاد نمود. حجم عملیات محاسباتی در مدل رمزنگاری کلید عمومی بالا می باشد ( در مقایسه با مدل رمزنگاری کلید خصوصی ) . با توجه به سرعت مناسب مدل رمزنگاری کلید خصوصی ( متقارن ) در رابطه با حجم گسترده ای از اطلاعات ، در سیستم های رمزنگاری پیشرفته ، عموما" از مدل رمزنگاری کلید عمومی به منظور عرضه کلید استفاده شده و در ادامه از مدل رمزنگاری خصوصی به منظور رمزنگاری حجم بالائی از اطلاعات استفاده می گردد . از سیستم های پیشرفته رمزنگاری در پروتکل SSL و به منظور ایمن سازی تراکنش های وب و یا ایمن سازی مدل نامه های الکترونیکی نظیر S/MIME که در محصولاتی نظیر مرورگر نت اسکیپ و IE پیش بینی شده است ، استفاده می گردد .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 4 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.