دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

اینترنت


اینترنت

روشهای مختلف دریافت اینترنت و معرفی اینترنتهای پرسرعت

● اینترنت،‌ Dial up و…

برای اتصال به اینترنت با استفاده از خطوط ‌تلفن استاندارد (زوج سیم مسی ) در کنار سیستم معروف و آشنای Dial up، روش‌های دیگری هم وجود دارد، مانند استفاده ازمودمهای کابلی‌، شبکه محلی و یا فناوری (DSL(Digital Subscriber Line و بی‌سیم (Wireless). فناوری‌ ADSL یکی از مناسب‌ترین و باصرفه‌ترین راهکارهای دسترسی به اینترنت پر‌سرعت و مقابله با مشکلات سیستم‌های اتصال معمولی Dial up است‌.

● فن‌آوری ADSL

در اختیار داشتن سرعت همان چیزی است که همیشه در پی آن هستیم. فن‌آوری ADSL پاسخی است به آنها که به سرعت احتیاج دارند تا با استفاده از آن زودتر به هدف برسند، و از دیگر روشهای دسترسی با استفاده از مودم‌ها و خط‌های تلفن به ستوه آمده‌اند و در پی آن هستند تا با استفاده از این راهکار و با سرعت مطلوب به پاسخ خود برسند. ADSL تکنولوژی جدیدی است که بر بستر کابل تلفن قدیمی و آشنای خودمان عمل می‌کند. نصب یک سیستم ویژه در داخل پست مخابراتی هر منطقه، مشترکین تلفن آن منطقه را به سادگی و بدون نیاز به هر نوع دخل و تصرف سخت‌افزاری و یا نرم‌افزاری، از این سرویس بهره‌مند می‌نماید.

● ADSL چیست؟ (ADSL(ASYMMETRIC DIGITAL SUBSCRIBLER LINE

این کلمه مخفف عبارت خط اشتراک دیجیتال نامتقارن است که بنا به تعریف، فن آوری ارتباطی پیشرفته ای با پهنای باند وسیع می باشد که برای استفاده در تلفنهای معمولی ساخته شده است. این فن آوری قادر است اطلاعات را در طول خطوط معمولی تلفن، با سرعتی معادل ۴۰ برابر سریعترین مودم آنالوگ موجود در بازار انتقال دهد.و این در حالی است که سرعت متوسط آنرا ۱/۵ mbps درنظر بگیریم و اگر سرعت آن به ۸Mbps برسد سرعت آن به مراتب بیشتر از ۱۴۰ برابر مودمهای آنالوگ خواهد بود.

در‌ADSL سرعت ارسال اطلاعات با سرعت دریافت اطلاعات مساوی نخواهد بود بدین‌خاطر از‌ADSL بانام نامتقارن یاد می‌شود.

با استفاده از تکنولوژی Asymmetric Digital Subscriber Line - ADSL ( خط دیجیتال غیر متقارن مشترک ) می‌توان از خطوط معمولی تلفن موجود به طور هم زمان برای انتقال داده نیز استفاده نمود. با این تمهید نه تنها خط تلفن یا فکس به طور عادی به کار خود ادامه می‌دهد بلکه انتقال داده با سرعت بالا نیز امکان پذیر می‌گردد.

اگر سیم مسی تلفن معمولی را به صورت یک لوله مجسم کنیم مکالمات صوتی تنها قسمت اندکی از فضای لوله را اشغال می‌کنند:

حال به سادگی می‌توان از فضای استفاده نشده در سیم‌ها داده‌ها را با سرعت بالا به طور هم زمان همراه اطلاعات صوتی منتقل نمود:


اینترنت

● امتیازات ADSL

▪ ارتباط پر سرعت ( حد اقل ۴۰ برابر سرعت ارتباط Dial up )

▪ ارتباط پر سرعت بدون نیاز به کابل اختصاصی جدید

▪ ارتباط پر سرعت بدون نیاز به شماره گیری

▪ ارتباط پر سرعت بدون هزینه پالس مکالمه

▪ ارتباط پر سرعت بدون اشغال نمودن خط تلفن شما

▪ ارتباط پر سرعت برای ایجاد شبکه مجازی خصوصی VPN

▪ ارتباط پر سرعت برای مصارف ویدیو و صوت و ویدیو کنفرانس

▪ ارتباط پر سرعت در حین مکالمه از تلفن (هم زمان با مکالمه به طور عادی)

▪ ارتباط پر سرعت بدون قطع اتصال و به طور دایم (همیشه وصل می باشد.)

▪ هزینه تلفن تنها در صورت استفاده از تلفن محاسبه می‌شود و ربطی به استفاده

از خط ADSL ندارد.

● معایب خطوط‌ ADSL

در فناوری‌های DSL کیفیت‌و‌سرعت انتقال اطلاعات وابستگی زیادی به مسافت میان کاربر مشترک با مرکز تلفن ارائه خدماتDSL دارد. هرچقدر مشترک از مرکز تلفن مسافت دورتری داشته باشد به همان نسبت از سرعت و کیفیت پایین‌تری برخوردار خواهد بود. در مسافت‌های بالاتر از ۵ ‌کیلومتر عملا ارائه سرویس اینترنت پر سرعت امکانپذیر نیست.

عدم تقارن سرعت ارسال و دریافت اطلاعات درADSL نیز برای شرکت‌هاو سازمان‌های بزرگ مشکل ساز خواهد شد. ضعیف و فرسوده بودن زیربنای ارتباطی مخابراتی و عمدتا عمر بالای خطوط تلفن که تاثیر مستقیمی برکیفیت و سرعت خدمات‌ADSL خواهند داشت.

● فناوریADSL

Asymmetric-DSL یا‌ADSL،‌ ‌یکی از فناوری های رده‌ xDSL است.DSL یاخطوط اشتراک دیجیتالی‌با استفاده از کابلهای تلفن معمولی،‌امکان بهره‌گیری از سرعت بالا را برای اتصال به اینترنت فراهم می‌کند‌DSL. امکانات و روش‌های گوناگونی برای مصارف خانگی فراهم می‌کند که مناسب‌ترین آنها روش خطوط دیجیتال نامتقارن یا‌ADSLاست. در این روش با بهره‌گیری از نوعی خاص مدولاسیون، پهنای باند قابل‌استفاده برروی کابل تلفن به باندهای فرکانسی متفاوتی تقسیم و هر سیگنال فرکانسی (صوت ، ارسال و دریافت داده‌های دیجیتالی) در یک باند صورت می‌پذیرد.

بدین‌صورت در هنگام اتصال به اینترنت دیگر خط تلفن برای مکالمات صوتی اشغال نخواهد بود و امکان تبادل صوت و تصویرنیز وجود خواهد داشت .

● DSL چگونه کار می‌کند؟

با استفاده از زوج سیمهای مخابرات برای تلفن خانگی، ما تنها از یک پانصدم امکانات بالقوه این سیمها استفاده می‌کنیم و مابقی بلااستفاده می‌ماند. ADSL پهنای باند ۱.۱ مگاهرتزی خطوط مسی را به کانال های ۴ کیلوهرتزی تقسیم می کند و آخرین کانال را جهت ارسال صدا و فاکس معمولی تخصیص می دهد و ۲۵۶ کانال دیگر را برای انتقال دو طرفه اطلاعات استفاده می کند; به این ترتیب که ۶۴ کانال را برای خط ارسال اطلاعات و ۱۲۸ کانال دیگر را جهت دریافت اطلاعات استفاده می کند.

در بهترین حالت اگر ۱۹۲ کانال ۴ کیلو هرتزی موجود را استفاده کند، در تئوری سرعت باید به حدود ۹ مگابیت در ثانیه برسد. در حال حاضر سرعت خطوط ADSL در بهترین حالت ۲ مگابیت در ثانیه می باشد.در عمل، این خطوط اطلاعات زنجیره وار دیجیتال را به اطلاعات پارالل در دو سر انتقال اطلاع تبدیل می کنند. دقیقا مشابه کاری که در مودم های خطوط عادی انجام می شود. سرعت انتقال اطلاعات در محدوده ذکر شده به عواملی از جمله فاصله ارتباطی و نوع سیم استفاده شده بستگی دارد.

حال با استفاده از سخت‌افزارهایی که بتوانند داده‌ها را فشرده‌سازی، ارسال و دریافت نمایند می‌توانیم این قابلیت بلااستفاده را هم به کار بگیریم. یکی از این سخت‌افزارها در پست مخابرات نصب و دیگری در محل استفاده‌کننده نصب می‌شود. ارتباط از طریق سیم تلفن قبلی شما برقرار می‌شود بدون اینکه اختلالی در ارتباطات تلفنی بوجود آید. حالا به شرط اینکه مودم همیشه به خط وصل و روشن باشد ارتباط شما با اینترنت همیشه برقرار خواهد بود در عین حال اینکار برای مکالمات تلفنی مشکلی پیش نمی‌آورد.

▪ برتری‌های فنی DSL:

ـ اتصال دائم و بی‌وقفه و مطمئن به شبکه مخابرات و شبکه جهانی اینترنت برقرار است و فاصله زمان درخواست تا تحویل سیستم کوتاه می‌شود

ـ از حداقل تجهیزات در محل کار یا خانه استفاده می‌شود

ـ سرعت سیستم به قدری بالا خواهد بود که سرویس‌های دیگر اینترنت نیز مانند صوت و تصویر متحرک، برای استفاده در دسترس خواهند بود

ـ نیاز به کابل‌کشی مجدد نیست

ـ می توان بیش از یک نفر از هر اتصال استفاده نمود

ـ در شرایط ایده‌آل (نبود نویز بر روی سیمها، فاصله کم تا مرکز مخابراتی) حداکثر سرعت دریافت ۸Mbps و سرعت ارسال ۱Mbps خواهد بود

ـ اداره و کنترل کارهای چنین اتصالی نیز به سادگی همان کاری است که با تلفن منزل انجام می‌دهیم

ـ به علت سرعت بالا (دریافت و ارسال) امکان برقراری جلسات و سمینارهای مجازی باسهولت میسر است

ـ بازشدن راه برای انجام پروژه‌هایی مانند دولت الکترونیک، پزشکی الکترونیک، آموزش سمعی بصری الکترونیک، شبکه اختصاصی الکترونیک و مجموعه وسیعی از دیگر کاربردهای الکترونیک

ـ مسافت ۸/۱ کیلومتری تحت پوشش شبکه برای تامین سرعت ۸ Mbps

ـ ارائه انواع سرویس‌های مختلف براساس بستر شبکه DSL مانند VODSL، Video on demand، VOIP.

▪ صوت و داده

کیفیت دریافت و ارسال اطلاعات از طریق DSL ، به مسافت موجود بین استفاده کننده و شرکت ارائه دهنده سرویس فوق بستگی دارد. ADSL از یک تکنولوژی با نام " تکنولوژی حساس به مسافت " استفاده می نماید. بموزات افزایش طول خط ارتباطی ، کیفیت سیگنال افت و سرعت خط ارتباطی کاهش پیدا می نماید. ADSL دارای محدودیت ۱۸.۰۰۰ فوت ( ۵.۴۶۰ متر ) است . کاربرانی که در مجاورت و نزدیکی شرکت ارائه دهنده سرویس DSL قرار دارند، دارای کیفیت و سرعت مناسبی بوده و بموازات افزایش مسافت ، کاربران اینترنت از نظر کیفیت و سرعت دچار افت خواهند شد. تکنولوژی ADSL قادر به ارائه بالاترین سرعت در حالت " اینترنت به کاربر " (Downstream) تا ۸ مگابیت در ثانیه است .( در چنین حالتی حداکثر مسافت ۶.۰۰۰ فوت و یا ۱.۸۲۰ متر خواهد بود ) . سرعت ارسال اطلاعات " از کاربر به اینترنت" (Upstream) دارای محدوده ۶۴۰ کیلوبیت در ثانیه خواهد بود. در عمل ، بهترین سرعت ارائه شده برای ارسال اطلاعات از اینترنت به کاربر ، ۵/۱ مگابیت در ثانیه و سرعت ارسال ارسال اطلاعات توسط کاربر بر روی اینترنت ، ۶۴۰ کیلوبیت در ثانیه است .

ممکن است این سوال در ذهن خوانندگان مطرح گردد که اگر تکنولوژی DSL دارای محدودیت فاصله است ، چرا محدودیت فوق در رابطه با مکالمات صوتی صدق نمی کند ؟ در پاسخ باید به وجود یک تفویت کننده کوچک که Loading coils نامیده می شود ، اشاره کرد.شرکت های تلفن از تفویت کننده فوق، بمنظور تقویت سیگنال صوتی استفاده می نمایند. متاسفانه تقویت کننده فوق با سیگنال های ADSL سازگار نیست . لازم به ذکر است که سیگنال های ADSL ، در صورتیکه بخشی از خط ارتباطی تلفن از فیبر نوری استفاده گردد ، قادر به ارسال و دریافت اطلاعات نخواهند بود.

▪ تجهیزات ADSL

فارغ از تجهیزات مخابراتی تکنولوژی‌های DSL بطور ساده در یک نگاه می‌توان گفت‌ ADSL از دو دستگاه خاص استفاده می‌کند: یک دستگاه معروف به مودمهای‌ DSL در محل مشترکین و دستگاه DSL Access Multiplexer (DSLAM) در محل شرکت ارائه دهنده خدمات ADSL مودمهای DSL که با نام ATU-R نیز از آنها یاد‌می‌شود، مسئولیت برقراری اتصال میان کامپیوتر مشترک را با خط‌ DSL برعهده دارند. این نوع از مودمها معمولا با‌ USB و یا پورت اترنت ۱۰base-T به کامپیوتر کاربر متصل می‌شوند DSLAM با جدا سازی باندهای فرکانسی ۴‌کیلوهرتزی از دیگر پهنای باند برای هر خط اتصالی ADSL امکان ارتباطات کاربران و اتصال به تجهیزات مجتمع پر‌سرعت را برای اینترنت در مراکز ارائه خدمات‌ADSL فراهم می‌کند. فرکانس باند ۴kbps نیز به سمت سوئیچ‌های مخابراتی هدایت می‌شود. به هر DSLAM صدها زوج‌ سیم متصل می‌شود که درنهایت بسوی یک اتصال اینترنت با پهنای باند خیلی‌زیاد هدایت می‌شوند و تا وقتی این پهنای‌ باند‌اشباع نشده است، مشترک می‌تواند به ‌صورت یکنواخت و با سرعت‌بالا از اینترنت استفاده کند. در سمت مشترک، گاهی نیاز است که از یک‌دستگاه فیلتر جداکننده بنام Splitterنیزاستفاده شود تا میان باند‌فرکانسی صدا برای مکالمات تلفن با اطلاعات ADSL تداخل بوجود نیاید.

مطالبی بیشتر در مورد مودمهای مورد استفاده در ADSL

ـ اکثرا دو نوع مودم در ADSL بکار می رود

ـ مودم USB و مودم COMBO

ـ مودم‌های COMBO علاوه بر پورت USB از مزیت Ethernet بهرمند می‌باشند.

مودم‌های COMBO یک مودم DSL حقیقی هستند؛ چون به‌هر دو پورت USB و Ethernet مجهزند. حسن مودم COMBO این ‌است که مشترک می‌تواند از مزیت هر دو پورت برخوردار شود؛ باین مفهوم که پورت USB به سادگی به کامپیوتر و پورت Ethernet را جهت توزیع در شبکه استفاده نماید.

▪ تفاوت USBو COMBO چیست ؟

پورت USB به سادگی به کامپیوتر مشترک وصل می‌شود؛ در حالی‌که پورت Ethernet به یک توزیع کننده مثل سرور یا سوییچ به منظور توزیع پهنای باند مربوط در شبکه مشترک متصل می‌گردد؛ مودم COMBO این توانائی را دارد که به هر دو پورتusb و Ethernet متصل گردد.

▪ تکنولوژی ADSL

برای فهمیدن تکنولوژی DSL و مزیتهای آن نیاز به یک بررسی مقدماتی از شبکه تلفن و طرز کار مودم های آنالوگ می باشد. آن بخش از شبکه تلفن که ما با آن سروکار داریم، همان دو سیم مسی بهم پیچیده(twisted pair) است که خانه ما را به مرکز تلفن(end office) منطقه وصل می کند. به ابن بخش از شبکه local loop یا “the last mile” گفته می شود و انتقال صوت یا اطلاعات در این بخش از ۱۰۰ سال پیش تا کنون توسط analog signaling انجام شده است. ولی ارتباط مراکز هم اکنون به صورت دیجیتال مثلا به کمک فیبر نوری صورت می گیرد. اما در یک بررسی مختصر دیده می شود که این سیم های مسی دارای ۳ اشکال اساسی زیر می باشند:

Attenuation(۱: که به تضعیف سیگنال در حین عبور از خط گفته می شود، و با توجه به پاسخ فرکانسی خط میزان تضعیف وابسته به فرکانس خواهد بود.

Distortion(۲: سرعت موج در خط به فرکانس آن بستگی دارد، لذا یک شکل موج که دارای فرکانسهای مختلف باشد، مولفه های آن با تاخیر زمانی متفاوت به مقصد می رسند و لذا شکل موج تغییر می کند

.Noise(۳ حال می شود مسئله ارسال اطلاعات روی این خطوط را بررسی کرد. چون عوامل خطازای بالا به فرکانس وابسته هستند مطلوب است که سیگنال ارسالی روی خط دارای پهنای باند کوچک باشد. پس دراینجا نمی شود همان شکل موج های مربعی سیگنال دیجیتال را استفاده کرد و مسئله مدولاسیون مطرح می شود که هدف آن ساخت سیگنال آنالوگ مناسب برای ارسال می باشد.

۳ ایده اولیه وجود دارد:

( AM (Amplitude Modulation

( FM(Frequency Modulation

( Phase Modulation(ex. QPSK

البته امروزه در مودم ها که وظیفه آنها مدوله کردن اطلاعات دیجیتال برای ارسال و دمدوله کردن سیگنال آنالوگ دریافتی می باشد از روش های پیشرفته تری مانند QAM(Quadrature Amplitude Modulation) استفاده می شود.

در ارسال، خود بیتها فرستاده نمی شوند بلکه سمبلهایی فرستاده می شود که نماینده بیتها می باشند. ولی rate ارسال سمبل ها را نمی شود به دلخواه افزایش داد، بلکه توسط عواملی همچون پهنای باند کانال یا SNR(signal to noise ratio) محدود می شود.

در واقع از نظر تئوری می شود ماکزیمم ظرفیت کانال را در شرایط پیچیدگی نامحدود روش های به کار رفته تعیین کرد(Shannon limit). و یک هدف مخابرات پیاده سازی سیستمی است که به این کرانه برسد. در واقع مودمهای آنالوگ امروزی تقریبا در همین آستانه کار می کنند. به عنوان مثال مودم های V.۹۰ بدین صورت می باشند:

(۸ bit/symbol – ۱ bit parity) * ۸۰۰۰ symbol/second = ۵۶ kbps

توجه به این مطلب لازم است که twisted pair همواره برای انتقال صوت روی باند ۴KHz به کار می رفته و مودم ها نیز مجبورند در همین باند کار کنند. اما ثابت می شود که اگر کانالی ایده آل به پهنای باند F داشته باشیم، ماکزیمم ظرفیت انتقال کانال ۲F می باشد. به این کرانه ریت نایکویست گفته می شود. با توجه به پهنای باند ۴KHz ریت نایکویست این کانال همان ۸۰۰۰ (sample or symbol)/sec می باشد. ایده اولیه DSL برای رسیدن به سرعتهای خیلی بالاتر از مودمهای عادی خیلی ساده است: استفاده از پهنای باند بیشتر! مسئله ای که وجود دارد این است که کانال تلفن همواره برای استفاده در باند ۴ کیلوهرتز به کار می رفته و اصلا برای این کار بهینه شده است. برای مثال در بعضی از خطوط سلفهایی قرار داده شده که مشخصه کانال را حول فرکانس قطع تیزتر می کنند. چون در DSL می خواهیم از باند وسیعتر استفاده کنیم باید مطمئن شویم که خط امکان آن را دارد، مثلا سلف نباید در آن باشد. همچنین ظرفیت ممکن کانال شدیداً به طول، ضخامت، و کیفیت عمومی سیمها بستگی دارد. پس سرعت انتقال در DSL به فاصله از مرکز تلفن وابسته است. لذا نمی شود خدمات DSL را به مناطقی که فاصله آنها از مرکز تلفن از حدی بیشتر باشد ارائه داد. ویژگی های اصلی DSL که لازم بود تا بتواند با سرویس های دیگر رقابت کند:

۱)کانال انتقال همان دو سیم مسی باشد و نیاز به سیم کشی جدید نباشد.

۲)مزاحمتی برای سرویس صوتی ایجاد نکند.

۳)خیلی سریعتر از kbps۵۶ مودم های آنالوگ باشد.

۴)همواره روشن باشد

اینگونه شد که تکنولوژی DSL شروع شد و استانداردهای آن ایجاد شد. کلیه استانداردهای DSL با عنوان xDSL عرضه شدند که شامل HDSL، ADSL، RADSL، SDSL، VDSL... می باشد. آنچه که به عنوان استاندارد سرویس دهی به منازل امروزه رشد کرده ADSL است.

در اینجا مفاهیم اصلی ADSL را به طور مختصر توضیح می دهیم. روشی که به کار می رود DMT(Digital MultiTone) است


اینترنت
Fig ۱. ADSL Frequency Spectra

برای صوت(POTS-Plain Old Telephone Service) به کار می رود. و کانال های ۱ تا ۵ استفاده نمی شود تا از تداخل اجتناب شود. ۲ کانال هم برای کنترل ترافیک رو به پایین(به سمت کاربر) ورو به بالا(به سمت مرکز) به کار می روند و از ۲۴۸ کانال دیگر ۳۲ تا برای ترافیک رو به بالا و بقیه رو به پایین می باشند.

با این روش طبق استاندارد می توان به سرعت ۸Mbps رو به پایین و ۱Mbps رو به بالا رسید. یا به عبارت دیگر Down stream = ۸Mbps و Up stream = ۱Mbps


اینترنت
Fig ۲. ADSL Configuration

اما برای راه اندازی DSL در مرکز تلفن به جای فیلتر کردن از splitter استفاده می شود که صوت و دیتا را جدا می کند و صوت به همان شبکه قبلی و دیتا به DSLAM(DSL Access Multiplexer) داده می شود. همچنین باید در منزل کاربر یک NID(Network Interface Device) و یک splitter نصب شود که این از اشکالات استاندارد است چون باید برای هر کاربر یک متخصص به منزل فرستاده شود و هزینه زیادی دارد. به همین منظور در استاندارد دیگری به نام GLITE از میکرو فیلتر هایی استفاده می شود که به تعداد پلاک تلفن به کاربر فروخته می شود و خود می تواند بر پلاک ها نصب کند، ولی کیفیت سرویس در این استاندارد به خوبی قبلی نیست و ماکزیمم سرعت آن ۱.۵Mbpsاست.

▪ پهنای باند چیست؟

پهنای باند عبارت است از مقدار اطلاعات عبور داده شده از کانال ارتباطی داده شده در واحد زمان.

ولی معنای واقعی پهنای باند چیست؟ سیم های ارتباطی را جاده ای برای عبور اتومبیل ها در نظر بگیرید و داده ها را همان اتومبیل ها فرض کنید.پر واضح است که هر چقدر پهنای جاده بیشتر باشد، ماشین های بیشتری می توانند از جاده در کنار یکدیگر عبور کنند ولی در هر صورت محدودیتی نسبی برای ماشین های عبوری وجود دارد. مشابه همین مثال، پهنای باند به نسبت بزرگی ، داده های بیشتری را در یک مدت زمان مشخص جا به جا می کند، ولی در هر حال محدودیتی نیز برای آن وجود دارد.

اینترت شبکه ای از کامپیوتر های متصل به هم می باشد.وقتی شما توسط یک خط تلفن به اینترنت متصل می شوید، حجم اطلاعات دریافتی در ثانیه بسیار کم می باشد و برای تجربه سرعت واقعی در اینترنت باید سرعت ارتباطی خود را افزایش دهید.

▪ پهنای باند چگونه اندازه گیری می شود؟

مقدار اطلاعات به صورت کلی توسط بایت اندازه گیری می شود ( کیلو بایت، مگابایت، گیگابایت و ..... ) ولی برای اندازه گیری پهنای باند از ضریب های بیت در ثانیه استفاده می شود. مثلا کیلوبیت در ثانیه. برای همین سرعت خطوط معمولی به صورت ۱۴.۴ و ۲۸.۸ و ۳۳.۶ و ۵۶ کیلوبیت در ثانیه نمایش داده می شود.

حال در جدول زیر توجه شما را به کلیه ارتباطات اینترنت جلب می کنم :

Dial Up در سرعت های ۱۳.۳و۲۸.۸و۳۳.۶و۵۶ کیلوبیت در ثانیه موجود می باشد.

ISDN دارای سرعت ۶۴ کیلو بیت در ثانیه و توسط خطوط دیجیتال.

DS-۰ سرعت ۶۴ کیلوبیت در ثانیه که همان سرعت انتقال صوت بر روی خطوط دیجیتال می باشد.

Dual ISDN سرعت ۱۲۸ کیلوبیت در ثانیه که از دو خط دیجیتال استفاده می کند و فایده اصلی این خطوط، امکان استفاده از یکی از خطوط جهت صدا و بدون قطع شدن از اینترنت می باشد.فقط سرعت در این حالت به ۶۴ کیلوبیت در ثانیه کاهش می یابد.

ADSL این خطوط در سرعت های متفاوت بین ۵۱۲ کیلوبیت در ثانیه تا ۶ مگابیت در ثانیه موجود می باشند. این خطوط از سیم های مسی معمول بهره می برند.

Modem Cable در سرعت های متفاوت عرضه می شوند، اما معمولا ۱۰ مگابیت در ثانیه. ولی در حالت معمول، شما بیش از ۰.۱ سرعت واقعی این خطوط را در اختیار ندارید.

T۱ خطوط گران قیمتی که دارای سرعت وافعی ۱.۵۴۴ مکابیت در ثانیه می باشندو از ۲۴ خط تلفن تشکیل می شوند. این خطوط بیشتر در آمریکای شمالی وجود دارند.

DS-۱ سرعت ۱.۵۴۴ مگابیت در ثانیه و متشکل از ۲۴ خط DS-۰.

E۱ این خطوط مشابه خطوط T۱ ولی برای کشورهای اروپایی می باشد و دارای سرعت ۲.۰۴۸ مگابیت در ثانیه می باشند.

DS-۲ سرعت ۶.۳۱ مگابیت در ثانیه و بر اساس تکنولوژی DS-۱.

E۲ ۳۴.۴۸۶ مگابیت در ثانیه و بر اساس E۱ و معمول در کشورهای اروپایی.

DS-۳ سرعت ۴۴.۷۳۶ مگابیت در ثانیه.

T۳ سرعت تا حدود ۴۴.۷۳۶ مگابیت در ثانیه که مقدار سرعت به نوغ T۳ بستگی دارد.

OC-۱ ۵۱.۸۴ مگابیت در ثانیه از نوع فیبر نوری که برای Backbone ها مورد استفاده است.(Optical Carrier Signal)

STS-۱ ۵۱.۸۴ مگابیت در ثانیه برای اروپا.(Synchronous Transfer Signal)

۱۰۰BaseT سرعت ۱۰۰ مگابیت در ثانیه.

E۴ ۱۳۹.۲۶۴ مگابیت در ثانیه.

OC-۳ ۱۵۵.۵۲ مگابیت در ثانیه.

STM-۱ ۱۵۵.۵۶ مگابیت در ثانیه.

STS-۳ ۱۵۵.۵۶ مگابیت در ثانیه.

OC-۱۲ ۶۲۲.۰۸ مگابیت در ثانیه.

STM-۴ ۶۲۲.۰۸ مگابیت در ثانیه.

STS-۱۲ ۶۲۲.۰۸ مگابیت در ثانیه.

OC-۲۵ بسیار سریع.

● مقایسه انواع DSL

نمونه های متفاوتی از تکنولوژی DSL تاکنون پیاده سازی شده است :

۱) Asymmetric DSL)ADSL) . .درمدل فوق بدلیل تفاوت سرعت دریافت و ارسال اطلاعات از واژه " نامتقارن " استفاده شده است . ماهیت عملیات انجام شده توسط کاربران اینترنت بگونه ای است که همواره حجم اطلاعات دریافتی بمراتب بیشتر از اطلاعات ارسالی است . ۲) High bit-rate DSL)HDSL) . سرعت مدل فوق در حد خطوط T۱ است ( ۱/۵ مگابیت در ثانیه ) .سرعت دریافت و ارسال اطلاعا ت در روش فوق یکسان بوده و بمنظور ارائه خدمات نیاز به دو خط مجزا نسبت به خط تلفن معمولی موجود است .

۳) ISDN DSL)ISDL) . مدل فوق در ابتدا در اختیار کاربران استفاده کننده از ISDN قرار گرفت. ISDL در مقایسه با سایر مدل های DSL دارای پایین ترین سرعت است . سرعت این خطوط ۱۴۴ کیلوبیت در ثانیه است ( دو جهت ) .

۴) Multirate Symmetric DSL)MSDSL ) . در مدل فوق سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است . نرخ سرعت انتقال اطلاعات توسط مرکز ارائه دهنده سرویس DSL ، تنظیم می گردد.

۵) Rate Adaptive)RADSL) . متداولترین مدل ADSL بوده و این امکان را به مودم خواهد داد که سرعت برقراری ارتباط را با توجه به عواملی نظیر مسافت و کیفیت خط تعیین نماید.

۶) Symmetric DSL)SDLS ) . سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است . در مدل فوق بر خلاف HDSL که از دو خط مجزا استفاده می نماید ، صرفا" به یک خط نیاز خواهد بود.

۷ ) Very high bit-rate)VDSL ) . مدل فوق بصورت "نامتقارن " بوده و در مسافت های کوتاه بهمراه خطوط مسی تلفن استفاده می گردد.

۸) Voice-over DSL)VoDSL) . یک نوع خاص از IP تلفنی است . در مدل فوق چندین خط تلفن ترکیب و به یک خط تلفن تبدیل تبدیل می شوند.

جدول زیر نمونه های متفاوت تکنولوژی DSL را نشان می دهد .


اینترنت

در زمان نصب یک تلفن ( استاندارد) در اغلب کشورها از یک زوج کابل مسی استفاده می شود. کابل مسی دارای پهنای بمراتب بیشتری نسبت به آنچیزی است که در مکالمات تلفنی استفاده می گردد ( بخش عمده ای ازظرفیت پهنای باند استفاده نمی گردد ) . DSL از پهنای باند بلااستفاده بدون تاثیر گذاری منفی بر کیفیت مکالمات صوتی ، استفاده می نماید. ( تطبیق فرکانس های خاص بمنظور انجام عملیات خاص )

بمنظور شناخت نحوه عملکرد DSL ، لازم است در ابتدا با یک خط تلفن معمولی آشنائی بیشتری پیدا گردد. اکثر خطوط تلفن و تجهیزات مربوطه دارای محدودیت فرکانسی در ارتباط با سوئیچ ، تلفن و سایر تجهیزاتی می باشند که بنوعی در فرآیند انتقال سیگنا ل ها دخالت دارند.

صدای انسان ( در یک مکالمه صوتی معمولی ) توسط سیگنال هائی با فرکانس بین صفر تا ۳۴۰۰ قابل انتقال است . محدوده فوق بسیار ناچیز است . مثلا" در مقایسه با اغلب بلندگوهای استریو که دارای محدوده بین ۲۰ تا ۲۰.۰۰۰ هرتز می باشند. کابل استفاده شده در سیستم تلفن قادر به انتقال سیگنال هائی با ظرفیت چندین میلیون هرتز می باشد. بدین ترتیب در مکالمات صوتی صرفا" از بخش بسیار محدودی از پهنای باند موجود، استفاده می گردد. با استفاده از پهنای باند استفاده نشده می توان علاوه بر بهره برداری از پتانسیل های موجود، بگونه ای عمل نمود که کیفیت مکالمات صوتی نیز دچار افت نگردند. تجهیزات پیشرفته ای که اطلاعات را بصورت دیجیتال ارسال می نمایند ، قادر به استفاده از ظرفیت خطوط تلفن بصورت کامل می باشند. DSL چنین هدفی را دنبال می نماید.

ADSL از دو دستگاه خاص استفاده می نماید. یکی از دستگاهها در محل مشترکین و دستگاه دیگر برای ISP ، شرکت تلفن و یا سازمانهای ارائه دهنده خدمات DSL ، نصب می گردد. در محل مشترکین از یک ترانسیور DSL استفاده می گردد. شرکت ارائه دهنده خدمات DSL از یک DSL Access Multiplexer استفاده می نماید .(DSLAM) . از دستگاه فوق بمنظور دریافت اتصالات مشترکین استفاده می گردد.

اکثر مشترکین DSL ، ترانسیور DSL را مودم DSL می نامند. مهندسین و کارشناسان شرکت های تلفن به دستگاه فوق ATU-R می گویند. صرفنظر از هر نامی که برای آن استفاده می شود ، دستگاه فوق نقطه برقراری ارتباط بین کامپیوتر کاربر و یا شبکه به خط DSL است . ترانسیور با استفاده از روش های متفاوت به دستگاه مشترکین متصل می گردد. متداولترین روش، استفاده از اتصالات USB و یا اترنت است .

دستگاه فوق در مراکز ارائه دهنده سرویس DSL نصب و امکان ارائه خدمات مبتنی بر DSL را فراهم می نماید. DSLAM اتصالات مربوط به تعدادی از مشترکین را گرفته و آنها را به یک اتصال با ظرفیت بالا برای ارسال بر روی اینترنت تبدیل می نماید. دستگاههای DSLAM دارای انعطاف لازم در خصوص استفاده از خطوط DSL متفاوت ، پروتکل های متفاوت و مدولاسیون متفاوت (Cap,DMT) می باشند. در برخی از مدل های فوق امکان انجام عملیات خاصی نظیر اختصاص پویای آدرس های IP به مشترکین، نیز وجود دارد.

یکی از تفاوت های مهم بین ADSL و مودم های کابلی ، نحوه برخورد و رفتار DSLAM است . کاربران مودم های کابلی از یک شبکه بسته بصورت اشتراکی استفاده می نمایند. در چنین مواردیکه همزمان با افزایش تعداد کاربران ، کارآئی آنها تنزل پیدا خواهد کرد. ADSL برای هر یک از کاربران یک ارتباط اختصاصی ایجاد و آن را به DSLAM متصل می نماید. بدین ترتیب همزمان با افزایش کاربران ، کارآئی مربوطه تنزل پیدا نخواهد کرد. وضعیت فوق تا زمانیکه کاربران از تمام ظرفیت موجود خط ارتباطی با اینترنت استفاده نکرده باشند ، ادامه خواهد یافت . در صورت استفاده از تمام ظرفیت خط ارتباطی اینترنت ، مراکز ارائه دهنده سرویس DSL می توانند نسبت به ارتقاء خط ارتباطی اینترنت اقدام تا تمام مشترکین متصل شده به DSLAM دارای کارآئی مطلوب در زمینه استفاده از اینترنت گردند.

تهیه و تنظیم : غفور علی اکبرپور