دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
اختصاصی درباره AMD ATI و باقی قضایا
● اول؛ ماراتن سرعت فرکانس
شرکت Intel موفق شد با پردازندههای منعطف Core ۲ Duo محصولات AMD Phenom را در رقابت OverClocking از صحنه خارج کند. این در حالی است که AMD با اعجوبه جدیدی به نام Phenom II بازگشته و قصد دارد Intel را در همان وادی OverClocking رو سیاه کند.
نمایشگاه CES ۲۰۰۹ شاهد هنرنمایی تیم فنی Intel در افزایش سرعت فرکانس پردازنده Core i۷ تا ۶۳/۴ گیگاهرتز بود. سیستم خنکسازی این عملیات از آب به جای هوا استفاده میکرد و کلی تبلیغ شد که سرعت فرکانس پردازشی مدلهای Phenom II را با خنکسازهایی که از آب استفاده میکنند نمیتوان افزایش داد!
در همان هنگام تیمی از فنلاند در همان محل، قابلیتهای Phenom II را نشان داد. تیم قبلی موفق شده بود سرعت فرکانس پردازنده ۳ گیگاهرتزی Phenom II X۴ ۹۴۰ را تا ۶ گیگاهرتز افزایش دهد و این برای بار دوم بود که عملیات توسط تیمی حرفهای انجام میشد. محصول AMD در این مرتبه تا ۳/۶ گیگاهرتز افزایش سرعت پیدا کرد و به صورت پایدار فعالیت خود را ادامه داد. سیستم خنکسازی مورد استفاده توسط تیم فنلاندی بر اساس هیلوم مایع کار میکرد. راستش را بخواهید تیم Intel کلی تبلیغ کرد که اگر از هیلوم مایع استفاده نشود پردازنده Phenom II چنین قابلیتهایی نخواهد داشت. این در حالی است که سرعت فرکانس پردازندههای Core i۷ حتی با خنکسازهای هیلوم مایع از ۵/۴ گیگاهرتز فراتر نرفته است!
این ماجرا جدالهای بسیاری را در محافل آغاز کرده است و واقعیتش را بخواهید بیشتر مصرفکنندگان پردازندهها علاقهای به OverClocking ندارند. انجام این عملیات در روزگار ما نشان از قابلیتها و پایداری پردازندهها و حسن استفاده از تکنولوژی پیشرفته دارد!
بین خودمان بماند که این رویداد مانند شاخ غول شکستن بود و تحمل آن برای Intel بسی سنگین است. منتظر حرکتهای این مار خوش خط و خال باشید که بیکار نخواهد نشست!
● دوم؛ جدال قیمت
متولیان شرکت AMD یک حربه قدیمی در دست دارند که در مواقع لزوم به خوبی از آن علیه Intel استفاده میکنند. شرکت AMD/ATI به خوبی نشان داده است که میتواند قیمت محصولات خود را به صورتی شگفتانگیزناک کاهش دهد، بهگونهای که فک رقبا را با خاک یکسان کند!
شرکت AMD/ATI کارتگرافیک جدیدی معرفی کرده که Geforce GTX۲۹۵ نام دارد و در اصل از دو کارتگرافیک Geforce GTX۲۶۰ تشکیل شده و قرار است به قیمت ۵۰۰ دلار در بازار توزیع شود. به دنبال این اقدام AMD/ATI حدود ۱۰۰ دلار از قیمت کنونی مدل Radeon HD ۴۸۷۰ X۲ با دو گیگابایت حافظه GDDR۵ کاست و قیمت آن را ۴۵۰ دلار اعلام کرد تا رقیب جدید خود را نیامده در جدالی تازه قرار داده باشد. برخی خبرها حکایت از تلاشهای زیرکانه AMD/ATI در غافلگیری nVIDIA طی ماههای اخیر دارد. به بیان دیگر nVIDIA هر آنچه در چنته داشت در CES ۲۰۰۹ رو کرد و هماکنون رفتار AMD/ATI را نظاره میکند بر اساس شنیدهها شرکت AMD/ATI قصد دارد رقبای جدیدی را که براساس معماری ۴۰ نانومتری ساخته شدهاند در اوایل اسفندماه وارد عرصه کند و آنهایی که با آزمایشگاه کانادایی ATI ارتباط دارند خبر از برتری بیچون و چرای ATI دادهاند!
دیگر اینکه از مدتها پیش درباره نسل بعدی Radeon HD ۵xxx صحبتهایی شده بود و گفتههای پراکنده متولیان AMD/ATI نشان میداد که نباید پیش از بهار منتظر معرفی نسل جدید باشیم.
راستش موفقیتهای کمنظیر محصول Radeon HD ۴۸۷۰ چنان بود که نظرها را تا حدودی دگرگون کرد. بعید نیست که کاهش قیمت مدل دو پردازندهای HD ۴۸۷۰ X۲ در هفتههای بعد کاهش قیمت مدل ارزشمند HD ۴۸۷۰ همراه و باز هم بازار به سوی ATI متمایل شود.
آنچه پیداست، نشان میدهد که nVIDIA برای حفظ بازار خود بسیار تقلا میکند و آخر و عاقبت کار را فقط خدا میداند که چه خواهد شد!
● سوم؛ رفقای خوب و رفقای بد!
به نظر شما چه چیزی مشخص میکند که رفیق شما خوب است یا بد؟
حتم دارم در خبرها خواندهاید که شرکت Pine -مالک برند XFX- قصد توزیع کارتهای گرافیک ATI را دارد و به نوعی به رفاقت چندین و چندساله خود با nVIDIA پشت کرده است. اما توصیه میکنم به ماجرا اینگونه نگاه نکنید که تجارت قوانین خاص خود را دارد. رونق بازار محصولات مبتنی بر چیپستهای ATI بالا گرفته است و اگر شرکتها دیر بجنبند، فرصت کسب سود و سهام بیشتر را از دست خواهند داد. به طور حتم درباره تمایل شرکتهای نزدیک به nVIDIA برای حضور در بازار محصولات ATI بیشتر خواهیم شنید. برای مثال، میتوان از همین Zotac نام برد که چشبیده به nVIDIA حرکت میکند. اگر قدری کاوش کنیم درخواهیم یافت که Zotac به شرکت PC Partner تعلق دارد و رفیق شفیق ATI است و برای جلوگیری از ایجاد شائبه صلاح دیده که از محصولات nVIDIA و ATI با دو نام متفاوت پشتیبانی کند تا نه سیخ بسوزد و نه کباب!
● چهارم؛ بستر اژدها
بسترهای پردازشی به طور معمول از ترکیب چند قطعه یا تکنولوژی مختلف تشکیل میشوند و ارایه کیفیت و خدمات ویژه را به نوعی تضمین میکنند. شرکت AMD نیز در این خصوص و با فرصتطلبی بستر اژدها (Dragon Platform) را برای استفاده در دسکتاپها معرفی کرد. این بستر از ترکیب پردازندههای سطح بالای Phenom II، کارتهای گرافیک سطح بالای خانواده Radeon HD ۴۸xx و چیپستهای خانواده AMD ۷xx -که مادربردهای آن به تازگی وارد بازار شدهاند- تشکیل شده است.
به زعم بسیاری از کارشناسان، اهالی وادی بازی که پس از ناکامیهای مکرر پردازندههای خانواده PentiumD و بیتوجهی سادهاندیشانه Intel در طراحی چیپست، به سوی محصولات AMD Athlon۶۴ متمایل شده بودند، دوباره توسط خانواده Core ۲ Duo جذب Intel شدند. همچنین معرفی بستر پردازشی سطح بالای اژدها (Dragon) و به خصوص چیپست کمنظیر AMD ۷۹۰FX میتواند برخی از اهالی این وادی را به سوی خود جذب کند.
به بیان دیگر AMD با معرفی این بستر پردازشی سعی دارد رقابت در سطوح بالا را از انحصار پردازنده خارج کند و به نوعی از توان خود در طراحی چیپست و کارتگرافیک حسن استفاده داشته باشد.
این نکته را به خاطر داشته باشید که ترکیب پردازنده Core i۷ ۹۲۰، مادربرد Intel X۵۸ و کارتگرافیک Geforce GTX۲۸۰ به سختی میتواند در برابر ترکیب Phenom II X۴ ۹۲۰، مادربرد AMD ۷۹۰FX و کارتگرافیک Radeon HD ۴۸۷۰ در وادی بازیها عرض اندام کند.
● کلام آخر اینکه...
شرایط بین AMD و Intel در سال ۲۰۰۹ تغییرات بسیاری خواهد داشت و زمان زمامداری انحصارطلبانه Intel به پایان خواهد رسید. شرکت AMD بیدلیل نام بستر جدید خود را اژدها انتخاب نکرده و به نوعی میخواهد نشان دهد که دوباره بیدار شده است!
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست