شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

جراحی افیون


جراحی افیون

ریشه بحران و معضل اعتیاد به استناد الواح گلی مکشوفه به ۱۱ هزار سال قبل یعنی زمانی که سومریان شیره تریاک را می گرفتند, برمی گردد سومریان ضمن استفاده از تریاک به عنوان داروی مسکن تدریجاً به عنوان مواد مخدر آن را مورد استفاده قرار می دادند دامنه این بحران و فاجعه وخیم در جهان امروز گریبانگیر بیش از ۴۵۶ میلیون نفر از جمعیت جهان شده است

ریشه بحران و معضل اعتیاد به استناد الواح گلی مکشوفه به ۱۱ هزار سال قبل یعنی زمانی که سومریان شیره تریاک را می گرفتند، برمی گردد. سومریان ضمن استفاده از تریاک به عنوان داروی مسکن تدریجاً به عنوان مواد مخدر آن را مورد استفاده قرار می دادند. دامنه این بحران و فاجعه وخیم در جهان امروز گریبانگیر بیش از ۴۵۶ میلیون نفر از جمعیت جهان شده است. به عنوان مثال، بیش از ۲۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال آمریکا در طول زندگی مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر بوده و در پاکستان در طول پانزده سال گذشته تعداد معتادان به هرویین بیش از ۵۰ برابر شده است. همچنین در کلمبیا هر روز ۲۰۰ نفر به تعداد مصرف کنندگان مواد مخدر اضافه می شود. کشورمان ایران، اگر چه در امر مبارزه با قاچاق و عرضه مواد مخدر توفیقات قابل توجهی داشته که مورد تقدیر سازمان های بین المللی نیز قرار گرفته است، اما در بُعد کاهش تقاضا و تحت کنترل درآوردن مصرف، هنوز با ریشه کنی اعتیاد از جامعه اسلامی فاصله بسیار دارد. در واقع، خطر اعتیاد نوجوانان و جوانان کشور را همچنان تهدید می کند. به ویژه اینکه براساس تحقیقات به دست آمده، هر معتاد ایرانی در سال حداقل دو میلیون تومان به جامعه زیان می رساند.

●مواد مخدر

اعتیاد تعلق یا تمایل غیرطبیعی و مداومی است که برخی افراد نسبت به بعضی از مواد مخدر پیدا می کنند. تریاک: ماده ای است که از گیاه خشخاش استحصال می شود. از کارافتادگی و اختلال در دستگاه اعصاب مرکزی، تأثیر سوء بر سلول های بدن، کند ذهنی و کودنی، تنگی نفس و بیماری هایی چون برونشیت و امثال آن و در نهایت، مرگ زودرس از عمده زیان های مصرف تریاک هستند. حشیش: به عنوان عمده ترین مواد مصرفی در دنیا، ماده ای قهوه ای رنگ است که از گل و ساقه گیاهی به نام شاهدانه هندی گرفته می شود. اختلال در کارکردهای مغز، اختلال حواس، جنون و دیوانگی، اختلال در قوه حافظه و فراموشی، تشنجات عصبی، تأثیر سوء بر دستگاه گوارش و اثر سوء بر قوای جنسی از مهم ترین آسیب های مصرف حشیش به شمار می روند. هرویین: پودری است تقریباً سفیدرنگ که به طور مستقیم از مرفین استخراج می شود. تخریب مغز و اعصاب، کاهش قوه تفکر، افسردگی، ترس و نگرانی، گوشه گیری، سوءظن، حقارت، بداخلاقی، مرض سل و ضربات کاری به ریه، اختلال در گردش خون و قلب، فشار خون، قند خون، گرفتگی روده ها و امثال آن، از عمده ترین زیان های استفاده از هرویین می باشند. مرفین: ماده اصلی گرفته شده از تریاک را مرفین می گویند. مصرف این ماده اثرات تخدیری بر سیستم عصبی، دستگاه و مجاری تنفسی گذاشته و در کارکرد کلیه ها، مثانه و مجاری ادراری و دستگاه گوارش و خون اختلال ایجاد می کند.

●علایم شخص معتاد

شخص معتاد علایم مختلفی از خود بروز می دهد.

۱) گرایش به ازدیاد مصرف مواد اعتیادآور: این خصوصیت را اصطلاحاً تحمل دارویی می گویند. در این حالت، فرد معتاد حالتی سازگار را نسبت به مصرف مواد پیدا می کند.

۲) وابستگی بدنی و روانی به اثرات ماده اعتیادآور: وابستگی جسمی یک حالت فیزیولوژیک است که با استعمال مکرر ماده اعتیادآور به وجود آمده و باعث ادامه استعمال آن می شود.

۳) تمایل و احتیاج شدید به ماده اعتیادآور: این وضعیت موجب می شود فرد معتاد به خاطر احتیاج به منبع مالی برای تأمین مواد مخدر، به اعمال بزهکارانه رو آورد.

۴) تغییر ساعات خواب و بیداری، به طوری که دیرتر می خوابد و دیرتر بیدار می شود.

۵) تمایل به گوشه گیری و همنشینی با افراد جدید و مشکوک.

۶) تغییرات ناگهانی در خلق و خوی، به صورتی که از حالت افسردگی و عصبانیت ناگهان به فردی شوخ و سرحال تبدیل می شود.

۷) کاسته شدن از وزن و تغییر رنگ چهره.

۸) بی اعتنایی به سر و وضع و نظافت خود.

۹) چرت زدن.

۱۰) پرحرفی و اظهار مطالب بی مورد.

●استراتژی های پیشگیری

مهم ترین استراتژی ها و سیاست های مؤ ثر برای پیشگیری از اعتیاد را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:

افزایش اطلاعات و آگاهی افراد در مورد خطرات و مضرّات مواد مخدر.

افزایش مهارت های زندگی مانند مهارت تصمیم گیری، حل مسأله و ارتباطات اجتماعی.

تقویت فعالیت های جایگزین به جای مواد برای ارضای نیازهای روانی و اجتماعی نوجوانان و جوانان.

مشاوره و مداخله حین بحران های مختلف در طول زندگی.

ارتقای فرهنگی و مذهبی و تقویت قوانین و مقررات مبارزه با مواد مخدر.