جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
صنایع دستی بوشهر
امروز علاوه بر بحث اشتغال توسعه صادرات غیر نفتی استراتژی اقتصاد بدون اتكاء به در آمد نفت به عنوان یك ضرورت اجتناب ناپذیر مورد توافق همه كارشناسان ، مسوولان ، و برنامه ریزان مملكت قرار دارد بر این اساس شناسایی و معرفی امكانات و استعدادهای موجود در مناطق و بخشهای مختلف اقتصادی كه بتواند جایگزین در آمدهای نفتی شود از اهمیت ویژهای برخودار است در این مناطق صنایع دستی به دلیل مزیتهای نسبی فوق العاده ، وفور مواد اولیه مورد نیا زآن در داخل كشور عدم سرمایه گذاری زیاد و تكنولوژی پیچیده وارادتی سهولت آموزش پایین بودن هزینه سرانه آموزش و ایجاد اشتغال در این بخش ، گستردگی فعالیت و تولید آن به ویژه در مناطق محروم و روستایی و بالاخره ارزش هنری و قابلیت صادراتی آن به عنوان یكی از مهمترین محورهای این استراتژی تلقی میگردد .لذا در شرایط فعلی كه مساله بیكاری و ایجاد اشتغال همواه با افزایش تولید داخلی و امحاء فقر و محرومیت به ویژه در مناطق روستایی و بالاخره افزایش درآمد ارزی و توسعه صادرات غیر نفتی مهمترین دغدغه های مسولین و رئوس اهداف برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی كشور را تشكیل میهد اهمیت توجه بیشتر به صنایع دستی به دلیل ویژگی و همسویی ذاتی آن با اهداف مورد نظر روشن ترو فوری ترمیگردد.
معرفی استان بوشهر
ویژگیهای جمعیت :
الف: جمعیت و پراكندی آن استان بوشهر براساس آخرین سر شماری بالغ بر ۷۴۳۶۷۵ نفر جمعیت داردازاین مقدار ۹/۵۰ درصد در نقاط شهری و۱/۴۹ درصد در نقاط روستایی سكونت داشته وكمتراز یكم درصد آنان غیر ساكن هستند. منطقه بوشهر به لحاظ موقعیت سوق الجیشی ووجود شركت های بزرگ نفتی واجرای طرح های صنعتی بزرگ مانند نیروگاه اتمی ، كشتی سازی ، نیروی انسانی فعال استان های مجاور ومناطق دیگر را به خود جذب كرده است. درداخل منطقه نیز جابجایی جمعیت افزایش یافته است ، زیرا به علت كمبود وامكانات كشاورزی خصوصاً كمبود آب واراضی مورد نیاز وعدم امكانات رفاهی وپایین سطح درآمد ، كشاورزان ، مهاجرت روستاییان به مراكز وشهرهای استان صورت گرفته است. به علت نزدیك بودن این استان به شیخ نشینهای خلیج فارس عده ای از اهالی ، منطقه برای كار وامرار معاش به كشورهای واقع در كرانة خلیج فارس ودریای عمان مهاجرت كرده اند.
ب: ساخت جنسی و سنی
در این استان در مقابل هر ۱۰۰ زن ۱۰۴ نفر مرد وجود داشته است. این نسبت در بین اطفال كمتر از یك ساله برابر ۱۰۵ و در بین بزرگسالان (۶۵ساله و بیشتر) برابر ۱۰۷ بوده است.
ج : وضع زناشویی
در مهر ماه ۱۳۶۵ ش در بین جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر نقاط شهری استان بوشهر ۱/۵۶ درصد از مردان و ۴/۶۵ درصد از زنان ، حداقل یك بار ازدواج كرده بودند . این نسبت در نقاط روستایی برای مردان ۳/۵۶ درصد و برای زنان ۶/۶۳ درصد بوده است. نسبت افراد هرگز ازدواج نكرده در جمعیت ده ساله و بیشتر در نقاط شهری ، برای مردان ۹/۴۱ درصد و برای زنان ۱/۳۳ درصد و درنقاط روستایی ، برای مردان ۳/۴۲ درصد و برای زنان ۱/۳۵ درصد بوده است.
د: مهاجرت
منطقه بوشهر به لحاظ موقعیت سوق الجیشی و وجود شركتهای بزرگ نفتی و اجرای طرحهای صنعتی بزرگ مانند نیروگاه اتمی ، كشتی سازی ، نیروی انسانی فعال استانهای مجاور و مناطق دیگر را به خود جذب كرده است. در داخل منطقه نیز جا به جایی جمعیت افزایش یافته است. زیرا به علت كمبود امكانات كشاورزی ، خصوصاً كمبود آب اراضی مورد نیاز و عدم امكانات رفاهی و پائین بودن سطح درآمد كشاورزان مهاجرت روستائیان به مراكز و شهرهای استان صورت گرفته است. به علت نزدیك بودن این استان به شیخ نشینهای خلیج فارس عده ای از اهالی منطقه برای كار و امرار معاش به كشورهای واقع در كرانه جنوبی خلیج فارس و دریای عمان مهاجرت كرده اند.
نژاد :
با توجه به كشفیات باستانشناسی و مدارك مكتوب تاریخی ، معلوم گردیده است كه ایران من جمله استان بوشهر از آغاز رهگذر و محل سكونت نژادها و ملل گوناگونی بوده است ، زبانها و گویشهای مختلفی در این منطقه تكلم می شد . خصوصیات جسمانی متفاوتی در این سرزمین به هم آمیخته است .پیش از ورود و استقرار آریائیان در بوشهر ، نژادهادی بومی دراین منطقه می زیسته اند و مداركی كه از عصرحجر ، كاكولیتیك و برنز (مفرغ ) قدیم باقی مانده است بر این قضیه گــواهی می دهد كه علاوه بر نژاد مدیترانه ای نژادهای دیگر مانند : دراویدی ، سیاه پوست ،سامی ، عیلامی ، عرب درسرزمین بوشهر سكونت داشته اند و فرهنگهای متفاوتی درآنجا به هم اختلاط یافته است.
زبان:
مردم این استان به زبان فارسی وبا گویش محلی تكلم می كنند. لهجه ها در روستا ها بیشتر از شهرها تنوع دارد. برخی از اهالی « جزیره شیف» وبنادر كنگان ، علویه نیز به زبان عربی صحبت می كنند. لهجه های فارسی به گویش بردستانی ، دشتی ، تنگستانی وكازرونی دراستان بوشهر رواج دارد این لهجه ها كاملا با لحجه های شمال سرزمین فارس مانند لهجه های لری ، فارسی وسیوندی ارتباط دارد. زبان های مردم سواحل خلیج فارس وجزایر آن بازمانده های گویش شبانكاره ای ، بلوچی ، كردی ، تركمنی ، وبرخی از واژ ه های انگلیسی ، هلندی ، پرتقالی ، هندی ، عربی ، وتركمنی است.ولی استخوان بندی و ریشه آن فارسی است.
دین:
بیشتر اهالی استان را مسلمان تشكیل می دهند واقلیت های موجود در منطقه افراد مهاجری هستند كه بر حسب ضرورت شغلی در این نقاط مسكن گزیده اند. در بوشهر پیروان شیعه اخباری وشیخینه زیاد هستند. اهالی روستای دوان شیخی هستند ودر بنادر دیگرنقاط استان اهل سنت وجماعت شیعه هم وجوددارد. در سال ۱۳۵۵ ش استان بوشهر ۹۲۹ نفر مسیحی ، ۹۶ نفر حكیمی و۲۹ نفر زرتشتی زندگی می كردند ، لرستان بوشهر ۵۵/۹۹ درصد مسلمان هستند.
جغرافیای سیاسی :
استان بوشهر با مساحتی در حدود ۲۳۱۶۷ كیلومتر مربع بین ۲۷ درجه و ۱۴ دقیقه تا ۳۰ درجه و۱۶ دقیقه عرض شمالی و ۵۰ درجه و ۶ دقیقه تا ۵۲ درجه و ۵۸ دقیقه طول شرقـــی از نصف النهار گرینویچ در جنوب ایران واقع گردیده است . این اسنان از شمال به استان خوزستان و قسمتی از استان كهلیكویه و بویراحمد ، از جنوب و مغرب به خلیج فارس و قسمتی از استان هرمزگان و از شرق به استان فارس محدود می گردد . طبق آخریـن سرشـماری (۱۳۷۵ خورشیدی) جمعیت كل استان به ۷۴۳۶۷۵ نفر می رسد
آب و هوا :
عوامل متعددی از جمله كمی ارتفاع قرار گرفتن در محدوده عرض های جغرافیایی پایین ، مجاورت با دریا، وزش بادهای گرم جنوب غربی و بادهای گرم و مرطوب دریایی و عبور پاییزی زمستانی سیكلون های سودانی و مدیترانه ای از عوامل عمده تعیین كننده وضعیت اقلیمی منطقه می باشند.
این منطقه به دلیل نزدیكی به خط استوا و كمی ارتفاع به طور كلی دارای آب و هوای گرم ( نوع بیایان كناری ) است كه در داخل استان گرم و خشك و در سواحل گرم و نمناك است. حداكثر مطلق دمای استان ۵/۵۲ درجه سانتیگراد و حداقل مطلق درجه حرارت به ۱- درجه سانتیگراد می رسد میانگین دمای سالانه بوشهر ۷/۲۵ درجه سانتیگراد است . تغییرات فصلی درجه حرارت نیز تابع تغییر تابش خورشید در طول سال است اختلاف درجه حرارت در ماه های زمستان و تابستان نسبتا" زیاد و حدود ۲/۱۹ درجه سانتیگراد است بین فصول زمستان و پاییز و بهار و تابستان اختلاف كم تری مشاهده می شود.
میانگین بارش سالانه استان بوشهر ۲۲۰ میلیمتر است این بارندگی ها در فصول پاییز و زمستان روی می دهد، به طور كلی استان بوشهر ۶ ماه از سال گرم، دو ماه تقریبا" معتدل تا سرد و حدود چهار ماه از سال معتدل تا گرم می باشد. نم موجود در ساحل دما را تا حدودی متعادل می كند اما در صد رطوبت در برخی از ماه ها چنان بالا می رود كه به حد اشباع می رسد. در این حالت هوا از فعل انفعالات می افتد و یك هوا دم كرده و كم تحركی به وجود می آورد كه اصطلاحا" به آن شرجی می گویند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست