دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خطر جدی در نزدیکی ما


خطر جدی در نزدیکی ما

امروزه امواج ماهواره و ابنترنت در اکثر خانه های ما رسوخ پیدا کرده است و این سیستم های پیشرفته در کنار مزایایی که دارد تهدیدی جدی برای جوانان و نوجوانان به شمار می رود چرا که شبکه های بسیاری با صرف بودجه های کلان و برنامه ریزی شده به مصاف فرهنگ اصیل ایرانی و ارزش های انقلابی و اسلامی ما آمده اند و با ارائه اطلاعات نادرست و مغرضانه سعی در فتنه برافروزی دارند

امروزه امواج ماهواره و ابنترنت در اکثر خانه های ما رسوخ پیدا کرده است و این سیستم های پیشرفته در کنار مزایایی که دارد تهدیدی جدی برای جوانان و نوجوانان به شمار می رود چرا که شبکه های بسیاری با صرف بودجه های کلان و برنامه ریزی شده به مصاف فرهنگ اصیل ایرانی و ارزش های انقلابی و اسلامی ما آمده اند و با ارائه اطلاعات نادرست و مغرضانه سعی در فتنه برافروزی دارند. سرهنگ عبدالرضا مجیدی خاطر نشان می کند: مهم ترین تهدیدی که متوجه جوانان ما در استفاده از شبکه های ماهواره ای و اینترنتی است رواج خشونت و سکس می باشد و این موضوع عامل اصلی نگرانی والدین و خانواده ها محسوب می شود.

اکنون رقیبی به نام تربیت رسانه ای از قبیل سی دی، ماهواره و اینترنت جایگزین فضاهای تربیتی خانواده ها شده است . این امر تهدیدی جدی و نگران کننده برای والدین محسوب می شود. وسایل ارتباط جمعی سرعتی وصف ناپذیر یافته و زمان و مکان را درنوردیده است و هیچ مانعی را بر سر راه خود برنمی تابد . نوجوانان که بازیگران اصلی و سواران پیشتاز این موج هستند، نیز بیش از هر زمان دیگری نیاز به شناختن و شناخته شدن دارند.

از آثار هرزه نگاری اعتیاد جنسی است، که در جوامعی که اینترنت ارزان در اختیار افراد قرار دارد، شیوع بسیاری دارد. در این موارد زنان از همسران خود شکایت دارند که به ایشان بی توجهی کرده و بیش از آنکه از بودن در کانون خانواده و در کنار همسرلذت ببرند از صرف وقت در اینتر نت و فضای مجازی و لذت های منحرف جنسی و غیر آن لذت می برند

خانواده ها نه می توانند فرزندان خود را از دسترسی به علوم و فنون روز بازدارند و نه این که می توانند آنها را در چاردیواری اتاق خالی محبوس کرده و تمام این وسایل ارتباط جمعی را از دسترس آنها دور نگه دارند، بلکه همه وظیفه داریم در این گردونه علم و ارتباط، بچه ها را نسبت به خطراتی که آرام آرام جسم، روح و روان آنها را تخریب می کند آگاه سازیم و نحوه صحیح استفاده از این وسایل ارتباطی را به فرزندان مان آموزش دهیم. علاوه بر امواج منفی که بر تربیت نسل های جدید سرازیر گشته است ، می توان گفت این گونه ابزارها و برنامه هایی که راائه می دهند تاثیرات منفی فراوانی را بر ارکان خانواده و روابط همسران نیز برجای می گذارد .

یکی از آثار جرایم مربوط به محتوا، همچون هرزه نگاری و ترویج مطالب مستهجن، تزلزل در روابط زناشویی است; چرا که از آثار هرزه نگاری اعتیاد جنسی است، که در جوامعی که اینترنت ارزان در اختیار افراد قرار دارد، شیوع بسیاری دارد. در این موارد زنان از همسران خود شکایت دارند که به ایشان بی توجهی کرده و بیش از آنکه از بودن در کانون خانواده و در کنار همسرلذت ببرند از صرف وقت در اینتر نت و فضای مجازی و لذت های منحرف جنسی و غیر آن لذت می برند. بخشی از عوامل طلاق در این قبیل کشورها اعتیاد به اینترنت، به ویژه اعتیاد جنسی مجازی است.

دیگر، زن و شوهر ازکنار یکدیگر بودن کمتر لذت می برند و بیشتر وقت خود را صرف لذت های رنگارنگ، اما پلید در فضای مجازی می کنند. درنتیجه محبت به عنوان رکن اصلی و اساسی خانواده روبه سستی می رود. فرزندانی که در این محیط بار می آیند، دچار انحراف اخلاقی شده و سلامت روانی و روابط جنسی پاک از بین می رود. از این روست که نتیجه اباحه گری جنسی به افزایش پدیده هایی، مثل فرزندان تک والدینی، زنان و مردانی که تنها زندگی می کنند، بچه های نامشروع و... خواهد انجامید. بنابراین لزوم نظارت سخت گیرانه و دقیق در فضای مجازی از سوی نهادهای مسئول و والدین رخ می نماید. وظیفه نهادهای فرهنگی نیز در فرهنگ سازی در جهت بهره برداری صحیح از اینترنت بسیار مهم و تأثیرگذار است.

● کاهش علایق و ارزش های ملی

یکی از ویژگی های اینترنت، جهانی بودن آن است، که با وجود فوایدی که دارد، اثرات مخربی نیز بر فرهنگ های ملی جوامع می گذارد; چرا که جوانان با استفاده از اینترنت ضمن این که با زبان انگلیسی حاکم بر آن درگیر هستند، از زبان ملی خوددور می شوند، به عنوان مثال در چت های اینترنتی، فارسی زبانان بیشتر از الفبای انگلیسی به جای الفبای فارسی استفاده می کنند (که یکی از دلایل آن کمبود نرم افزارهای قدرتمند فارسی است ). گسترش این کاربرد خود موجب تضعیف الفبای فارسی خواهد شد.

فرزندان ما در استفاده ناصحیح از این وسایل و بخصوص اینترنت دچار تضادهایی می شوند که نمی توانند مسیر زندگی خویش را به درستی با فرهنگ ایرانی اسلامی مطابقت داده و به نوعی دچار سرگردانی و تضادهای فرهنگی می شوند. تحریک های عصبی، اختلالات یادگیری، بحران هویت و تخیل گرایی افراطی نیز از عوامل مخرب استفاده نادرست از وسایل ارتباط جمعی است. اختلالات ناشی از استفاده غلط وسایل ارتباط جمعی می تواند اثرات جبران ناپذیری را بر روی دانش آموزان و جوانان داشته باشد. بنابراین خانواده ها با ایجاد محیطی امن و ایجاد جذابیت ها می توانند فرزندان خود را به سوی محیط گرم خانواده راهنمایی کنند و بصیرت و بینش فرزندان را بر استفاده از این وسایل افزایش دهند.»

روانشناسان شبکه ای بی سی نیوز (ABC News)، براساس تجربیات خود در مواردی که با کودکان سروکار داشته آند، براین باورند که پسرانی که با تصاویر خشونت آمیز و مستهجن سروکار داشته اند، اغلب انگیزه های بوالهوسانه ای نسبت به دختران دارند; در عین حال، دختران نیز پاسخ مثبتی به این گونه تمایلات پسرها نشان می دهند

● کم رنگ شدن ارزش های مترقی

هرجامعه، صاحب ارزش هایی است که ناشی از فرهنگ آن است، اما برخی ارزش های مترقی در جوامع اسلامی است، که در اثر تأثیر از فرهنگ بی بندبار و اباحه گرغرب در حال کم رنگ شدن است. ارزش هایی مثل حیا و عفت زن، اهمیت داشتن شخصیت انسان نه جنسیت آن، قبح عریان نمایی و... که در نتیجه رواج استفاده از مطالب مستهجن وملاک شدن بول الهوسی در روابط انسانی در حال کم رنگ شدن است. روانشناسان شبکه ای بی سی نیوز (ABC News)، براساس تجربیات خود در مواردی که با کودکان سروکار داشته آند، براین باورند که پسرانی که با تصاویر خشونت آمیز و مستهجن سروکار داشته اند، اغلب انگیزه های بوالهوسانه ای نسبت به دختران دارند; در عین حال، دختران نیز پاسخ مثبتی به این گونه تمایلات پسرها نشان می دهند).(۱) در نتیجه رواج بوالهوسی است که بلوتوث و ارسال تصاویر مستهجن در میان جوامع اسلامی رشد می یابد، روابط آزاد دختر و پسر ترویج می شود،کم پوشی و عریان پوشی در میهمانی ها و عروسی ها، به ویژه در میان جوانان گسترش می یابد.

علاوه بر این رایانه موجب بروز پدیده جدید «اعتیاد نو و مدرن» و افزایش آسیب های اجتماعی می شود. «استفاده خارج از حد متعارف از اینترنت باعث وابستگی شدید روانی و فکری جوان و نوجوان می شود. به طوری که بعضی از جوانان به یک فضای غیرواقعی پناه برده و در آن زندگی می کنند. در این میان سودجویان نیز از طریق اینترنت به راحتی کالاهایشان را تبلیغ می کنند، خبرهای دروغین و پیام های مورد نظرشان را برای جوامع می فرستند، ابهت فرهنگی و دینی خانواده ها را می شکنند و زمینه های آشفتگی هویت را برای نوجوانان فراهم می کنند.»

● نتیجه گیری

جرایم رایانه ای یکی از پدیده های نوظهوری است که گرچه برخی از جرایم آن شباهت هایی با جرایم سنتی دارد، اما تفاوت هایی در روش و ماهیت و نوع جرم دارد.

جرایم رایانه ای به دلیل تأثیرات ناگواری که بر جامعه اطلاعاتی و کاربران دارد، برخورد جدی تری را از سوی دولتمردان سیاسی و قضایی می طلبد. نظارت و فیلتر کردن دقیق تر و جدی تری، چه برای جلوگیری از آسیب های امنیتی و چه آسیب های فرهنگی را می طلبد.

برنامه ریزی برای ساخت و تولید برنامه های جذاب و شادی آور و ساخت سریال ها و فیلم هایی که بتواند خوراک مناسبی برای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان باشد بهترین ابزار برای معرفی فرهنگ و ارزش های اصیل ایرانی و اسلامی و مقابله با این تهدید ها است. لذا رقابت در عرصه تنوع، پویایی ، تولید لحظات تبسم آور و نهادینه کردن فرهنگ اسلامی و ایرانی بسیار مهم و ضروری است. همچنین آموزش و اطلاع رسانی علمی و حساب شده در این عرصه نیز می تواند راه گشا باشد.

پی نوشت :

۱- دین چابنر. ماهنامه - سیاحت غرب، ۱۳۸۳، سال اول، شماره ۱۲، خرداد.

فرآوری : کهتری

منابع:

محمد حسین طارمی- پگاه حوزه

پایگاه خبری پلیس ایران