دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

کدام زبان برنامه نویسی را انتخاب کنیم


کدام زبان برنامه نویسی را انتخاب کنیم

در حال حاضر در این زمینه دو فناوری PHP و ASP NET پیشتاز هستند زبان اسکریپت نویسی PHP شباهت هایی به زبان C دارد به همین دلیل سرعت کامپایل شدن آن بالا است و سایت هایی که از این زبان استفاده می کنند اندکی سریع ترند

فعلاً برنامه نویسی تحت وب داغ ترین سوژه در دنیای برنامه نویسی است. شاید بد نباشد یادآوری کنم که اصولاً فلسفه برنامه نویسی تحت وب چه بود که به اینجا رسید. علت محبوبیت و رشد گسترده برنامه نویسی تحت وب، حل شدن مشکل کلاینت بود. در این مدل از برنامه نویسی، برنامه نویس دغدغه چندانی درباره قابل نصب بودن برنامه اش روی پلتفرم های مختلف ندارد زیرا وضعیت تقریباً روشن است. همین که برنامه شما روی یکی دو مرورگر معروف مانند فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر جواب بدهد، کافی است. بنابراین در پاسخ به این سؤال که کدام زبان برنامه نویسی وب را انتخاب کنیم، باید گفت زبان هایی که از همه ساده ترند و تغییر و تحولات را به سرعت می پذیرند.

در حال حاضر در این زمینه دو فناوری PHP و ASP.NET پیشتاز هستند. زبان اسکریپت نویسی PHP شباهت هایی به زبان C دارد. به همین دلیل سرعت کامپایل شدن آن بالا است و سایت هایی که از این زبان استفاده می کنند اندکی سریع ترند. فناوری ASP.NET از ویژوال بیسیک دات نت یا سی شارپ استفاده می کند. این دو زبان، به ویژه در جدیدترین نسخه فناوری دات نت در یک حد هستند. اما به نظر من ویژوال بیسیک همچنان جذاب تر و ساده تر به نظر می رسد. سایت هایی که با این دو زبان نوشته می شوند نرم افزارهای قدرتمندی را پدید می آورند که قدرت انعطاف و گستره کارایی آن ها بالاست زیرا هر دو زبان OOP هستند. علاوه بر سهولت برنامه نویسی، پشتیبانی از برخی موج های نو مانند ای جکس هم بحث روز است. هم PHP و هم ASP.NET وضع خوبی در این زمینه دارند. علاوه بر این، برخی فناوری های روز هم خیلی مهم هستند که وب سرویس یکی از آن هاست.

در حال حاضر رقابت شدیدی میان فناوریSOAP که از سوی آی بی ام و مایکروسافت و دیگران پشتیبانی می شود و فناوری REST که از سوی یاهو و برخی شرکت های بزرگ دیگر حمایت می شود، وجود دارد. اما وضع بعضی زبان ها مانند جاوا (JSP) و ColdFusion در دنیای وب خراب است و برخی زبان ها اخیراً دوباره مورد توجه قرارگرفته اند که از آن جمله می توان به Python و Ruby اشاره کرد. وضعیت جاوا در وب در این میان جالب توجه است. برخلاف موفقیت چشمگیر جاوا در برنامه نویسی برای سیستم های بزرگ، این زبان به شدت در وب دچار ناکامی است. وب یک دنیای بصری است و به سادگی و ظاهر سیستم ها اهمیت می دهد. به همین دلیل زبان های فاقد ابزارهای ویژوال و قدرتمند که در عین حال ساده نیز هستند در این وادی محکوم به زوالند و این مسأله برای جاوا که در زمینه وارد کردن مفاهیم بصری و پویا به دنیای وب پیشگام بود، ناگوار است، البته این قضیه هیچ ربطی به زبان اسکریپت نویسی «جاوااسکریپت» که با ظهور ای جکس جان تازه ای پیدا کرده، ندارد.

● برنامه نویسی سیستم های بزرگ

اما وضعیت در صنایع و سازمان های بزرگ بسیار متفاوت است. در جاهایی مانند صنایع مالی و بانکی، صنایع پتروشیمی و نفت، صنایع مخابراتی، سازمان های دولتی، صنایع خودروسازی و مانند این ها، هنوز هم جاوا و مشتقاتش حرف اول را می زنند. قدرت جاوا در این حوزه ها به قدری است که حتی می توان - البته با کمی احتیاط - گفت موفقیت سیستم های دیگری مانند اوراکل (که مبتنی بر جاوا است) نیز بی ارتباط با استیلای جاوا بر این محیط ها نیست. کارکردن با جاوا در محیط های بزرگ کار آسانی نیست. اوراکل هم آسان نیست و به طور کلی ورود به این عرصه ها چالش های مختلفی را پیش روی برنامه نویسان و شرکت های نرم افزاری قرار می دهد، به همین دلیل سیستم های مبتنی بر جاوا، گران و پرهزینه و غول آسا هستند.

با این حال توجه کنید که منظور از سازمان های بزرگ در اینجا سازمان هایی هستند که از نظر ابعاد، تعداد کلاینت ها و تراکنش ها واقعاً بزرگ هستند و منظور ما از آن شأن و منزلت یک سازمان نیست. در واقع شرکت هایی مانند اپراتورهای موبایل یا صنعت نفت در ایران را می توان نمونه هایی از اینگونه سازمان ها محسوب کرد. اما بسیاری از سازمان های دولتی در ایران صرف نظر از اهمیت استراتژیک یا منزلتشان، به دلیل ساختار قدیمی سازمان و مدرنیزه نشدن و مکانیزه نبودن فرآیندهای سازمان یا تنها به این دلیل که بیشتر از چند هزار کاربر ندارند، جزء سازمان های متوسط در این بحث به حساب می آیند.