جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
عینکی برای تمام فصول
اشعه ماورایبنفش بخشی از امواج خورشیدی را که با طول موجهای مختلف به زمین می تشکیل میدهد. این اشعه به شدت برای چشم انسان بهخصوص شبکیه و عدسی آن مضر است و زمینه بروز آبمروارید را ایجاد میکند...
چنانکه در تحقیقات انجام شده در کشورهای مناطق گرمسیری که در معرض تابش شدید نورخورشید هستند آب مروارید در سنین پایین به عنوان یک بیماری شایع شناخته شده است. از این رو استفاده از عینک آفتابی مناسب در شرایطی که نور خورشید شدید باشد، حدت بینایی و حساسیت به کنتراست را افزایش میدهد و از تاثیرات اشعه بر عدسی و شبکیه چشم پیشگیری میکند. در کشور ما نیز با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی و سطح تابش اشعهماورایبنفش در نقاط مختلف استفاده از عینک آفتابی ضروری است. برای انتخاب شیشه عینک آفتابی باید به میزان جذب اشعه مرئی و فرابنفش، قابلیت پولاریزه کردن نور، رنگ، میزان پوشش و استحکام آن توجه داشت.
● آیا استفاده از عینک آفتابی هم باید با تجویز چشمپزشک باشد؟
عینک آفتابی باید براساس مواردی مانند سن، شرایط انکساری و رنگ چشم، مدت زمانی که فرد در مقابل نورآفتاب قرار میگیرد، میزان حساسیت فرد، میزان تابش نور و شرایط جغرافیایی که فرد در آن زندگی میکند مانند مناطق کوهستانی، دشتی، کوهپایهای و شهری، نوع کار چشمی و میزان دقت بینایی فرد از طرف چشمپزشک یا اپتومتریست تجویز شود.
● از چه سنی باید عینک آفتابی استفاده کرد؟
با توجه به اینکه در شرایط آب و هوایی کشور ما سطح تابش اشعه ماورایبنفش خورشید زیاد است، افراد باید در تمام فصول سال بهویژه فصول بهار و تابستان که میزان تابش نور خورشید بیشتر است، از عینک آفتابی استفاده کنند. استفاده از عینک آفتابی از همان سنی که فرد در مقابل نورآفتاب قرار میگیرد الزامی است. از آنجا که حساسیت طیفی دید کودکان نسبت به پرتوهای ماورایبنفش خورشید بسیار بیشتر از بزرگسالان است، استفاده نکردن از عینکهای آفتابی میتواند عوارض و تاثیرات شدیدی ایجاد کند. متاسفانه عینک آفتابی مناسب و استاندارد برای کودکان در کشور ما بهندرت یافت میشود، با این حال والدین باید به ضرورت استفاده از عینک آفتابی مناسب برای کودک خود توجه داشته باشند.
● آیا گران بودن این وسیله دلیلی بر مناسب بودن آن است؟
عینک آفتابی مناسب الزاما نباید گرانقیمت باشد؛ قیمت بالای عینکهای آفتابی هیچ ارتباطی با مناسب بودن آن برای فرد ندارد. ممکن است قیمت یک عینک آفتابی گران باشد اما فاقد مشخصات لازم باشد و برعکس.
● هنگام خرید باید به چه نکتههایی توجه داشت؟
عینک آفتابی باید شناسنامهدار و در مورد ویژگی طیفی آن توضیحاتی داده شده باشد. اگر عینک خریداری شده استاندارد باشد روی دسته آن یا دفترچه و مدارکش، عددی مربوط به این شاخص حک میشود، در غیر اینصورت، معتبر نیست.
وقتی عینک آفتابی را مقابل چشم قرار میدهید و به خطوطی که در کف اتاق یا روی دیوارها وجود دارد، نگاه میکنید و آن را در جهت افقی و عمومی حرکت میدهید، نباید هیچ حرکتی در خطوط آن دیده شود. یعنی وقتی عینک به چشم زده میشود باید خطوط به صورت موازی و عمود بر هم دیده شود و با چرخاندن عینک خطوط سطح زمین یا کف اتاق تغییری نکند.
عینک آفتابی باید رنگ یکنواختی داشته باشد؛ عینکهایی که قسمت بالای آن تیرهتر و پایین روشنتر است، بیشتر جنبه زیبایی دارند و به میزان لازم از چشم محافظت نمیکنند بنابراین سطح عدسیهای عینک آفتابی باید یکنواخت باشد.
معمولا عینکهای آفتابی به ۲ رنگ متداول خاکستری و قهوهای موجودند. اگر فرد در محیطی قرار دارد که تشعشعات ماورایبنفش و پرتوهایی با طول موج کوتاه در آن محیط به میزان زیادی وجود دارد، بهتر است از عینکهایی با رنگ قهوهای استفاده کند. معمولا استفاده از عینکهایی با رنگ خاکستری در محیطهایی که شرایط طیفی یکنواخت و نسبتا ثابتی دارد، بیشتر توصیه میشود.
فراموش نکنید جذب UV تنها ملاک انتخاب یک عینک آفتابی سالم محسوب نمیشود.
عینک آفتابی مناسب باید به نحوی باشد که چشم بهطور کامل تحت پوشش شیشهها و قاب عینک قرار گیرد.
اگر پشت فرمان مینشینید توصیه میشود از عینک آفتابی سبزرنگ استفاده نکنید چرا که تشخیص نور قرمز و زرد را مختل میکند و از این نظر مناسب نیست. به عنوان یک اصل باید بدانید بهترین رنگ برای عینکهای آفتابی در وهله اول خاکستری و پس از آن قهوهای است.
شیشههای عینک آفتابی باید مقاومت کافی داشته باشد. پلی کربنات از همه مواد مقاومتر است.
اگر دچار اختلال در بینایی هستید و از عینک طبی استفاده میکنید، چنانچه مایل بودید میتوانید از عینکهای آفتابی مخصوص که روی عینک طبی قرار میگیرند استفاده کنید یا برای عینک طبیتان شیشههای فتوکروم یا شیشه های رنگی سفارش دهید.
رنگ چشم و پوست افراد در انتخاب عینک آفتابی بسیار مهم است چراکه رنگهای متفاوت پوست افراد، انعکاسهای متفاوتی دارد. برای نمونه ناراحتی از شدت خیرگی نور یکی از علایم پرتوهای انعکاسیافته از بافتهای اطراف چشم است. افراد با پوستهای سفید و گندمی در انتخاب عینک آفتابی شرایط یکسانی ندارند، همچنین شرایط انکساری، دوربینی، نزدیکبینی یا آستیگماتیسمی چشم افراد انتخاب عینک را با حساسیت بیشتری مواجه میکند.
هرگز از دستفروشان عینک آفتابی فلهای نخرید. ضررهای عینک غیراستاندارد خیلی بیشتر از منافع آن است. این عینکها ضداشعه نیستند و موجب ضعیف شدن چشم و خستگی آنها میشوند. چشم عضو حساس و مهمی در بدن است و در صورت تخریب سلولهای عدسی آن، این سلولها به هیچوجه مجدد ساخته و جایگزین نمیشوند.
رنگهای زرد و کهربایی بیشتر برای هوای مهآلود و ورزشهایی که به سرعت بالا نیاز دارند (مانند دوومیدانی یا تنیس)، به کار میآیند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست