چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

عوارض چاقی


عوارض چاقی

▪ نقرس: این بیماری در گذشته به بیماری ثروتمندان معروف بوده است، زیرا ارتباط زیادی با مصرف گوشت قرمز و چاقی دارد؛ در این بیماری اسیداوریک خون بیش از حد طبیعی است و با رسوب در مفاصل …

نقرس:

این بیماری در گذشته به بیماری ثروتمندان معروف بوده است، زیرا ارتباط زیادی با مصرف گوشت قرمز و چاقی دارد؛ در این بیماری اسیداوریک خون بیش از حد طبیعی است و با رسوب در مفاصل باعث درد و آسیب آنها می‌شود.

آرتروز:

این بیماری در واقع حاصل استهلاک روز به روز مفاصل در اثر سایش است. غضروف‌ها با افزایش سن بتدریج در محل‌هایی که سایش بیشتری وجود دارد، تحلیل می‌رود و درد و ناتوانی ایجاد می‌کند، هرچه میزان فشار وارد شده به مفاصل بیشتر شود، این روند نیز سریع‌تر می‌شود.

سرطان‌ها:

تحقیقی که روی یک میلیون نفر در سال‌های اخیر انجام شده، نشان می‌دهد که مرگ در اثر سرطان‌ها حدود ۲۰ درصد در افراد چاق‌ بیشتر است. انواع سرطان‌ها از جمله سرطان مری، کولون، کبد، پانکراس، کلیه و لنفوم با چاقی مرتبط است.

هر چه بافت چربی در خانم‌ها بعد از ۱۸ سالگی، زیاد می‌شود، هورمون استروژن بیشتری در سلول‌های چربی ساخته می‌شود و باعث افزایش احتمال سرطانی‌شدن سلول‌های بافت پستان که به این هورمون حساس هستند، می‌شود.

عوارض بارداری در خانم‌های چاق به موازات افزایش وزن بیشتر می‌شود و عوارضی مانند فشار خون، دیابت و مسمومیت حاملگی شیوع بیشتری پیدا می‌کند. جنین خانم‌های چاق هم احتمال بیشتری برای ابتلا به ناهنجاری‌های مادرزادی دارد.

آب مروارید:

این بیماری کدر شدن عدسی چشم است و در افراد چاق بخصوص کسانی که چاقی شکمی دارند، بیشتر اتفاق می‌افتد. همان‌طور که در مباحث قبلی چند بار تاکید شده است، چاقی شکم خیلی بیشتر از چاقی ران‌ها و سایر نقاط با افزایش خطرات سلامتی مرتبط است.

ریفلاکس:

این بیماری به مفهوم بازگشت اسید از معده به سمت مری و حلق است که با شیوع چاقی در بیشتر جوامع شیوع روزافزونی یافته است. فشاری که در اثر چربی‌های شکم روی معده ایجاد می‌شود و همین‌طور شل‌شدن دریچه بین مری و معده در افراد چاق از عوامل اصلی ریفلاکس است؛ این بیماری نیز با کاهش وزن درمان می‌شود.

کبد چرب:

این بیماری در واقع یکی از عوارض مستقیم زیادشدن رسوب چربی‌ها در نقاط مختلف بدن است. چربی‌ها در افراد چاق در میان سلول‌های کبدی رسوب می‌کند. اگرچه در کوتاه‌مدت این بیماری بی‌عارضه است، اما ادامه این رسوب چربی باعث التهاب و نوعی هپاتیت می‌شود که می‌تواند حتی به سیروز و نارسایی کبد که بیماری‌های کشنده‌ای هستند، منجر شود.

دکتر رضا کریمی

متخصص بیماری‌های داخلی