چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

مختصری درباره خرید ویدیوپروژکتور و پرسش های هفت گانه


مختصری درباره خرید ویدیوپروژکتور و پرسش های هفت گانه

از این بی توجهی به موجودات نازنینی که ویدیو پروژکتور نام دارند به تنگ آمده ام آخر چرا باید تمام عشق و علاقه خود را به موجودات متفرعنی مانند لپ تاپ و پردازنده منحصر کنید

از این بی‌توجهی به موجودات نازنینی که ویدیو پروژکتور نام دارند به تنگ آمده‌ام. آخر چرا باید تمام عشق و علاقه خود را به موجودات متفرعنی مانند لپ‌تاپ و پردازنده منحصر کنید؟

مگر دنیای دیجیتال در این دستگاه‌ها خلاصه می‌شود که این چنین انحصارطلبانه تمامی صفحات را رذیلانه تصاحب می‌کند. راستش را بخواهید تا یکی دو هفته نمی‌خواهم درباره لپ‌تاپ و پردازنده صحبت کنم و موضوعات بهتری مانند انواع حافظه‌ها، چاپگرها، اسکنرها، لوازم جانبی و... را برای گفتگو انتخاب خواهم کرد.

خب، ‌بپردازیم به موضوع اصلی این جلسه که به ویدیو پروژکتور اختصاص یافته است.

● مقدمه؛ چه بخریم؟

اینکه چه دستگاهی برای شما مناسب‌تر است به‌ خودتان مربوط می‌شود، به‌ بیان دیگر من فقط می‌توانم درباره کلیات با شما صحبت کنم و این شما هستید که با پرسیدن شش هفت سوال به نتیجه مطلوب خواهید رسید. در ادامه مروری کوتاه بر این پرسش‌ها خواهیم داشت.

▪ اول؛ کجا؟

یعنی اینکه از این بخت ‌برگشته در چه مکانی استفاده خواهید کرد. به‌ بیان دقیق‌تر در زیر آسمان خدا یا در داخل محیط بسته، زیرا میزان توان نوردهی لامپ (برحسب ‏ANSI Lumens‏) و البته نسبت کنتراست بر اساس محل استفاده مشخص خواهند شد. برای محیط‌های بسته می‌توان از لامپ‌های کم‌توان ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ لومنتسی با نسبت کنتراستی بین ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ به یک استفاده کرد. برای محیط‌‌های باز مجبور به استفاده از لامپ‌های قوی خواهید بود. توان لامپ با قطر تصویر افزایش خواهد یافت. به‌ بیان دیگر برای ارایه تصویر بزرگ در محیط باز -که نور خورشید چشم‌ها را کور می‌کند- نیازمند استفاده از لامپ‌های با حداقل توان ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ لومنتس خواهید بود.

▪ دوم؛ چه کاری؟

سابق بر این از ویدیوپروژکتورها بیشتر در مراکز آموزشی و سازمان‌های دولتی استفاده می‌شد، اما اکنون در محیط‌های نمایشگاهی به ‌عنوان یکی از بازارهای تبلیغاتی و در منازل برای مشاهده فیلم و بازی‌ها نیز به کار می‌رود. این نکته را از این منظر مطرح کردم که بسیاری از شرکت‌ها در طراحی این دستگاه‌ها به ‌نوع کاربری آن دقت و امکانات آن را متناسب با کاربری دستگاه ارایه می‌کنند. برای مثال، دستگاه‌هایی که برای خاطر عزیز فیلم‌بازان عرضه می‌شوند از کیفیت تصویری بالا (‏Full HD‏) و صدای چند کاناله پشتیبانی می‌کنند. این در حالی است که برای مراکز آموزشی و استفاده در سمینارها، اندازه تصویر و شیوه نصب و مدیریت از راه‌دور مدنظر قرار خواهد گرفت.

▪ سوم؛ چه قیمتی؟

طبیعی است که تکنولوژی جدیدتر، وزن سبک‌تر، کیفیت بالاتر تصویر، طراحی جذاب و امکانات بیشتر موجبات افزایش قیمت را فراهم خواهند ساخت. پرسش "چه قیمتی" در واقع به توان خرید شما تمایل دارد. بر فرض اگر مشخص کنید که توان شما بین یک تا دو میلیون تومان است، بهتر می‌توانید از خیل محصولات کنونی دو سه مدل مناسب را جست‌وجو کنید. در واقع حوزه انتخاب از میان پنجاه شصت مدل مناسب کنونی، به چهار پنج مدل تقلیل پیدا خواهد کرد.

▪ چهارم؛ ثابت یا متحرک؟

پاسخ به این پرسش به نوع کاربری شما از دستگاه بستگی دارد. در بسیاری از شرکت‌ها و مراکز آموزشی از انواع قابل‌حمل استفاده می‌کنند. استفاده از انواع قابل‌حمل (‏Portable‏) مقادیر قابل توجهی در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌کند. مدل‌های سنگین‌وزن بیشتر در محل سالن‌های همایش، اتاق‌های کنفرانس، سالن نمایش فیلم و مکان‌هایی که به ‌طور دایم از این دستگاه استفاده می‌کنند نصب شده‌اند و مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

▪ پنجم؛ چه تکنولوژی

اگر این پرسش را دو سه سال پیش مطرح می‌کردید به صراحت می‌توانستیم از تکنولوژی‌های ‏DLP‏ و ‏LCD‏ نام ببریم، اما از آن زمان به این‌سو تغییراتی در این حوزه اتفاق افتاده است. ‏‎۳LCD‎‏ به عنوان تکنولوژی فوق‌العاده معرفی شده است. از سوی دیگر، ‏Sony‏ بر تکنولوژی اختصاصی ‏SXRD‏ و ‏JVC‏ نیز بر تکنولوژی ‏D-ILA‏ پافشاری می‌کنند که هر دو از نسل تکنولوژی جدیدتر ‏LCoS‏ هستند. به ‌بیان ساده در بازار کنونی تکنولوژی‌های ‏DLP، ‏LCD، ‏‎۳LCD‎، ‏SXRD‏ و ‏D-ILA‏ در دسترس هستند.

به طور معمول از تکنولوژی ‏DLP‏ که امتیاز آن به‌صورت انحصاری در اختیار شرکت ‏Texas Instruments‏ است در مدل‌های ارزان‌قیمت و میان‌قیمت استفاده می‌شود. ارزان‌قیمت شامل دستگاه‌های ارزان‌تر از یک میلیون تومان و میان‌قیمت به دستگاه‌هایی اطلاق می‌شود که بین یک تا سه میلیون تومان قیمت دارند. بد نیست بدانید که وادی گران‌قیمت‌ها از سه میلیون آغاز شده است و تا پنج میلیون تومان ادامه خواهد داشت. از پنج میلیون تومان به بالا سرزمین ویدیو پروژکتورهای اشرافی آغاز می‌شود.

بیشتر مدل‌های ارزان‌قیمت از تکنولوژی ‏DLP‏‌ بهره می‌گیرند. این در حالی است که سهم بازار مدل‌های میان‌قیمت بین تکنولوژی ‏DLP، ‏‎۳LCD‎‏ و خانواده ‏LCoS‏ تقسیم شده است. هر یک از این تکنولوژی‌ها معایب و مزایایی دارند که اگر خدا بخواهد و زنده ماندم در اولین فرصت درباره آن صحبت خواهم کرد که مفصل است.

این را هم بگویم که وادی گران‌قیمت‌ها بیشتر در کنف اختیار ‏‎۳LCD‎، ‏SXRD‏ و ‏D-ILA‏ است.

▪ ششم؛ سیم با بی‌سیم؟

پرسش مذکور این موضوع را می‌خواهد بداند که شما از چه رابطی برای انتقال داده‌ها به ویدیو پروژکتور استفاده می‌کنید. برخی از مدل‌ها امکان برقراری ارتباط بی‌سیم (‏Wireless‏) دارند. توجه داشته باشید که پهنای باند بیشتر ایشان محدود و برای انتقال داده‌هایی مناسب است که تغییرات چندانی در زمان ندارند. به بیان دیگر برای دیدن فیلم ‏DVD‏ امکان استفاده از این رابط وجود ندارد و لاجرم باید از کابل استفاده کنید!

تحقیق بیشتر در این‌باره به‌ حتم باعث خشنودی اموات خواهد شد!

▪ هفتم؛ کدام برند؟

و بالاخره به این پرسش شیرین و جذاب می‌رسیم که به کدامیک از نام‌های تجاری افتخار خرید بدهیم. راستش به این پرسش نمی‌توان همین‌طور الکی پاسخ گویم. شکر خدا بهترین سازندگان ویدیو پروژکتور از تعداد انگشتان دو دست فراتر نمی‌روند و حداقل نیمی از آن‌ها در داخل کشور نمایندگی رسمی، نیمه‌رسمی، غیررسمی و حتی نمایندگی الکی دارند. برخی از ایشان چهار پنج نمایندگی دارند که خودشان هم نمی‌دانند کدام‌یک اصلی‌تر است!

به هر حال به‌ عنوان بهترین نام‌‌های حاضر در این حوزه می‌توان از ‏InFocus، ‏Epson، ‏Sharp، ‏Sony، ‏Optoma، ‏Canon، ‏NEC، ‏Hitachi، ‏Panasonic، ‏JVC‏ و ‏Mitsubishi‏ نام برد.

در این‌باره بیشتر صحبت خواهیم کرد و اگر خدا یاری کند در صفحه‌ای دیگر به معرفی چند مدل درست و درمون خواهیم پرداخت.