چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

چگونه چین, یائو مینگ را تولید کرد


چگونه چین, یائو مینگ را تولید کرد

یائو مینگ ستاره معروف و شاخص چینی ها در دنیای ورزش بویژه بسکتبال بیش از آنکه یک مخلوق طبیعی باشد, کسی است که بر خلاف میل خود به وادی این ورزش کشانده شده و سالها تحت مطالعات و مراقبت های پزشکی بوده تا به اندازه لازم بلند قامت شود

مطالب فوق قسمتی از کتاب جدیدی است که با عنوان "‪"Operation Yao Ming‬ توسط "بروک لارمر" نویسنده سابق مجله نیوزویک تالیف شده و احتمالا جنجال تازه‌ای در مورد سیستم منسوخ سوسیالیستی ورزش چین در آستانه المپیک ‪۲۰۰۸‬ پکن ایجاد خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، نویسنده مدعی است بازیکن ‪ ۲۲۶‬سانتی متری باشگاه هوستون راکتز آمریکا سالها در سیستم طاقت فرسای مدارس ورزش چین که صدها هزار نفر از دوران کودکی باید مشقت‌های یک اردوگاه را در آن تحمل کنند، پرورش یافته است.

به اعتقاد لارمر، یائو که نخستین بازیکن موفق صادر شده از چین به دنیای بسکتبال است و مشهورترین فرد چینی در جهان شناخته می‌شود، محصول یک برنامه طاقت فرسا و منسوخ است که از هنگام شروع آن توسط "مائوتسه دونگ"، از نیم قرن پیش تاکنون به ندرت تغییر کرده.

وی می‌گوید: یائو از یک سو بزرگترین سمبل تحولات مدرن چین و نماد تبلیغاتی است که می‌تواند بر فراز اقیانوس‌ها گام بردارد و نقش پل ارتباطی میان شرق و غرب را ایفا کند و از سوی دیگر محصول همان سیستم منسوخی است که یکی از آخرین آثار باقیمانده از سوسیالیسم در چین به شمار می‌رود.

نویسنده مدعی است، تولد یائو از چند دهه قبل توسط سران کمونیست پیش بینی شده بود و از دو نسل قبل خانواده‌اش را تحت نظر داشتند تا نمادی به عنوان افتخار ملی خود در ورزش بیافرینند.

وی سیستمی را تشریح می‌کند که در آن پزشکان به انواع مصنوعات پیش بینی‌کننده رشد مجهز هستند و می‌توانند با آزمایش استخوان و موی افراد، ورزشکاران آینده را شناسایی کنند.

"افزایش شمار بازیکنان بلند قامت که همواره بر میانگین قدی آنان افزوده می‌شود، اصلا تصادفی نیست." لارمر با ذکر این نکته می‌افزاید: یکی از اولین استعداد یابانی که از ‪ NBA‬به چین سفر کرده بود با مشاهده بیش از ‪ ۲۰‬بازیکن بالای هفت فوت شگفت زده شد.

پدربزرگ یائو یکی از بلندقامت‌ترین مردان شانگهای بود که خیلی دیر برای ورود به بسکتبال کشف شد اما پسر او "یائو ژی یوآن" که شش فوت قد داشت، به موقع وارد دنیای ورزش شد و سپس خانم "فانگ فنگدی" با قامت شش فوت که کاپیتان تیم زنان چین و یکی از نیروهای هول انگیز ارتش سرخ در طول انقلاب خونین فرهنگی بود، برای ازدواج با او انتخاب شد.

یوآن و فنگدی تحت سیستمی که رنگ و بوی تلاش‌های تعمدی برای دستکاری ژنتیکی را داشت و استفاده آن توسط نازی‌ها جنجال ساز شده بود، تشویق به ازدواج شدند.

لارمر ادامه می‌دهد: این ازدواج یک برنامه تولید مثل دولتی نبود بلکه ناشی از علاقمندی مسوولان شهر شانگهای برای درکنار هم قرار گرفتن آنان به عنوان یک زوج بود، اما هنگامی که یائو متولد شد همه دست اندرکاران ورزش چین می‌دانستند که او موجود منحصر به فردی خواهد بود.

بچه غولی که در سن هشت سالگی به میانگین قدی مردان چینی یعنی ‪ ۵/۷‬فوت رسیده بود، باوجود مخالفت والدینش و نفرت قلبی خود از بسکتبال، برای این ورزش انتخاب شد.

نویسنده نیوزویک مطلب را اینگونه ادامه می‌دهد: "با وجود مخالفت والدین یائو برای ورود او به سیستمی که آنان را مجبور به ازدواج و تحمل برخی مشکلات کرده بود، انتخاب دیگری برایشان وجود نداشت. یائو حدود یک دهه از بسکتبال نفرت داشت و اصلا خوب نبود."

یائو هشت ساله، تمرینات سنگین و تکراری زیر نظر مربیان بسیار سختگیری را آغاز کرد که حتی از کوچکترین تشویق و تنوع مضایقه می‌کردند.

هچنین برنامه تغذیه مرموز و یکنواختی از سوی پزشکان برای او درنظر گرفته شد تا بر بلندای قامتش بیفزاید که همزمان با دوره رسوایی‌های پیاپی دوپینگ در چین بود.

نویسنده تصریح می‌کند: در مورد یائو من هیچ مدرک و شاهدی ندارم اما در آن مقطع زمانی (دهه ‪ (۱۹۹۰‬انواع مواد و داروهای آزمایشگاهی برای افزایش توان و تحمل ورزشکاران چینی استفاده می‌شد.

"شاید کسی فکر کند که چین با افزایش قدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی خود نیازی به ورزش نخواهد داشت اما ورزش چنان ابزار قابل نمایش و مهیجی برای ارتقای جایگاه چین در عرصه بین‌الملل است و مردم این کشور چنان حس میهن پرستی دارند که فکر نمی‌کنم چشم پوشیدن از این عرصه (ورزش) امکان پذیر باشد."

به‌اعتقاد لارمر "کسب مدالهای طلا به اعتیاد تبدیل شده است. چطور می‌توان عادتی را که به منتهای آن رسیده، ترک کرد؟"

"وانگ ژیژی" یکی دیگر از اعضای تیم ملی بسکتبال چین معروف به "دیوار بزرگ" بود که به ‪ NBA‬لیگ برتر بسکتبال باشگاههای آمریکا رفت اما به دلیل امتناع از بازگشت به پکن، تقبیح شد.