چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تحلیل روندها و عملكردهای ترویج کشاورزی در مقایسه با شاخصهای بین المللی
از آنجایی كه رهیافت و نظام ترویجی حاكم بر هر جامعه ای واجد ویژگی های خاص خود و فاقد خصایص مشترك همپوشانی شده جامع فی مابین دو نظام مستقر در دو جامعه با ویژگی های متفاوت می باشد لذا قیاس برخی روندها و عملكرد های كمی و كیفی تحت حضور و بروز شرایط خاص تحقق آن معیارها خالی از اعراب نخواهد بود بنابراین مقایسه دو نظام ترویج آن هم نظام ترویج ایران با ویژگیهای منحصربه فرد خود كه تابع و قائل به هیچ نظم و نسق مدون و شناخته شده نمی باشد با شاخصهای بین المللی از این حیث در بعد ویژگیهای ظاهری و صوری اعم از نسبت كارگزاران به مخاطبان و غیره امكان پذیر است ولی راه گشا نخواهد بود بلكه توصیف گربرخی واقعیت خواهد بود،با این وصف مقایسه از حیث كیفی و عملكردی امكان عملی نخواهد داشت .
براساس مطالعه نظامهای ترویج كشاورزی در سال ۱۹۸۸ توسط سوانسون ، بر آورد گردیده كه در سطح جهان بیشتر از۶۰۰ هزار پرسنل ترویج وجود دارد كه ۹۰ درصد این پرسنل در كشورهای در حال توسعه كار می كرده و ۷۰ در صددر قاره آسیا مشغول به خدمت بوده اند . سطح پوشش خدمات متوسط ترویج نشانگر یك مروج برای ۲ هزار نفر كشاورزاست كه این نسبت در كشورهای كم در آمد آسیایی، آفریقایی وآمریكای لاتین یك نفر مروج به ۱۸۰۰ كشاورز تا یك نفر مروج به ۳ هزار كشاورز متغیر است . لیكن در كشورهای پیشرفته صنعتی اروپایی و آمریكایی شمالی این نسبت عبارت از یك نفر مروج برای تقریباً ۴۰۰ كشاورزاست . در سال ۱۹۸۸ برآورد می شد كه مروجین كشاورزی یك چهارم وقت خودرا به امور غیر آموزشی می گذرانند و حداقل ۱۴۰ هزار فرد /سال وقت كاری مروج به فعالیتهای غیر آموزشی اختصاص یافته است . توزیع جهانی پرسنل ترویج بر اساس موقعیت شغلی نشان داد كه۷ درصد آنها در پست اداری ،۱۴ درصد در پست كارشناسی و ۷۹ درصد كادر صحرایی بودندو در بسیاری از كشورهای در حال توسعه كمتر از ۸درصد كارمندان ترویج در پست متخصص موضوعی خدمت می كردند . شرا یط لازم آموزشی پرسنل ترویج در بسیاری از كشورهای در حال توسعه نشان داد كه تقریباً ۳۹درصد پرسنل ترویج در جهان فقط تحصیلاتی در سطوح دبیرستان ، ۳۳در صد در سطح دیپلم ، ۲۳ درصد درسطوح اولیه دانشگاهی و كمی بیشتر از ۵ در صد مدرك فوق لیسانس داشتند .
سهم كاركنان زن در سازمانهای ترویج بسیار پایین به نظر می رسد و تنها ۱۳ در صد پرسنل ترویج در سطح جهانی را زنان تشكیل می دهند .به طوریكه تخمین زده می شود در سال ۱۹۸۸ بیشتر از ۶ میلیارد دلار در سیستمهای ترویج دولتی در سطح جهانی سرمایه گذاری شده كه به طور متوسط تقریباً مبلغ ۸۵۰۰ دلار برای هر یك از كاركنان ترویج هزینه شده است و حدوداًدر سطح جهان هرسال مبلغ ۵ دلار برای هر كشاورز در خدمات ترویج به مصرف رسیده است .
كشاورزان تجاری شامل تولید كنندگان محصولات ویژه تقریباً ۵۸ در صد تمام منابع ترویج را دریافت می نمایند و كشاورزان معیشتی ، زنان ، كشاورزان جوان و تولید كنندگان فاقد زمین كمتر از ۳۴ درصد تمام منابع ترویجی را دریافت داشته اند . متوسط تعداد فعالیتهای ترویجی و كارهای انجام شده سالیانه توسط مروجین درسازمانهای مسئول آنها در سال ۱۹۸۸نشان داد كه بطور متوسط در سطح جهان ملاقاتهای فردی در مزرعه ۱۵۶ مورد ، ملاقات در دفاتر كار مروجین ۸۳ مورد، دیدار در مزارع با كشاورزان ۲۰مورد ، نمایش مزرعه ای ۱۰ مورد و روز كشاورز ۵ مورد بوده است .
همچنین این یافته نشان داد كه متوسط جهانی دوره های آموزشی كشاورزان ۵/۷۰ مورد ، روز مزرعه ۷۸ مورد ، مسابقات ترویجی ۴ مورد، گردشهای گروهی ۱۲ مورد ، راهنمای عملی ۲ مورد ، بولتن های ترویجی ۵جلد ، بروشورهای ترویجی ۸ جلد، پوسترهای ترویجی ۴ عدد ، جزوات حقایق ترویجی ۸ جلد و برنامه های رادیویی ۹۴ دقیقه بوده است .
جمع كاركنان ترویج بر حسب موقعیت شغلی در جهان در سال ۱۹۸۸ نشان داد كه ۱/۷ درصد پرسنل كارمند اداری ،۱/۱۴ درصدمتخصص موضوعی و ۸/۷۸ درصد كادر صحرایی بودند .
نسبت متخصصین موضوعی به مروجین در سطح جهان ۵/۱۱ به ۱ تعیین گردید و نسبت مروج به زارع در آفریقا ۱۸۰۹ : ۱ ،آسیا و اقیانوسیه ۲۶۶۱: ۱ ، اروپا ۴۳۱ : ۱ ، آمریكای لاتین ۲۹۴۰ : ۱ ، آمریكای شمالی ۳۲۵ : ۱ خاور نزدیك ۱:۲۴۹۹و میزان زمین آبی به هكتار برای هر مروج در آفریقا ۲۲۴۵ ، آسیا و اقیانوسیه ۱۰۷۵ ، اروپا ۳۷۱۱۹ ، امریكای لاتین ۳۹۳۸ ،آمریكای شمالی ۱۹۴۴۱ و خاور نزدیك ۵۴۰۳ تعیین شد .
در خصوص روشهای آموزشی مورد استفاده در سیستمهای عمومی ترویج روشهای گروهی و انفرادی هر كدام تقریباً ۴۲ درصدتمام فعالیتهای ترویج را شامل می شوند و ۱۶درصد باقیمانده اختصاص به روش انبوهی دارد. به طور متوسط هر مروج كشاورزی در سال ۱۵۰ مرتبه به بازدید مزارع رفته و در ۲۰ كلاس آموزشی برای كشاورزان شركت كرده و ۱۰ نوبت آموزشی نمایش اجرا كرده و در ۵ روز مزرعه به طور فعال حضور داشته اند .
(برگرفته از سند راهبردی ترویج کشاورزی در ایران)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست