یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

مراحل اهدای خون


مراحل اهدای خون

در کشور ما اهدای خون صددرصد داوطلبانه صورت می‌پذیرد و داوطلبان اهدای خون در بدو ورود به مراکز اهدای خون پذیرش می‌شوند که در این مرحله همراه داشتن کارت شناسایی عکس‌دار معتبر …

در کشور ما اهدای خون صددرصد داوطلبانه صورت می‌پذیرد و داوطلبان اهدای خون در بدو ورود به مراکز اهدای خون پذیرش می‌شوند که در این مرحله همراه داشتن کارت شناسایی عکس‌دار معتبر الزامی است...

سپس از تمام داوطلبان آزمایش هموگلوبین به عمل می‌آید. آزمایش هموگلوبین این اطمینان‌خاطر را ایجاد می‌کند که مراکز اهدای خون برای حفظ سلامتی داوطلبان، از اهدای خون افراد دچار کم‌خونی یا افرادی که در معرض آن قرار دارند جلوگیری به عمل می‌آورند. در مرحله بعدی مشاوره و معاینه پزشکی از داوطلبان صورت می‌پذیرد. در این مرحله پزشکان کار آزموده بعد از معاینه?های پزشکی لازم مانند اندازه‌گیری فشارخون، بررسی نبض و درجه حرارت بدن و وزن افراد، در مورد سابقه پزشکی داوطلبان سوال‌هایی را مطرح می‌کنند که این سوال‌ها به‌خصوص در مورد سلامت اهداکنندگان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. سپس پزشک مشاوره‌کننده در راستای سلامت خون‌های اهدایی در ارتباط با رفتارهای پرخطر از جمله سابقه اعتیاد (به‌خصوص اعتیاد تزریقی) و رفتارهای پرخطر جنسی و همچنین سابقه مصرف داروها، مسافرت به بعضی مناطق (مناطق مالاریاخیز) و مسایل دیگر سوالات متعددی را مطرح می‌کند. قابل ذکر است که با توجه به وجود دوره پنجره در بیماری‌های ویروسی، مشاوره پزشکی از ارکان اصلی سلامت خون‌های اهدایی است. (از ورود ویروس به بدن تا زمانی که این ویروس‌ها توسط آزمایش های قابل شناسایی هستند، مدتی طول می‌کشد که اصطلاحا به آن دوره پنجره می‌گویند.) در مرحله بعد، اهداکنندگانی که توسط پزشک تایید شده‌اند به سمت سالن اهدای خون راهنمایی می‌شوند و مطابق با آخرین استانداردهای موجود از آنها خون دریافت می‌شود و بعد از پذیرایی مرکز اهدای خون را ترک می‌کنند. سپس خون‌های اهدایی توسط یک روند اتوماتیک تحت دقیق‌ترین آزمایشات موردنظر قرار می‌گیرند و در بخش جداسازی فرآورده‌ها به فرآورده‌های مورد نیاز جداسازی می‌شوند.

فراورده‌های معمول جداسازی شده شامل گلبول‌های قرمز فشرده شده، پلاکت و پلاسما هستند. سپس خون‌های اهدایی در واحد پخش خون طبق درخواست بیمارستان‌ها و ارزیابی این درخواست‌ها توزیع می‌شوند. قابل ذکر است که خانم‌ها حداکثر ۳ بار و آقایان حداکثر ۴ بار در سال می‌توانند خون اهدا کنند. در پایان اعلام می‌دارم با همت مردم ایران و تلاش روزافزون پرسنل متعهد این سازمان، در حال حاضر سازمان انتقال خون دارای رتبه اول در منطقه مدیترانه شرقی و همچنین جزو ۵ کشور اول آسیا در رابطه با امور انتقال خون است و در بسیاری از شاخص‌های موجود با کشورهای پیشرفته دنیا برابری می‌کنیم.

دکتر مجید مسلمی

معاون اداره‌کل انتقال خون استان تهران