جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024
مجله ویستا

سایت مورد نظر در دسترس نمی باشد


سایت مورد نظر در دسترس نمی باشد

فیلترینگ سایت های غیر اخلاقی و مغایر با فرهنگ و مذهب کشور پدیده ای است که به جز چند کشور اروپایی و آمریکای مرکزی و کشورهای آفریقایی در تمامی دنیا به آن پرداخته می شود و همواره مورد توجه خانواده ها و دولت ها بوده

فیلترینگ سایت‌های غیر اخلاقی و مغایر با فرهنگ و مذهب کشور پدیده‌ای است که به جز چند کشور اروپایی و آمریکای مرکزی و کشورهای آفریقایی در تمامی دنیا به آن پرداخته می‌شود و همواره مورد توجه خانواده‌ها و دولت‌ها بوده. فیلترینگ این سایت‌ها قطعا یکی از اقدامات مهم در عدم گسترش فحشا و مسائل ضد اخلاقی در جامعه است. اما با رشد سایت‌ها و پیچیده شدن ساختار آن‌ها شاهد پیدایش سایت‌هایی بودیم که در کنار ایجاد فضاهای مناسب جهت کار در فضای سایبری و ارائه اطلاعات مفید به عرضه موارد ضد اخلاقی و ضد ارزشی هم می‌پرداختند و تاکنون در اکثر موارد واکنش ما در مقابل این سایت‌های دوگانه فیلتر کردن کل سایت بوده است.

البته در فیلتر شدن چنین سایت‌هایی استثناهایی هم وجود دارد، به طور مثال ویکی پدیا که یک دانشنامه آزاد است و به منبع اطلاعاتی تعداد زیادی از مردم ما تبدیل شده با روشی قابل توجه به صورت موضعی فیلتر شد، یعنی شما می‌توانید از تمام اطلاعات این سایت استفاده کنید، مگر اطلاعات مربوط به سوژه‌های غیر اخلاقی یا غیر دینی، که به صورت هوشمندانه و بر اساس محتوا فیلتر شده‌اند. مدلی از فیلترینگ که باعث سهولت در جست‌وجوی اطلاعات و دوری از فیلترشکن‌هاست. البته این روش یک مکمل هم نیاز دارد و آن ایجاد سایت‌های مشابه داخلی با کیفیت و کاربری برابر (حداقل برابر) با نمونه‌های خارجی است. کاری که در مورد دایره‌المعارف اسلامی (اسلام پدیا) صورت گرفته است نمونه‌ای از این اقدامات است. اسلام پدیا یک دایره‌المعارف در حوزه علوم اسلامی از جمله قرآن، حدیث، کلام، فلسفه، اخلاق، عرفان و... است و در نوع خودش سایتی کامل محسوب می‌شود. این سایت هنوز در فازهای ابتدایی خود به سر می‌برد و اطلاعات آن توسط محققان رواق حکمت تامین می‌شود و در فازهای بعدی این امکان در سایت به وجود خواهدآمد که کاربر عادی بر اساس ضوابط سایت بتواند مطالبی را در صفحات آن آپلود کند. کاملا مشخص است که این سایت تا رسیدن به نقطه برابر با همتاهای خارجی خود راه زیادی در پیش دارد.

اما چرا فیلترینگ موضعی در مورد سایت‌های علمی تخصصی و البته با مراجعه عمومی کم یا در مورد سایت‌های اشتراک فیلم و عکس یا شبکه‌های اجتماعی صورت نگرفت؟! درست است که این نوع از فیلتر کردن نیاز به صرف زمان و هزینه بیش‌تری دارد ولی این موضوع وقتی اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کند که پس از جست‌وجوی بسیار متوجه می‌شوید سایت‌هایی از این قبیل، یا نمونه ایرانی ندارند یا نمونه‌های موجود، تقلیدهای کم کیفیتی از نمونه‌های خارجی هستند که به دلیل عدم استقبال مردم و گاهی عدم حمایت مسئولان، خیلی زود به شکست محکوم می‌شدند مثل بسیاری از شبکه‌های اجتماعی داخلی، هر چند از لازمه‌های یک شبکه اجتماعی مواردی مثل دوست‌یابی یا سرگرمی است ولی در مواردی مثل اشتراک گذاشتن عکس، فیلم یا لینک دارای مراحل پیچیده‌تر و سخت‌تری نسبت به نمونه‌های اصلی هستند، از طرفی بنا به دلایل مختلف اکثر اعضای این سایت‌ها را جوان‌های کم سن و نوجوان‌ها تشکیل داده‌اند و فضای بحث‌ها و تالارهای گفت‌وگو غالبا فاقد محتوای باارزش است.

شاید در بهترین حالت بتوان سایت‌هایی را پیدا کرد که ساختار درستی دارند ولی هنوز راه زیادی برای تکامل در پیش دارند، مثلا سایت تبیان را می‌توان یکی از سایت‌های موفق ایرانی دانست که با حمایت مردم و مسئولان مواجه است ولی هنوز راه زیادی تا تبدیل شدن به یک سایت جامع دارد و یا سایت ایرانی یوتیوب (www.youtube.ir) که با ساختاری شبیه یوتوب اصلی سعی در پر کردن خلا یک پایگاه اشتراک فایل‌های تصویری کرده ولی متاسفانه با استقبال زیادی مواجه نشده است.

پس وقتی سایت‌های داخلی نیاز کاربر را تامین نکند و سایت‌های خارجی هم با فیلتر کامل، از دسترس دور باشند. باید منتظر آسیب‌ها و از طرفی شاهد از دست دادن فرصت‌ها باشیم. ملموس‌ترین آسیب‌های فیلترینگ کم شدن سرعت اینترنت و اتلاف وقت کاربران و قشر تحصیل‌کرده است و بدتر از آن از بین رفتن قبح قانون شکنی. تصورش را بکنید وقتی کاربری شبکه اجتماعی مناسبی در بین سایت‌های داخلی پیدا نمی‌کند و با فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی خارجی مواجه می‌شود، به سمت فیلترشکن‌ها کشیده می‌شود که این روزها با قیمت بسیار پایین و به آسانی قابل تهیه است. این وسط کشور ما برای فیلترینگ سایت‌ها متحمل هزینه شده است، کاربر ما هم دوباره هزینه می‌کند تا از فیلترینگ رد شود و این وسط سرمایه از دست ما خارج می‌شود و به دست بیگانه می‌رسد، تازه هزینه‌های سنگین‌تر امنیتی را هم متحمل می‌شویم چون بدون استثنا برنامه‌های فیلتر شکن ابزارهای جاسوسی کارآمدی هستند که با ارسال آی.پی رایانه شما به سرورهای خود بستر نفوذ و برداشت اطلاعات شخصی شما از جمله پسورد ایمیل، سایت و حتی اطلاعات ذخیره شده روی هارددیسک‌تان را فراهم می‌کند.

از طرفی ما با این کار، نیروهای فرهنگی و مبلغان سایبری خودمان را محدود می‌کنیم و فضای مناسبی که می‌توان در آن به مقابله با اخبار دروغ و فرهنگ‌های بیگانه پرداخت از آن‌ها می‌گیریم. حتما شنیدید که در طی آشوب‌های انگلیس، پلیس این کشور کاربرانی که در فیس‌بوک عکس و فیلم آشوب‌های انگلیس را آپلود کرده بودند دستگیر کرده. این یعنی همان فیس‌بوکی که در زمان انتخابات ۸۸ به وسیله‌ای برای ایجاد فتنه در داخل کشور تبدیل شده بود، امروز وسیله‌ای شده برای نشان دادن وضعیت نابسامان همان آتش بیاران فتنه ۸۸ آن هم توسط مردم خود آن کشور و قطعا می‌تواند وسیله‌ای باشد برای کار فرهنگی در مقابل حملات فرهنگی بیگانه توسط نیروهای فرهنگی و دلسوز ما. البته بماند که فیس‌بوک خیلی زود و بر خلاف تعهدی که در مورد محرمانه نگاه داشتن اطلاعات کاربرانش دارد زمینه را برای دستگیری آن چند شهروند انگلیسی فراهم کرد

اما افراد دلسوز و متعهدی نسبت به انقلاب و جوانان در اقشار مختلف و با تخصص‌های بالا در کشور ما هستند که متوجه اهمیت کار در فضاهای این چنین شده‌اند و نه می‌خواهند، نه به خود اجازه می‌دهند که بی‌کار بنشینند. پس افسران جنگ نرم که با قواعد بازی در زمین حریف آشنا هستند یا باید پشت در فیلتریگ بمانند و به زمین حریف نروند و آماده دفاع در برابر حمله‌های فرهنگی بیگانه باشند یا مانند خیلی از مدیران و مبلغان ما از فیلترینگ کشور خودمان رد شوند تا به زمین حریف راه پیدا کنند و صد البته در این میان با نگاه بد مردم و مسئولان به خاطر عبور از قانون فیلترینگ و از طرف دیگر با معضل رصد شدن توسط سرویس‌های جاسوسی بیگانه مواجه خواهند شد. یعنی ما محیطی در فضای مجازی نداریم که بتواند جایگاهی برای بروز توانمندی این‌گونه آدم‌ها باشد و اگر هم هست در قبال استفاده از آن باید بهایی سنگین بپردازیم که ممکن است به سوختن مهره‌های ارزشی و انقلابی ما ختم شود.

نویسنده: ایمان فروزان‌نیا