دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
بقای برند
آنچه میخوانید، برگرفته از مقاله"زندگی، مرگ و احیای برندها " نوشته جاناتان گروکات است. این مقاله مختصر و مفید راههای احیا، خودسازگاری و جلوگیری از انقراض برندها را بررسی میکند. مطالعه آن به مدیرانی که میخواهند وضعیت برند شرکت خود را بررسی و یا آن را احیا کنند و از بحران نجات دهند، توصیه میشود.
یکی از دغدغههای همیشگی سازمانها، حفظ و توسعه اعتبار نام و نشان سازمان یا همان برند است اما در سالهای اخیر شاهد محو یا کمرنگ شدن برندهای بسیار معروفی از صحنه بازار بودهایم، از جمله Woolworth و Kmart در امریکا، Ratners فروشگاه زنجیرهای طلا و جواهرات در انگلستان، Alders فروشگاه زنجیرهای در انگلستان، MG Rover و Oldsmobile برندهای معروف خودرو، Enron تولیدکننده انرژی و MCI در صنعت مخابرات.
این مسئله میتواند دلایل متعددی داشته باشد ولی بیش از هر چیز، نشانگر آن است که حتی برندهای معروف هم ممکن است یکشبه از اذهان محو شوند.
حال به برخی عوامل مهم و مؤثر در سرنوشت برند می پردازیم:
▪ عوامل محیطی
برندها همواره تحت تأثیر ترکیبی از عوامل محیطی داخلی و خارجی هستند.
▪ عوامل محیطی داخلی
۱) مشتری: اگر مشتری دلبستگی خود را به هر دلیلی به یک نشان تجاری خاص از دست بدهد، برای همیشه یا حداقل مدتی به سراغ برند دیگری خواهد رفت.
۲) ثبات اقتصادی شرکت: نامطلوب بودن وضعیت اقتصادی شرکت ممکن است به نام و نشان تجاری آن لطمه بزند؛ مگر این که شرکت به فروش برند خود اقدام کند.
۳) تبلیغات و بازاریابی ضعیف: عامل بسیار مهمی در بازارهای رقابتی امروز است که باعث میشود یک برند معروف جایگاه خود را در دنیا از دست بدهد.
▪ عوامل محیطی خارجی
۱) عوامل سیاسی
وضعیت سیاسی نامساعد در یک کشور میتواند بر اقتصاد آن تأثیر مستقیم بگذارد و در نهایت باعث محدود شدن یک برند به بازارهای داخلی و مانع از توسعه آن در بازارهای بینالمللی شود.
۲) عوامل اقتصادی
رکود اقتصادی و نوسان قیمت مواد اولیه میتواند توانایی مشتریان را برای خرید محصولات یک برند خاص کاهش دهد.
۳) عوامل حقوقی
تغییر قوانین بهویژه اعمال ممنوعیتها میتواند از تداوم و پیشرفت برند جلوگیری کند. (برای مثال ممنوعیت فروش یا تبلیغ تنباکو)
۴) عوامل زیستمحیطی
تغییرات زیستمحیطی میتوانند بر ترقی یا افول برندها تأثیر بگذارند. برای مثال گرم شدن کره زمین براثر پدیده گازهای گلخانهای موجب ترقی و تداوم برندهایی شده است که در زمینه تولید انرژیهای سالم و سازگار با محیطزیست فعالیت میکنند. با توجه به عوامل مؤثر گفتهشده، شرکتها میتوانند جایگاه خود را در بازار ارزیابی و برای ترقی آن برنامهریزی و هدفگذاری کنند.
"چه بسا برندهایی با قدمت دهها سال و یا حتی چند قرن که به عللی اعتبار خود را از دست دادهاند."
● بقا و توسعه برند
معمولاً چرخه عمر یک محصول به چهار بخش تقسیم میشود:
۱) معرفی و عرضه محصول در بازار
۲) رشد و توسعه
۳) بلوغ محصول
۴) افول محصول
این چرخه برای هر محصول و برند وجود دارد. برخی برندها برای چند دهه و حتی قرن مقبولیت داشتهاند ولی این موضوع دلیلی بر ادامه موفقیت آنها در آینده نیست. یکی از دلایل طولانی شدن عمر یک برند نسبت به رقبا ، تغییر و وفق دادن محصولات با شرایط جامعه و محیط اجتماعی در طول زمان است.
● خودسازگاری
خودسازگاری ممکن است مستلزم زمان طولانی باشد. یک مثال مناسب در این زمینه مکدونالد است که برای جلوگیری از بحران، مجبور به اتخاذ سیاستهای خاصی شده است تا خود را با بازار مصرف وفق دهد. در اینجا به برخی علتهای آن به طور خلاصه اشاره میکنیم:
▪ احتیاج به شناخت هر کشور و هر منطقه و وفق دادن محصولات با نیازهای مردم. مثلاً امروزه در بسیاری از مناطق، مردم به خوردن غذاهای گیاهی روی آوردهاند. مکدونالد در هندوستان به این نتیجه رسیده است که گوشت گوساله را از همبرگر حذف کند.
▪ امروزه در امریکای شمالی و اروپا چاقی مفرط بهویژه در کودکان و جوانان باعث نگرانی مردم و محدودیت و کاهش غذاهای حجیم شده است.
▪ امروزه مردم علاقهمند به مصرف غذاهایی هستند که منشأ طبیعی داشته باشند نه مصنوعی، از جمله غذاهای کم چرب با کالری پایین، انواع سالاد و غذاهای طبیعی دیگر.
● احیای برند
فرایند احیای برند به دو عامل اساسی بستگی دارد: یکی خلاقیت و نوآوری و دیگری بهدست آوردن مجدد جایگاه مطلوب از دست رفته.
۱) نوآوری
نوآوری لزوماً به معنای ایجاد تغییرات ناگهانی و محسوس در کالا نیست بلکه میتواند شامل تغییرات کوچکی باشد که باعث بهبود کالا و یا خدمات میشود. محصولات ساخته شده تحت یک برند خاص در طول زمان دچار تغییرات مختلفی میشوند و حتی ممکن است پس از مدتی کالا به طورکلی تغییر کند و به کالای دیگری تبدیل شود. همچنین ممکن است شرکتی که به تولید انبوه محصولی تحت یک برند میپردازد، پس از مدتی محصولات متنوعی با نشانهای فرعی گوناگون تولید کند.
به طور مثال شرکت فورد ابتدا کار خود را با تولید یک نوع خودرو شروع کرد اما پس از مدتی با نوآوریهای گوناگون، به تولید خودروهای مختلف با مارکهای فرعی متفاوت روی آورد. اگر هنری فورد این تغییرات را ایجاد نمیکرد شاید امیدی به بقای برند فورد تا به امروز نبود.
۲) بازیابی جایگاه
این عنوان را میتوان به دو صورت زیر تعریف کرد:
الف) بهدست آوردن موقعیت مناسب برای یک برند در جریانات اقتصادی متناسب با تواناییهای رقبای فعلی و آتی.
ب) کسب اعتبار لازم در اذهان مصرف کنندگان و مشتریان، زیرا این مشتری است که باید متقاعد شود بهدنبال یک برند خاص برود.
یک مثال خوب در این زمینه برند Lucozade است. ماجرا از این قرار است که در سال ۱۹۲۷ در شمال شرقی انگلستان نوعی نوشیدنی انرژیزا بهنام Glucozade به بازار عرضه شد که بعدها به Lucozade تغییر نام داد. تا ۵۰ سال، برند اولیه به عنوان یک نوشیدنی شفابخش، مؤثر و مفید معرفی میشد که بیماران آن را مصرف میکردند. در سال ۱۹۸۵ با افزایش رقابت در بازار، برای کسب مجدد جایگاه این محصول، آن را با تغییر برند به صورت نوشیدنیای انرژیزا معرفی کردند که بهترین جایگزین برای سایر نوشیدنیها شود. در سال ۱۹۸۶ خط تولید توسعه یافت و نوشیدنیهای انرژیزایی با طعم پرتقال و لیمو نیز ساخته شد. در سال ۱۹۹۶ احساس شد که این نوشیدنی جایگاه واقعی خود را در بازار از دست داده است لذا طراحی بطری عوض شد و از آن پس این نوشیدنی در بطریهای ۳۰۰ میلیلیتری و بعدها ۳۸۰ میلیلیتری عرضه شد. در ضمن لوگو و نحوه تبلیغات آن نیز تغییر پیدا کرد. برای پیشرفت بیشتر این برند، پس از مدتی آن را وارد بازیهای کامپیوتری کردند. با اتخاذ این تدابیر هوشمندانه بود که امروزه Lucozade به یکی از معروفترین و محبوبترین نوشیدنیهای انرژیزا در دنیا بهویژه در انگلستان، ایرلند، مکزیک و هنگکنگ تبدیل شده است.
● افزایش طول عمر برند
برندها ممکن است عمری کوتاه و یا بلند داشته باشند. گاه ممکن است شرایطی در بازار پیش بیاید که یک شرکت نتواند برند خود را حفظ کند؛ در چنین مواقعی حتی ممکن است آن شرکت مجبور به فروختن برند به شرکت دیگری شود (گاه به همراه کلیه ملزومات آن از جمله کارمندان و کارخانه).
زمانی که یک برند دیگر قابلاحیا نباشد، بهترین کار خارج کردن آن از بازار است اما گاهی بعضی از شرکتها بنا به دلایلی حاضر به رها کردن برند خود نیستند که این اصرار آنها در اغلب موارد باعث ضرر بیشتر شرکت میشود. شرکتها با توجه به تغییر شرایط اقتصادی باید "سلامت" برند خود را ارزیابی کنند. عمر یک برند در صورتی که تدابیر درستی اتخاذ شود، قابل افزایش است. این یکی از مسؤولیتهای هر شرکتی است که تشخیص دهد برند یا برندهایش در چه مرحلهای از چرخه عمر خود بهسر میبرند و این که آیا قابلیت احیا شدن دارند یا خیر.
منبع:
Strategic Direction, Vol. ۲۳, NO. ۳, ۲۰۰۷, pp. ۱۰-۱۲
جاناتان گروکات
ترجمه: سید محمدرضا افجهای
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست