پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بررسی فیلم ضد قرآنی فتنه FITNA


بررسی فیلم ضد قرآنی فتنه FITNA

تهیه کننده فیلم تلاش می کند با طرح موضوع جهانی شدن اسلام, آن را همراه با خشونت جلوه دهد

● جستاره:

فیلمی که اخیراً توسط نماینده پارلمان هلند بر روی اینترنت منتشر شده، در کنار اهانت به پیامبر تلاش کرده با روش عقلی و استنباط از آیات قرآن، مخاطب را مجاب کند که:

۱) قرآن حمله های تروریستی به غیر مسلمان ها را ترویج می‌کند؛

۲) قرآن یهودی ستیزی را تبلیغ می‌کند؛

۳) قرآن مسلمانان را به کشتن و سربریدن غیر مسلمانها ترغیب می‌کند؛

۴) دین اسلام می خواهد با کشتن طرفداران سایر ادیان بر دنیا غلبه یابد.

آیه هایی که در این فیلم مورد استفاده قرار می گیرد عبارت است از:

۱) سوره انفال (سوره۸) آیه ۶۰ برای توجیه حمله های تروریستی به ویژه حمله های ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و بمب گزاری ۱۱ مارس ۲۰۰۴ مادرید اسپانیا و بمب گزاری هفتم جولای ۲۰۰۵ لندن.

۲) سوره نساء (سوره ۴) آیه ۵۶ به عنوانی توجیهی برای یهودی ستیزی.

۳) سوره محمد(سوره ۴۷) آیه ۴ برای توجیه سر بریدن گروگانها به دست القاعده.

۴) سوره نساء (سوره ۴) آیه ۸۹ برای مجازات مرگ برای ارتداد در اسلام که با کشتن پیروان سایر ادیان به دنبال غلبه جهانی است.

از آنجایی که این فیلم تلاش کرده روش تطابق استنتاج ها بر اساس آیات قرآن را جا بیاندازد، لازم است خطاهای استنباطی آن بیان شود تا مسلمانان و غیر مسلمان‌ها نسبت به استنتاج های نادرست از قرآن آگاه شوند.

در این نوشته تلاش شده تا وضعیت موجود در فیلم و چگونگی استنباط نتایج از آیه های یاد شده بیان شود تا زمینه پاسخ‌گویی عالمان دینی به شبه های ایجاد شده فراهم گردد. همچنین در برخی موارد خطاهای استنباطی، که با روش تصویری بوجود آمده، توضیح داده شده است.

بررسی فیلم از سایر ابعاد (تصویری، تحریف تاریخی و ...) نیز شایان توجه است که در نوشته ها ی بعدی باید به آن پرداخت.

این فیلم خیلی سریع در اینترنت گسترش یافته و ترجمه آن با زیر نویس فارسی و سایر زبانها در سایتهای مختلف دیده می شود.

● انتشار فیلم:

فیلم "فتنه" (FITNA) عنوان فیلمی است که از سوی یکی از نمایندگان مجلس هلند به نام "گریت ویلدرز" (Geert Wilders)، تهیه شده است.

این فیلم دیدگاه های او درباره اسلام و قرآن را مطرح می کند.

عنوان فیلم "FITNA" است که از کلمه عربی "فتنه" گرفته شده که به دو معنا استعمال می شود یکی "اختلاف و تفرقه در میان مردم" و دیگری "آزمایش دین در زمانهای آزمایش" و تهیه کننده با توجه به معانی مذکور اسم فیلم را "FITNA" گذاشته است.

این فیلم هشتم فروردین ۱۳۸۷ (۲۷ مارس ۲۰۰۸) به دو زبان انگلیسی و هلندی بر روی اینترنت منتشر شد.

ویلدرز فیلم "فتنه" را در ساعت ۷ بعد از ظهر ۸ فروردین به افق هلند و از طریق سایت Liveleak بر روی اینترنت منتشر کرد.

سایت Liveleak در پی دریافت اعتراضات، تصمیم گرفت که فیلم را از روی سایت حذف کند. از دهم فروردین، Liveleak پیامی بر روی سایت منتشر کرد که "روز غم انگیز برای آزادی سخن بر روی اینترنت" و به دنبال آن فیلم را حذف کرد.

با این وجود نسخه هلندی در ۲ ساعت یک میلیون و ششصد هزار بار بازدید شده است. همچنین نسخه انگلیسی در مدت ۵ ساعت یک میلیون و دویست هزار بار مشاهده شده است.

قبل از پخش فیلم، در سوم فروردین (۲۲ مارس) انجمن مسلمان هلند پیشنهاد کرد که "پیش‌نمایش فیلم را ببینند و فیلم را برای هر مورد غیر قانونی بررسی کنند و ویلدرز نیز در یک گفت‌وگو با حضور طرفداران و مخالفان فیلم شرکت کند" اما او نپذیرفت.

● اهداف فیلم:

فیلم گزینشی است از سوره های قرآن که با بریده هایی از روزنامه ها و کلیپها ترکیب شده و با محورهای زیر ساخته شده است:

۱) قرآن و ترور، که به پنج آیه به عنوان مؤیدهای موضوع های زیر استناد شده است:

▪ قرآن و حمله ۱۱ سپتامبر

▪ قرآن و یهودی ستیزی

▪ قرآن و قتل کارگردان هلندی و سر بریدن گروگان ها به دست القاعده

▪ قرآن و ارتداد

▪ قرآن و جهانی شدن اسلام

۲) اسلام و هلند

۳) لزوم مقابله با گسترش اسلام در هلند و اروپا

● ساختار فیلم:

ساختار فیلم به این‌گونه است که:

۱) یک آیه در سمت راست نمایش داده می شود.

۲) ترجمه آیه در سمت چپ، به زبان انگلیسی، نمایش داده می شود.

۳) آیه به صورت ترتیل شنیده می شود.

۴) متناسب با برداشت تهیه کننده (از آیه مذکور) کلیپ، صحبت رهبران مذهبی و بریده هایی از روزنامه ها، به عنوان تأیید برداشت یاد شده نمایش داده می شود.

۵) با چینش مناسب تصاویر، مخاطب را مجاب می کند که قرآن فرهنگ ترور را ترویج می کند.

● نخستین آیه:

اولین سوره از فیلم سوره انفال (سوره ۸) آیه ۶۰ است که به صورت زیر ترجمه شده است:

"هر آنچه می توانید از نیروها و اسباب جنگی جمع کنید، تا در دل دشمنان الله و خودتان وحشت (ترور) بیافکنید."

سوره ۸ آیه ۶۰ : «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوة و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم و آخرین من دونهم لا تعلمونهم الله یعلمهم وما تنفقوا من شیء فی سبیل الله یوف الیکم وانتم لا تظلمون» (۶۰)

▪ ترجمه : و هرچه در توان دارید از نیرو و اسبهای آماده بسیج کنید تا با این [تدارکات] دشمن خدا و دشمن خودتان و [دشمنان] دیگری را جز ایشان که شما نمی‏شناسیدشان و خدا آنان را می‏شناسد بترسانید و هر چیزی در راه خدا خرج کنید پاداشش به خود شما بازگردانیده می‏شود و بر شما ستم نخواهد رفت.

▪ تحلیل:

۱) ترجمه انگلیسی که نمایش داده می شود ترجمه "یوسف علی" است که به صورت زیر نمایش داده شده است.

Against them make ready your strength to the utmost of your power, including steeds of war, to strike terror into (the hearts of) the enemies, of Allah and your enemies, and others besides, whom ye may not know, but whom Allah doth know.

در این ترجمه کلمه ترهبون (بترسانید) به to strike terror ترجمه شده است.

۲) کلمه "terror" در لغت به معنای "ترس، وحشت" است اما در معنای اصطلاحی به معنای "آدم کشی" است.

۳) در فیلم متن آیه در سمت راست و ترجمه در سمت چپ آورده شده و در نمایش ترجمه، عبارت "to strike terror" برای تأکید در وسط صفحه نمایش داده شده است.

۴) "وسط چین کردن این عبارت" به بیننده القاء می کند که قرآن "ترور" به معنای مصطلح (آدم کشی) را تأیید می کند.

۵) آیه ۶۰ سوره انفال بر آمادگی نظامی تأکید می کند، در حالی که به بیننده القا می شود که کشتار نظامی مورد نظر است.

● محتوای فیلم:

به دنبال این آیه حملات یازده سپتامبر نمایش داده می شود و به دنبال آن بمب گزاری ۱۱ مارس ۲۰۰۴ در قطار مادرید. سپس یک رهبر مذهبی نمایش داده می شود که می گوید "خدا خوشحال می شود وقتی که یک کافر (که در متن انگلیسی به غیر مسلمان non-muslims ترجمه شده) کشته می شود."

تحلیل: درستی یا نادرستی جمله رهبر مذهبی مذکور مد نظر ما نیست اما رو در رو قرار دادن اسلام با همه غیر مسلمانها، یکی دیگر از اهداف این فیلم است.

● دومین آیه:

آیه بعدی سوره نساء آیه ۵۶ است که به عنوانی توجیهی برای یهودی ستیزی نمایش داده می شود.

سوره ۴ آیه ۵۶: «انّ الذین کفروا بآیاتنا سوف نصلیهم نارا کلما نضجت جلودهم بدلناهم جلوداً غیرها لیذوقوا العذاب انّ الله کان عزیزا حکیماً»(۵۶)

ترجمه: به زودی کسانی را که به آیات ما کفر ورزیده‏اند، در آتشی [سوزان] درآوریم که هرچه پوستشان بریان شود، پوستهای دیگری بر جایش نهیم تا عذاب را بچشند. آری خداوند توانای حکیم است.

تحلیل: آیه یاد شده درباره روز قیامت است، اما پیش از نمایش آیه و شنیدن آن، اجساد سوخته بمب گزاری نمایش داده می شود تا مخاطب را مجاب کند که قرآن این بمب گزاری را مجاز می داند.

● محتوای فیلم:

یک رهبر مذهبی شمشیرش را بالا می آورد و می گوید" یک یهودی پشت سر من مخفی شده است. بیا و سر او را قطع کن. ما باید سر او را به دست خدا قطع کنیم. ما آن را قطع خواهیم کرد. ای یهودیان! الله اکبر. جهاد برای خدا"

چند صد نفر با صدای هماهنگ پاسخ می دهند و مشتهای گره کرده خود را تکان می دهند.

به دنبال آن، یک دختر مسلمان سه سال و نیم به نام بسمله، در طی یک مصاحبه با شبکه تلویزیونی عربی سعودی "اقراء" (Iqra TV) یهودیان را میمون و خوک می نامد.

در این مصاحبه، مصاحبه گر می پرسد یهودیان را می شناسی؟ و دختر می گوید آنها خوک و میمون هستند. مصاحبه گر با تعجب می پرسد این را چه کسی گفته و دختر می گوید: خدا! مصاحبه گر می پرسد در کجا چنین چیزی گفته؟ دختر می گوید در قرآن.

تحلیل: فیلم تلاش می کند تا القا کند نفرت از یهودیان در کودکان مسلمان نیز وجود دارد، در حالی که همزیستی یهودیان در ایران و در کنار مسلمانان خلاف آن را اثبات می کند.

اگر چه در مورد "اصحاب سبت" تبدیل شدن به خوک و میمون در قرآن آمده اما در فیلم تلاش می شود تا یک قضیه موجبه جزئیه، که درباره "اصحاب سبت" است، به عنوان موجبه کلیه درباره همه یهودیان القا شود.

● محتوای فیلم:

یهودی ستیزی بیشتری به وسیله یک رهبر مذهبی دیگری مطرح می شود که می گوید "یهودیان، یهودیان هستند. آنها افرادی هستند که باید قصابی شوند و باید کشته شوند". سپس بچه هایی با لباس متحد الشکل نمایش داده می شوند، در حالی که اسلحه در دست دارند.

● آیه سوم:

سوره محمد (سوره ۴۷) آیه ۴ درباره قتل کارگردان هلندی "تئو ون گوگ" (Theo Van Gogh) که به وسیله "محمد بویری" (Mohammed Bouyeri)انجام شده و گروگان آمریکایی که از سوی القاعده سربریده شده، نمایش داده می شود.

سوره ۴۷ آیه۴: «فاذا لقیتم الذین کفروا فضرب الرقاب حتی اذا اثخنتموهم فشدّوا الوثاق فاما منا بعد واما فداء حتی تضع الحرب اوزارها ذلک ولو یشاءالله لانتصر منهم ولکن لیبلوا بعضکم ببعض والذین قتلوا فی سبیل الله فلن یضل اعمالهم» (۴)

ترجمه: پس چون با کسانی که کفر ورزیده‏اند برخورد کنید، گردنها[یشان] را بزنید تا آنان را [در کشتار] از پای درآوردید. پس [اسیران را] استوار در بند کشید. سپس یا [بر آنان] منت نهید [و آزادشان کنید] و یا فدیه [و عوض از ایشان بگیرید] تا در جنگ اسلحه بر زمین گذاشته شود. این است [دستور خدا] و اگر خدا می‏خواست از ایشان انتقام می‏کشید، ولی [فرمان پیکار داد] تا برخی از شما را به وسیله برخی [دیگر] بیازماید و کسانی که در راه خدا کشته شده‏اند، هرگز کارهایشان را ضایع نمی‏کند.

محتوای فیلم:

در ادامه فیلم "محمد بویری" در مصاحبه ای می گوید که "اگر من فرصت داشتم آن را دوباره انجام می دادم. آنچه را که انجام دادم در دوم نوامبر. خدایا! من دقیقاً همان را انجام می دادم."

به دنبال آن معترضان نشان داده می شوند که از قاتل ونگوگ پشتیبانی می کنند، در حالی که هشدار می دهند "دیگران این درس را ملاحظه کنند یا این‌که با خونشان تلافی می شوند."

در ادامه فیلم آرم استرانگ (Eugene Armstrong) نمایش داده می شود. آرم استرانگ یک پیمان کار آمریکایی بود که در ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۴ (۳۰ شهریور ۱۳۸۳) به دست نیروهای القاعده سربریده شد و فیلم آن نیز در اینترنت منتشر شد.

تحلیل: در این بخش سعی شده تا موضوع بی احترامی به ادیان و پیامبر اسلام در کنار اعمال القاعده قرار داده شود و هر دو از یک منظر نگریسته شود.

● آیه چهارم:

سوره نساء (سوره ۴) آیه ۸۹ شنیده می شود و ترجمه می شود:

دوست دارند همچنان که خود به راه کفر می روند شما نیز کافر شوید تا برابر گردید، پس با هیچ یک از آنها دوستی مکنید تا آنگاه که در راه خدا مهاجرت کنند و اگر مرتد شدند، در هر جا که آنها را بیابید بگیرید و بکشید. هیچ یک از آنها را به دوستی و یاری نگیرید.

سوره ۴ آیه ۸۹: «ودوا لو تکفرون کما کفروا فتکونون سواء فلا تتخذوا منهم اولیاء حتی یهاجروا فی سبیل الله فان تولوا فخذوهم واقتلوهم حیث وجدتموهم ولا تتخذوا منهم ولیا ولا نصیرا» (۸۹)

ترجمه: همان گونه که خودشان کافر شده‏اند، آرزو دارند [که شما نیز] کافر شوید تا با هم برابر باشید. پس زنهار از میان ایشان برای خود دوستانی اختیار مکنید تا آنکه در راه خدا هجرت کنند. پس اگر روی برتافتند، هر کجا آنان را یافتید به اسارت بگیرید و بکشیدشان و از ایشان یار و یاوری برای خود مگیرید.

● محتوای فیلم:

در ادامه فیلم گفته می شود که این آیه یک رأی فقهی را نشان می دهد که "اگر یک نفر به دین مسیحی گروید، او سرانجام سزاوارِ مرگ است"، که به مجازات مرگ برای ارتداد در اسلام اشاره می ‌کند.

یک رهبر مذهبی اعلام می کند که "اسلام بالاتر از یهودیت است، بالاتر از مسیحیت است، بالاتر از بودیسم است، بالاتر از هندویسم است. تنها (دینی) که خدا می پذیرد اسلام است"

سپس تیترهای روزنامه ها درباره حمله و تهدید به مرگ احسان جامی (Ehsan Jami)، سلمان رشدی (Salman Rushdie) و هیسری علی (Hirsi Ali)است نمایش داده می شود.

تحلیل: موضوع ارتداد و خاتمیت در این بخش خلط شده و تهیه کننده تلاش می کند تا به مخاطب القا کند "چون مسلمانان دین خودشان را برتر از سایر ادیان می دانند، از این رو خود را مجاز به قتل دیگران می‌دانند"

● آیه پنجم:

آخرین آیه ای که در فیلم نمایش داده می شود، سوره انفال (سوره ۸) آیه ۳۹ است که به صورت زیر ترجمه شده است:

"با آنها بجنگید تا آنکه فتنه ای نباشد و دین کاملاً دین خدا شود."

سوره ۸ آیه ۳۹: «و قاتلوهم حتی لا تکون فتنه و یکون الدین کله لله فان انتهوا فانّ الله بما یعملون بصیر»(۳۹)

ترجمه : با آنان بجنگید تا فتنه‏ای بر جای نماند و دین یکسره از آن خدا شود. پس اگر [از کفر] بازایستند، قطعاً خدا به آنچه انجام می‏ دهند، بیناست.

● محتوای فیلم:

در ادامه فیلم مرحوم "آیت الله علی مشکینی" در نماز جمعه نشان داده می شود که می گویند: "اسلام دینی است که می خواهد دنیا را اداره کند. این دین قبلاً دنیا را اداره کرده و سرانجام دوباره اداره خواهد کرد."

سپس رییس جمهور محمود احمدی نژاد در پیامی می گوید: "پیام انقلاب یک پیام جهانی است. به جغرافیا و زمان محدود نمی شود. تردید نکنید که ان شاء الله اسلام همه قلل جهان را فتح خواهد کرد."

تحلیل: تهیه کننده فیلم تلاش می کند با طرح موضوع جهانی شدن اسلام، آن را همراه با خشونت جلوه دهد.

جواد جوادی، پژوهشگر دینی