چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
علل وجود انسانهای ناقص الخلقه
یكی از پرسشهای اعتقادی این است كه چرا خداوند بعضی از انسانها را ناقص آفریده است؟
طبق بیان آیات و روایات، فطرت انسان بر نیكی و خیر بنا نهاده شده است و بشر با فطرت و سرشت نیكوی الهی خلق شده است و هیچ فطرت بد و سرشت ناروا در كار نیست؛ زیرا هدف خداوند از خلقت انسان، تكامل و رشد او است و نیز او ارحم الراحمین است و با هیچ كس دشمنی ندارد.
خداوند درباره آفرینش انسان میفرماید:
«لَقَدْ خَلَقْنَا الاِْنْسانَ فی اَحْسَنِ تَقویم»؛(۱) «ما انسان را به بهترین شكل آفریدیم.»
و نیز میفرماید: «اَلّذی اَحْسَنَ كُلَّ شَیءٍْ خَلْقَهُ»؛(۲) «او همان كسی است كه هر چه را آفرید نیكو آفرید.»
در نظام احسن آفرینش، با این همه لطف و مهر و بزرگواری خالق، چرا كسی ناقص شود و از نعمتها محروم گردد. خدا كه فیض بخش مطلق است، چرا فیض و لطفش را دریغ مینماید؟
نعمتهای الهی عمومی است و اگر به كسی نرسد، باید دید عیب از كجاست و چه عواملی باعث گرفتاری او شده است. بنابراین در این جهان بینی، خلقت بد و فطرت ناروا معنا ندارد. چنانكه رسول خدا صلیاللهعلیهوآله میفرماید: «ما مِنْ مَوْلُودٍ اِلاّ یُولَدُ عَلَی الْفِطْرَهِٔ فَأَبَواهُ یُهَوِّدانِهِ وَیُنَصِّرانِهِ ویُمَجِّسانِهِ؛(۳) تمام انسانها بر فطرت [سالم] متولد میشوند و این پدر و مادر كودكاند كه او را یهودی و نصرانی و مجوسی میكنند.» خداوند بدبختیها و زشتیها را از خود انسان میداند و میفرماید: «ما أَصابَكَ مِن حَسَنَهٍٔ فَمِنَ اللّه وَما أصابَكَ مِنْ سَیِّئَهٍٔ فَمِنْ نَفْسِكْ»؛(۴) «هر احسان و نیكی كه به تو میرسد از جانب خداست، و هر بدی و زشتی كه به تو میرسد از خود توست.» و نیز میفرماید: «وما أصابَكُمْ مِّنْ مُّصیبَهٍٔ فَبِما كَسَبَتْ أیْدیكُمْ»؛(۵) «هر مصیبتی كه به شما میرسد نتیجه اعمال شماست.» از این آیات و روایات به دست میآید كه اصل، در آفرینش انسان، بیعیب و نقص بودن است و اگر انسانی فاقد بعضی كمالات باشد، وجود او استثنایی بوده و جنبه ثانوی دارد كه بر قانون خلقت وارد شده است، و نیز بیانگر آن است كه تمام بدیها، پلیدیها، نقصها و صفات زشت و ناهنجاریها، همه از خود انسان است.
علل ناقص الخلقه شدن
آنچه از روایات اسلامی و رهآورد دانش بشری به دست میآید این است كه بخش مهمی از این نقیصهها مربوط به جهل و نادانی والدین درباره وظایف همسری، نحوه آمیزش، كیفیت پرورش فرزندان و تغذیه مادران هنگام بارداری و نیز ناشی از اموری مانند مصرف شراب، مواد مخدر، سیگار، آمیزشهای حرام و تا حد زیادی وراثت است. به دیگر سخن آن نقیصهها و كمبودها، غرامتی است كه پدران و مادران به جهت نادانی خود میپردازند. البته علل پیدایش این استثناها منحصر در عوامل یاد شده نیست.(۶) اینك به اختصار به برخی از این عوامل اشاره و توضیحاتی ارائه میكنیم:
الف) سوء تغذیه
احادیث اسلامی، سوء تغذیه را مایه پیدایش كمبودها دانسته و تغذیه مناسب را یك پیشگیری میداند: قال رسول اللّه صلیاللهعلیهوآله : «اَطْعِمُوا السَفَرجَلَ فَاِنَّهُ یَحْسن اَوْلادكُم؛(۷) [به زنان باردار] به بخورانید زیرا این میوه مایه زیبایی كودكان شما میشود.» و در روایت دیگر میفرماید: «أَطعِموا نِساءَكُمْ اَلحَوامِلَ اللُّبانَ فَانَّهُ یَزیدُ فی عقلِ الصبی؛(۸) به همسران باردار خود «كندر» بدهید، زیرا كندر خِرَد بچه را میافزاید.» در علوم روز نیز این مسئله به طور گسترده مطرح است كه سوء تغذیه باعث بیماری و نقص كودك میگردد. در ذیل نمونههایی متذكر میشویم:
۱. یكی از پزشكان اروپا آمار جامعی از نطفههایی كه در اوایل سال مسیحی منعقد میشود برداشته و منتشر كرده است. این پزشك اروپایی مینویسد: «به طور كلی هشتاد درصد اشخاص ناقص الخلقه و معلول، محصول شب اول ژانویه میباشند؛ زیرا در این شب مسیحیان عید بزرگی دارند و به عیش و نوش پرداخته، بیش از حد متعارف مشروب میخورند و عیاشی میكنند؛ به حدی كه مریض میشوند.»(۹)
۲. «اگر هنگام تولید مثل، نطفه پدر مسموم باشد، تمام سلولهای بدن او مسموم بوده و در نتیجه علیل خواهد بود و از این نطفه مسموم و علیل جنین ناقص و علیل بوجود میآید. این مسمومیت ممكن است در اثر غذای فاسد چون خوردن مشروب، كشیدن تریاك، كشیدن بنگ و غیره باشد. پس در هنگام مسمومیت به خصوص مستی باید از تولید مثل خودداری كرد.»(۱۰)
۳. عدهای از كودكان در روزهای اول عمر مبتلا به زخمهایی میشوند كه آنها را «اگزمای» كودكان و «رشكا» مینامند. این زخم نتیجه سوء تغذیه مادر هنگام بارداری است. مادر در اینمدت بر اثر خوردن ادویهجات مانند خردل یا دارچین، نوزاد را مبتلا به «اگزما» میكند.(۱۱)
۴. بنابر نظر پزشكان، سلامتی جنین و مادر بستگی كامل به غذایی دارد كه مادر در زمان حمل میخورد. كم مو بودن و پر مو شدن كودك، نتیجه غذای مصرفی مادر است، رنگ چهره، مو، سرخی و سفیدی، سبزه نمكی، مشكی شدن موی سر، بور شدن آن و رنگ چشم، به غذای مادر بستگی دارد.(۱۲)
۵. سوء تغذیه باعث كمهوشی میشود. همچنین كاهش عمومی هوش و نیروی عقل، از الكل و مصرف غذای اعتیادآور ریشه میگیرد. طبق یك آمار رسمی ۸۰% از كودكان ناقص الخلقه جهان و كودكانی كه دارای نقصان رشد مغزی، عصبی و جسمی هستند، مادرانشان در دوران بارداری تغذیه درست نداشتهاند.(۱۳)
۶. فرزندان مادران سیگاری در دوران تحصیل از سایر كودكان هم سن خود عقب ماندهترند، و این عقبماندگی به مقدار سیگار مصرفی مادر در دوران حاملگی بستگی دارد؛ زیرا سیگار باعث كم شدن سلولهای مغز كودك میگردد.(۱۴)
دكتر «ملوین كنزلی» كه سالهای زیادی را به تحقیق درباره الكلیسم گذرانده است، در كنگره جهانی مبارزه با الكل و الكلیسم در «واشنگتن» گفت: «تحقیقات گستردهای كه درباره مصرف الكل شده است، نشان میدهد كه مشروبات الكلی ـ حتی به میزان بسیار كم ـ سبب ضایعات مغز و انحلال در كار سلولهای مغزی میشود.»(۱۵)
پرفسور لاندوزی میگوید: «جاهایی كه مرگ و میر در اثر سل زیاد است، مشروبات الكلی هم زیاد است.»(۱۶)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست