پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
سویه تاریک اینترنت
![سویه تاریک اینترنت](/web/imgs/16/162/swbly1.jpeg)
در روزهای نخست که از عمر شبکه جهانی وب میگذشت، بسیاری از کارشناسان با اشاره به قابلیتهای این پدیده نوظهور از آن به عنوان ابزاری برای گسترش دموکراسی و پیشرفت در عرصه جهانی سخن میگفتند و انتظار میرفت با ورود اینترنت به هر کشور ما شاهد شکوفایی آن کشور در عرصه سیاسی و اقتصادی باشیم. هرچند نمیتوان خط بطلانی بر این انتظارات کشید، زیرا اینترنت در بسیاری از حوزهها زمینه را برای گسترش فضای سیاسی و اجتماعی باز کرده است اما واقعیت امر این است که اینترنت در بسیاری از مواقع نیز نه فقط این انتظارات را برآورده نکرد بلکه عملا در جهت کاملا عکس حرکت کرد. اوج این دوگانگی را میتوان در تحولات اخیر در کشورهای عربی و کشمکش دولتها و مخالفانشان در فضای سایبری مشاهده کرد. در یک سو، بسیاری از ناظران معتقدند این تحولات بدون وجود اینترنت و شبکههای اجتماعی هرگز راه به جایی نمیبردند، در سوی دیگر شاهدیم که بسیاری از دولتهای عربی با استفاده از همین شبکهها، مخالفان خود را ردگیری و سرکوب میکنند. این مساله باعث شده است که اینترنت به یک شمشیر دو دم در این تحولات تبدیل شود. همین تحولات است که این روزها کارشناسان را واداشته تا با احتیاط از انتظارات قبلی خود سخن بگویند. «ایوگنی موروزوف» کارشناس فناوری اطلاعات از دانشگاه «استنفورد» آمریکا در یادداشتی که در زیر میخوانید، تلاش میکند ما را با سویه جدیدی از اینترنت آشنا کند و نشان دهد که اینترنت بعضا میتواند در دستان دولتها به قاتل دموکراسی و پیشرفت تبدیل شود.
همانطور که تحولات اخیر در مصر و تونس به وضوح نشان داد، فناوری یک شمشیر دو دم است؛ درحالیکه معترضان دموکراسیخواه از شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک برای سازماندهی حرکات خود استفاده میکردند، اما دولتهای این دو کشور نیز از همین سایتها برای سرکوب آنها بهرهبرداری میکردند.
بسیاری از دولتها تاکنون حضوری بسیار فعال در فضای سایبری داشتهاند. آنها مدام سرگرم طراحی و ساخت تجهیزات جدید و یادگیری تاکتیکهای جدید هستند، از تبلیغات آنلاین فریبنده گرفته تا طراحی شبکههای جایگزین و قابل کنترل برای جایگزینی با فیسبوک یا توییتر.
● فناوری غربی در دستان خودکامگان
یکی از دلایل اینکه چرا آن دسته از کاربرانی که در کشورهای دموکراتیک زندگی میکنند باید توجه بیشتری به اعمال کنترلها بر اینترنت داشته باشند، این است که این تنها راه برای شناسایی و اعمال فشار بر شرکتهای غربیای است که اقدام به ساخت سیستمهای کنترلی میکنند و آنها را میفروشند.
دولت مصر در سایه بهرهبرداری از فناوری Deep Packet Inspection این توانایی را داشت که ترافیک اینترنتی را در شبکههای خود ردگیری و نظارت کند. این فناوری را یک شرکت آمریکایی با نام «ناروس» Narus که متعلق به شرکت «بویینگ» است به شرکت مخابرات دولتی مصر فروخته بود. دولتهای دیگر نیز با استفاده از تجهیزات مشابه اقدام به جاسوسی درباره مخالفان خود میکنند. پارلمان اروپا تاکنون از برخی شرکتهای فناوری بهخاطر فروش تجهیزات نظارتی به دولتها انتقاد کرده است. برخی نگرانند که رژیم بلاروس از فناوری شرکت «اریکسون» برای سرکوب مخالفان سیاسی خود استفاده میکند.
در سایه رشد گسترده در عرصه فناوری مثل فناوری شناسایی چهره، به راحتی میتوانند رد مخالفان خود را بگیرند. در اینجا نیز یک رقابت تنگاتنگ در میان شرکتهای غربی وجود دارد که به درستی بوی فرصتهای درآمدزا را استشمام کردهاند. در آینده تعجب نخواهید اگر ببینید عکسهای آنلاین دوستان شما بهصورت خودکار تگ شده است. شکی نیست که این فناوریها از سوی برخی دولتها مورد سواستفاده قرار میگیرند. در برخی کشورها روشهای مشخصی برای تنظیم نوع استفاده از این فناوریها وجود دارد که بعضا جلوی سوءاستفاده نهادهای دولتی برای ردگیری و سرکوب مخالفان را میگیرد اما در برخی دیگر از کشورها چنین نیست.
لایکهای فیسبوک و توییتر در حکم گرایشات سیاسی و اجتماعی شما در فضای دیجیتالی هستند. این دو شبکه با تمام داد و قالی که درباره نقش خود در تغییرات دموکراتیک بهخصوص در جهان عرب راه انداختهاند هنوز هیچ کدام به گروه «ابتکار شبکه جهانی» نپیوسته است. این گروه متشکل از شرکتها، سازمانهای مدنی و مراکز آکادمیکی است که خود را متعهد به حفظ حقوق بشر و گسترش آزادی بیان در فضای آنلاین میدانند. برخی از اعضای این گروه عبارتند از «مایکروسافت»، «گوگل» و «یاهو». بسیاری از مخالفان در سراسر جهان از اینکه فیسبوک بهصورت منظم حساب کاربری آنها را بهخاطر اینکه آنها با نام مستعار وارد آن شدهاند، حذف میکند، شکایت دارند.
● سیاست دوگانه غرب
در کل درک پتانسیلدموکراتیزاسیون اینترنت کار آسانی نیست. شاید دولت آمریکا بسیار علاقهمند به آزادی اینترنت باشد اما همانطور که فعالان اجتماعی در سراسر جهان معتقدند بزرگترین کمکی که واشنگتن میتواند به آنها بکند این است که اولا مشکلات متعدد در داخل خود را حل کند؛ اینکه شرکتهای آمریکایی را از فروش فناوریهای نظارتی به برخی دولتها منع کند بهخصوص فناوریهایی که میتوانند مورد سوءاستفاده این دولتها قرار گیرند. دوم اینکه، شبکههایی مثل فیسبوک و توییتر و دیگران را متعهد به رعایت برخی نرمهای دموکراتیک مشترک کند. اما جدا از بحث شرکتها، بزرگترین چالش برای آزادی اینترنت در خود کشورهای دموکراتیک نهفته است.
جایی که در آن برخی سازمان میخواهند کنترل بیشتری بر شبکههای اینترنتی اعمال کنند. امنیتیسازی سریع فضای سایبری بهخصوص در آمریکا هر روز بدتر میشود و دولت آمریکا که بهخصوص بعد از رسوایی «ویکیلیکس» بسیار حساس شده است، میخواهد رویکرد خصمانهتری در قبال اینترنت اتخاذ کند.
این حقیقت که دولت آمریکا تلاش میکند آزادی اینترنت را به خارج صادر کند اما آن را در داخل محدود میکند از نظر دشمنانش پنهان نمانده است. آنها با مهارت خاصی از این دو رویی به نفع خود استفاده و مخالفان خود را سرکوب میکنند. از این رو، تلاش آمریکا برای گسترش آزادی اینترنت باید بیشتر رویکرد داخلی داشته باشد تا خارجی.
محمود حبیبی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست