پنجشنبه, ۱۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 6 June, 2024
مجله ویستا

آنتی ویروسی بخرید که صرفه جو باشد


آنتی ویروسی بخرید که صرفه جو باشد

عنوان بازار از همان اوایل شکل گیری هفته نامه بر بالای این صفحات نقش بسته و از همان دوران بیشتر به محصولات سخت افزاری روی خوش نشان داده و به زعم نگارنده در حق محصولات نرم افزاری ظلم روا داشته است

عنوان بازار از همان اوایل شکل‌گیری هفته‌نامه بر بالای این صفحات نقش بسته و از همان دوران بیشتر به محصولات سخت‌افزاری روی خوش نشان داده و به زعم نگارنده در حق محصولات نرم‌افزاری ظلم روا داشته است. بد نیست اگر نیم‌نگاهی نیز به بازار محصولات نرم‌افزاری داشته باشیم و توصیه‌هایی در این‌باره مطرح کنیم. به‌ عنوان مقدمه این مبحث بد ندیدم تا موضوع خریداری نرم‌افزارهای امنیتی را از منظر سخت‌افزار مورد بررسی قرار دهیم.

● اول؛ باید خرید

من نیز مانند بیشتر شما علاقه‌مند به استفاده از نرم‌افزارهای رایگان هستم. به خصوص که ۲۰۰۰ تومان بیشتر برای خرید و نصب سیستم‌عامل هزینه نکرده‌ام. البته بدم نمی‌آید که از سیستم‌عامل اصیل (Original) استفاده کنم، اما پولی در بساط ندارم و به ناچار به همان سیستم‌عامل کرک ‌شده بسنده کرده‌ام. اما نرم‌افزارهای امنیتی را باید از منظری دیگر نگریست.

قیمت بسته‌های امنیتی در مقایسه با نرم‌افزارهای دیگر مانند سیستم‌عامل Windows ۷ و مجموعه Office ۲۰۰۷ و مجموعه Adobe بسیار ارزان به نظر می‌رسد و خرید و استفاده از آن برای قاطبه کاربران امکان‌پذیر است. این را به‌ عنوان اصلی بدیهی در نظر داشته باشید که شرکتی که نرم‌افزاری به آن قوت طراحی و عرضه کرده است، در سه سوت می‌فهمد که کاربر از نمونه اصلی استفاده می‌کند یا خیر؟ بیشتر این شرکت‌ها برنامه‌های هوشمندانه‌ای برای این موضوع تدارک دیده‌اند و راستش را بخواهید خیلی سعی نمی‌کنند تا در مقابل استفاده غیرقانونی از محصولات خود انرژی تلف کنند، هر چند در ظاهر برای کاربران غیرقانونی زیاد شاخ و شانه نشان می‌دهند. گفته می‌شود که متولیان محصولات امنیتی به دستگاه‌هایی که نرم‌افزارها را به‌صورت غیرقانونی نصب و استفاده می‌کنند از منظر آزمایشگاهی نگاه می‌کنند و نسخه‌های آزمایشگاهی را روی این قبیل دستگاه‌ها مورد بررسی قرار می‌دهند. به ‌بیان دیگر می‌توان گفت که کلی سود عاید سازندگان نرم‌افزارهای این‌چنینی از نصب غیرقانونی توسط کاربران می‌شود. صحت این‌گفته‌ها را متخصصان امر باید تایید کنند، اما برای گذر از اما و اگرها توصیه می‌شود که نرم‌افزارهای امنیتی را به صورت اصیل خریداری و استفاده کنید. راقم این سطور چند ماهی است که نسخه‌های یک‌ماهه نرم‌افزارهای مختلف را نصب کرده و کارایی آن‌ها را از منظر سخت‌افزاری مورد بررسی قرار داده است و قصد دارد تا در ادامه در این باره صحبت کند.

● استفاده از منابع سخت‌افزاری

کم نیستند دوستانی که کلی حرص می‌خورند که فلان پردازنده و بهمان مادربرد را با چند گیگابایت حافظه کنار هم قرار دهند تا بیشترین کارایی را در اختیار بگیرند. کم نیستند دوستانی که چنین کرده‌اند، اما به کارایی نرم‌افزارهایی که روی دستگاه نصب می‌کنند توجه لازم را مبذول نداشته و پول هنگفتی خرج کرده و به مقصود نیز دست نیافته‌اند!

نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس بیشتر اوقات در خفا فعالیت می‌کنند و بر کارایی بیشتر قطعات پردازشی سیستم اثر مستقیم دارند. از این‌رو اهمیت انتخاب نرم‌افزار آنتی‌ویروس مناسب کمتر از پردازنده و مادربرد نیست. راستش را بخواهید شاید تفاوت چندانی از منظر توان مقابله با خطرات احتمالی میان نرم‌افزارهای Norton و Kaspersky وجود نداشته باشد، اما توانی که Norton از پردازنده و مادربرد و حافظه صرف فعالیت‌های خود می‌کند قابل قیاس با صرفه‌جویی شرقی Kaspersky نیست. هر دو این نرم‌افزارها در قیاس با ESET NOD۳۲ اسراف‌کار قلمداد می‌شوند، زیرا اگر از NOD۳۲ استفاده کنید گویا این نرم‌افزار هیچ چیزی مصرف نمی‌کند!

مقصود از این نوشتار، تبلیغ برای NOD۳۲ ، Kaspersky، Dr.WEB، Bit Defender، AVG و غیره نیست، بلکه قرار است اهمیت آنتی‌ویروس مورد استفاده در دستگاه، مورد توجه قرار گیرد.

● کدامیک مناسب‌تر است؟

بسیاری از آنتی‌ویروس‌های درست و درمون را در ایران می‌توان تهیه کرد و خیالتان راحت که با هیچ‌گونه مشکلی مواجه نخواهید شد. به طور قاطع می‌گویم که تا نرم‌افزار اصیل (Original) نصب نکنید متوجه نمی‌شوید که خود را از چه موجود ذی‌جودی محروم کرده بودید. شک نکنید که تفاوت‌های فاحشی میان گونه اصیل با نمونه‌های کرک‌ شده وجود دارد و در پرداخت مبلغ سی، چهل هزار تومانی این موجودات خساست نکنید. به شخصه ESET NOD۳۲ را بر دیگر گونه‌ها ترجیح می‌دهم، زیرا از دستگاهی استفاده می‌کنم که مربوط به چهار سال پیش بوده و شامل پردازنده Athlon ۶۴ ۳۰۰۰، یک گیگابایت حافظه DDR و هارددیسک ۱۶۰ گیگابایتی است. از این‌رو نیاز به آنتی‌ویروسی دارم که در استفاده از منابع سخت‌افزاری صرفه‌جو باشد و مثل ساعت کار کند. نرم‌افزار Kaspersky را نیز تست کرده‌ام، اما برای دستگاه حقیر قدری سنگین بود. نرم‌افزار Bit Defender نیز کارایی متوسطی داشت و کمی از Kaspersky بهتر بود. نرم‌افزارهای معتبر Norton و McAfee هم مانند قحطی‌زدگان از پردازنده کار می‌کشند و به امثال F-Secure و Quick Hill نیز نتوانستم اعتماد کنم!

برای دستگاه‌های امروزی که از پردازنده‌های سه‌هسته‌ای و چهارهسته‌ای با دو، سه گیگابایت حافظه DDR۲ یا DDR۳ بهره می‌برند، این موارد به هیچ وجه به چشم نخواهد آمد و این‌ قبیل وسواس‌‌ها بی‌مورد است. در هر حال گفتم بدانید که نصب همین‌طوری برخی نرم‌افزارها که از ابتدای روشن شدن کامپیوتر در حافظه مقیم می‌شوند و در هر سوراخی سرک می‌کشند چندان به صلاح نیست و بد نیست که با دقت بیشتری انتخاب شوند و مورد استفاده قرار گیرند، به خصوص آنتی‌ویروس‌های ناقلا!