چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
فقه الاقتصاد و مسئله کارت اعتباری
از جمله مسائل فقه الاقتصاد که به تازگی چند سالی است که مطرح شده است مسئله کارت اعتباری است . لذا مناسب دیدیم که توضیح مختصری در باب جواب به برخی سوالات که در این موضوع مطرح می شوند داشته باشیم :
سوالات:
۱) کارت اعتباری چیست؟
۲) از نظر فقه اسلامی کارت اعتباری تحت چه عقدی قرار می گیرد؟
۳) حکم این عقد در شرع مقدس اسلام چیست؟
کارت اعتباری کارتی است که آن را صادرکننده ( که همان بانک باشد) در اختیار یک شخص حقیقی یا حقوقی قرار می دهد. و این در طی عقدی بین آن ها صورت می پذیرد که به وسیله آن، شخص قادر به خرید و فروش کالا و انتقال خدمات و برداشت حساب از بانکی دیگر به حساب صادر کننده می شود.
و آن عبارت از دو عقد است :
اول :
عقدی بین صادر کننده کارت و بین حامل آن که شامل میزان اعتبار و شروط قرارداد میشود.در این قرارداد بانک عهد می کند که هزینه آنچه طرف قرارداد با کارت می خرد را بپردازد از حساب خودش در صورت وجود و از حساب بانک صادرکننده در صورتی که آن شخص مبلغ کافی در حسابش در بانک نداشت. و در عوض حامل کارت عهد می کند که در صورتی که مبلغ کافی در حسابش در بانک نداشت در وقت معین تسویه حساب کند.
می توان این عقد را عقد ضمان نامید . به معنایی که امامیه می گویند که نقل دین از یک ذمه به ذمه دیگراست .( در صورتی که شخص مبلغی در حسابش در بانک نباشد) ، و این عقد را می توان بعد از هر معامله ای که حامل کارت با تاجر انجام می دهد مستقلا انشاء کرد. البته در صورتی که تاجر موافقت بانک بر ضمانت شخص را با شیوههای الکترونیکی جدید به دست آورد. در این صورت دین بعد از خرید از ذمه حامل کارت به ذمه بانک منتقل می شود. تا زمانی که حامل کارت در مدت معین با بانک تسویه حساب کند. و این عقد صحیحی است که مشمول (( اوفوا بالعقود )) می شود.
دوم :
عقدی بین صادر کننده کارت و بین شرکتها و موسسه ها و همچنین بانک هایی که طرف قرارداد هستند وآن کارت را معتبر می دانند که شامل شروط قرارداد می شود. و قرارداد این است که بانک هزینه کارت یا خدماتی که تاجر به حامل کارت داده را به او می پردازد. و مقدار معینی را از آن مثلا به عنوان اجر واسطه بودن یا ... می کاهد. که این مبلغ از کسی که خدمت برایش انجام شده، گرفته می شود . واین خدمت غیر از ضمانت مالی که است که بانک به تاجر می دهد مثلا از باب ضمانت قدرت خرید حامل کارت است ، بلکه خدمت در حقیقت ترویج تعامل با موسسات تجاری است که در واقع خدمت به طرفین است ( حامل کارت و تاجر)
حامد آرضایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست