پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
سیاست و حکومت در قرآن
قرآن کریم کتاب بیمانند خداوند است که بر پیامبر خاتم (ص) نازل شد و چراغ فرا روی انسانیت تا دامنه قیامت گردید، این کتاب خود را هدایتگر متقین و دربردارنده درمان دردها دانسته است، کتابی است که معجزه بزرگ و جاوید پیامبر خاتم بوده و در همه عرصهها از جمله در ارائه معارف و محتوای خود دارای اعجاز است. از این روی از دیرباز قرآن پژوهان و مفسران به زوایای این کتاب بزرگ نظر افکنده و هر یک عمری را به تحقیق در ساحل بیکران آن به سر بردهاند. مفسرانی چون محمد عبده، سید محمد حسین طباطبایی، سید محمود طالقانی و ... به نحوی به معارف اجتماعی قرآن توجه نموده و به تناسب، به طرح مختلف بحثهای دامنهداری پیرامون دیدگاه قرآن درباره اجتماع و سیاست و اقتصاد و فرهنگ ... پرداختهاند. یکی از این حوزههای اجتماعی حوزه سیاست و حکومت است که کتاب "سیاست و حکومت در قرآن" تالیف کاظم قاضیزاده متکفل توجه به این حوزه میباشد. عناوینی چون "نظام الحکم فی الاسلام" و "النظم السلامیه" در تالیفات اندیشوران عرب زبان قرن اخیر زیاد به چشم میخورد. در موضوعات ریزتر مربوط به سیاست و حکومت نیز تالیفات مستقلی دیده میشود. موضوعاتی چون "حاکمیت"، "شورا"، "خلافت"، "ملک"، "سیاست خارجی" و "عدالت اجتماعی" و ... از این موضوعات است.
در کتاب "حکومت و سیاست در قرآن" موضوع حکومت به تحقیق سپرده شده است. در فصل اول کتاب که با عنوان "مبانی حکومت اسلامی از نگاه قرآن" به نگارش درآمده، رابطه دین و سیاست به عنوان سنگبنای ورود به مباحث حکومت اسلامی بررسی میشود و در این عرصه به دیدگاههای مختلف نظری اشاره شده است. دو سئوال اساسی فرا روی یک حکومت یعنی: "چه کسی باید حکومت کند" و "چگونه باید حکومت کند" مورد عنایت جدی مولف این کتاب است.
در پاسخ سئوال اول به تفصیل درباره منشاء مشروعیت دولت اسلامی از نگاه قرآن تحقیق شده و دورههای مختلف حضور انبیا، دوران پیامبر خاتم (ص)، زمان حضور امامان معصوم (ع) و عصر غیبت امام دوازدهم (عج) مورد اشاره واقع شده و ویژگیهای حاکم در عصر غیبت تبیین شده است. در پاسخ به سئوال دوم، با استفاده از آیات شورا به مکانیسم تصمیم سازیهای کلان اشاره کرده و به مقایسه نظام سیاسی اسلام با دیگر شیوههای تصمیمگیری پرداخته شده است. تحقیق پیرامون این موضوع، مطالب فصل چهارم این کتاب را تشکیل میدهد.فصل پنجم کتاب به تبیین شرایط، وظایف و اختیارات رئیس و کارگزاران دولت اسلامی پرداخته است. "حقوق و آزادی سیاسی" عنوان فصل ششم کتاب را تشکیل میدهد. در این فصل مبانی حقوق و آزادی سیاسی در قرآن و عرصههای مختلف آزادی از دیدگاه قرآن از جمله آزادی تفکر، آزادی عقیده و آزادی سیاسی مورد بحث واقع شده است.
فصل هفتم کتاب متکفل تبیین "عدالت اجتماعی" از دیدگاه قرآن کریم است. مؤلف محترم در این فصل جلوههای عدالت اجتماعی در قرآن و سیره علوی را به بحث میگذارد. فصل هشتم به روابط خارجی دولت اسلامی و طرح و بررسی نظریههای مطرح شده در این خصوص میپردازد. فصل نهم و پایانی کتاب اختصاص به نتیجه گیری و تحلیل دارد. مولف محترم در بخشی از این فصل میگوید: "مجموعه فصول هشتگانه تحقیق نشانگر آن است که حجم زیادی از آیات قرآن کریم میتواند در حوزه حکومت و سیاست مورد استناد قرار گیرد."
این کتاب در ۵۴۷ صفحه و به همت انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست