چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

اندیشه های مارکس در آمریکای امروز


اندیشه های مارکس در آمریکای امروز

اندیشه های مارکس در آمریکای امروز 150 سال است که از انتشار کتاب سرمایه اثر کارل مارکس می گذرد مقاله زیر گفتگویی با دیوید هاروی است, که به بهانه انتشار آخرین کتابش به نام مارکس, سرمایه و جنون خرد اقتصادی , با او انجام شده است

پاییز امسال مصادف با ۱۵۰امین سالگرد انتشار «سرمایه» اثر کارل مارکس است؛ کتابی بدیع و پیشگام که در آن مارکس با تعریف سرمایه به مثابه ارزش در حرکت، حوزه مطالعاتی سراسر تازه ای برای درک اقتصاد، روابط اجتماعی و نهادهایی بنا کرد که به نابرابری های وسیع ساختاری دامن می زنند. از این حیث، ایده های مارکس که با توجه به اوضاع نظام کارخانه ای اروپا و رابطه بین سرمایه دار و کارگر تنظیم شده بود، شاید هم زمان بذر جنبش ها و رژیم های خودکامه را کاشته باشد، اما برای همیشه پنداشت ما درباره طبیعت ناپایدار نظام سرمایه داری را نیز تغییر داده است.در این میان، اگرچه امروزه کارخانه ها عمدتاً جای خود را به بازارها، نظام های بانکداری و اعتبارهای مالی داده اند، اما سرمایه همچنان بر جهان حکمرانی می کند. در پی ظهور نظام پولی بین الملل در دهه ۱۹۷۰ بود که سرمایه بهره آور جایگاه خود را به عنوان نیروی محرک پس پشت دولت ، بازار و سرمایه تثبیت کرد. از آن زمان تاکنون، هرچه سرمایه قدرتمندتر و صدالبته بی ثبات تر شده، به لطف تناقضات ذاتی اش در بحران هایی پیاپی فرو رفته و به تبع آن، چه بسا بیش از پیش بر اعتبار و موضوعیت نظریه های مارکس افزوده است.اندیشه های مارکس به دریایی می ماند که سفینه هاروی در عصر ترامپ در آن سیر می کند. دیوید هاروی، نظریه پرداز اجتماعی، که استاد مردم شناسی در دانشگاه شهری نیویورک است، از پیشگامان رشته جغرافیای مدرن بوده و همواره سعی داشته نظریات مارکس را بر متن شرایط معاصر منطبق سازد. هاروی در تازه ترین کتابش، «مارکس، سرمایه و جنون خرد اقتصادی»، دوشادوش سرمایه به وارسی تازه ترین پیشرفت های فناوری و نظام های اعتباری می پردازد. در ادامه با او درباره پوپولیسم، گلدمن-ساکس و نخبگان سیلیکون ولی به گفت وگو نشسته ایم تا شاید تحلیل دقیق تری نسبت به وضعیت سرمایه داری جهانی به دست دهیم.

کتاب «سرمایه» کارل مارکس چه چیزهایی درباره سرمایه داری معاصر به ما می آموزد؟

یکی از ایده هایی که مارکس بر روی آن تأکید دارد، تضادهای درونی سرمایه و بی ثباتی متداوم آن است. اقتصاددانان سنتی معمولاً به ایده تعادل گرایش دارند، اما مارکس بر این باور است که اقتصاد سرمایه داری هیچ گاه راه به سوی تعادل باز نمی کند، بلکه با جوش و خروش و زیر و رو شدن هایش، اوضاع را بیش از پیش دشوار می سازد. خوانش مارکس به اعتبار تصویر خوبی که از این تناقضات منتهی به بحران به دست می دهد، بسیار راهگشاست.

آیا درحال حاضر علائمی در نظام امروزی شبکه های جهانی و مشتقات آن به چشم می خورد که نشانگر منشأ احتمالی بحران بعدی باشد؟ به خصوص که پیچیدگی های سرمایه تا بدین حد افزایش یافته است...

یکی از نکاتی که درباره مارکس می پسندم این است که برخلاف آن تصویری که برخی اوقات از او به نمایش گذاشته شده، به شدت بر انعطاف پذیری فوق العاده نظام سرمایه داری و این واقعیت واقف بود که سرمایه داری می تواند هر معضلی را با خلق معضلی دیگر حل کند؛ چنان که تنها عملا دست به کار جایگزینی و جابه جایی معضلات است. بنابراین هرگونه پیش بینی عام درباره بحران آتی بسیار مشکل است. اما می توانم اذعان کنم آنچه همین چند هفته پیش در روزنامه فایننشال تایمز خواندم، برایم بسیار جالب بود؛ چراکه پنج مقاله متفاوت آن، در بخش هایی کاملا مجزا از روزنامه، همگی متفق القول بودند که سطح کنونی بدهی های جهانی آشکارا از کنترل خارج شده است. در هر پنج مقاله به طور خاص درباره بدهی های چین ابراز نگرانی شده بود. من نیز با آنان هم نظرم، اما کسی چه می داند، شاید حق با ما نباشد!

شما در بخشی از جدیدترین کتاب خود، «مارکس، سرمایه و جنون خرد اقتصادی» دراین باره بحث می کنید که چطور بدهی های میلیون دلاری به میلیارد و تریلیون دلار افزایش پیدا کرده و چه بسا روزی بالغ بر کوادریلیون دلار شود. آیا واقعا بدهی ها وقتی از حد گذشته و چنین اعداد بزرگی را شامل شوند، همچنان واجد هیچ گونه معنایی خواهند بود؟

به راستی سخت است اگر بخواهیم از معنای واقعی این اعداد سر در بیاوریم. یکی از استدلال های مارکس آن بود که پول تنها شکلی از سرمایه است که می تواند بدون هیچ حد و حدودی افزایش پیدا کند؛ و آن طور که پیداست، ما داریم با سیاست های تسهیل کمّی و خلق پول در بانک ها دقیقاً همین کار را انجام می دهیم. دیر یا زود زمانی فرا می رسد که ما ملزم به آن خواهیم شد تا به هر نحو این بدهی ها را بپردازیم و این خود به معنای ضبط و توقیف آینده ماست. من فکر می کنم برای مثال بدهی های دانشجویی می تواند نمونه بسیار خوبی از گوناگونی شیوه هایی باشد که آینده بخش های مختلف یک جامعه به ضبط و تصرف بدهی ها درمی آیند. اگر کسی با ۱۰۰هزار دلار بدهی، مدرک دانشگاهی خود را اخذ کند، چگونه باید این میزان بدهی را بازگرداند؟ خوب می شد اگر می توانستیم بگوییم، «خب، شاید بهتر باشد این بدهی ها خود به خود ناپدید شوند»؛ اما مسأله این جاست که این موضوع هیچ گاه در قبال دانشجویان اتفاق نمی افتد.

به نظر شما، مبارزات طبقاتی چگونه در نهایت مبنا و چارچوبی فراهم آوردند تا چهره هایی پوپولیست و اقتدارگرا از متن طبقه بورژوازی، و به طور خاص دونالد ترامپ نصیب ما شوند؟

من هیچ توضیح و استدلال ساده و سرراستی درباره این موضوع ندارم جز آنکه هرگاه اوضاع رو به قهقرا می رود، این پرسش ایدئولوژیک سر بر می آورد که «چه کسی مقصر است؟» در این میان بسیاری سپر بلای دیگران می شوند، چنان که امروز شاهد آنیم به سادگی تقصیر بر گردن مهاجران، رقابت اقتصادی خارجی و در یک کلام، هر آن چیزی افتاده است جز معضلات زیربنایی سرمایه؛ چراکه اینها تنها موضوعاتی است که اجازه صحبت درباره آنان وجود دارد.

آیا تحولات پرشتاب اجتماعی که درحال حاضر جامعه را تحت تأثیر قرار داده، ارتباطی با مبارزات طبقاتی کاپیتالیستی دارند؟ یا شاهدی بر این مدعایند که ما به کلی از فرآیند کلان تر کار غفلت کرده ایم؟

من فکر می کنم ارتباط غیرمستقیمی بین این دو وجود دارد. به گمانم، ما این روزها کمتر و کمتر با آن دست فرایندهای کاری روبه رو می شویم که بتوان برایشان معنای مشخصی قائل شد. من از قبل با کارگران صنعت فولاد آشنایی داشتم و می دانستم که آنان مشکلاتی دارند و احساس می کنند در معرض بهره کشی قرار گرفته اند؛ اما همین کارگران به آنچه انجام داده افتخار می کردند و برای خود نوعی هویت دست و پا کرده بودند. این در حالی است که امروزه مردم زندگی های چندان رضایت بخشی ندارند. آنچه اتفاق افتاده، به باور من، این است که ما بیش از پیش با آثار و نشانه های ازخودبیگانگی دست وپنجه نرم می کنیم؛ بیگانگی از فرآیند کار، مشکلات روزمره زندگی و بیگانگی نسبت به سیاست. توده های بیگانه شده اغلب رفتارهای پریشان و نگران کننده ای از خود بروز می دهند. آنان لزوماً به چپ یا راست متمایل نمی شوند، بلکه در قبال نارضایتی هایشان، افراد و یا چیزهای دیگر را مورد شماتت قرار می دهند. بنابراین من بر این باورم که درحال حاضر وضعیت عمومی مملو از احساس بیگانگی است؛ وضعیتی که سرریز آن بی ثباتی در بسیاری از دیگر جنبه های زندگی اجتماعی را به دنبال دارد.

اما به راستی چرا این گونه است؟

به نظر من، طبقه سرمایه دار که قدرت و نفوذ بسیاری بر رسانه ها و فضاهای فکری در جوامع دارند، پیشینه بلندبالایی در سیاست ها و تدابیر مراقبتی دارند. من هیچ وقت به درستی درنیافتم چرا وقتی آثار کارل مارکس را می خوانی، مردم از دست تو عصبانی می شوند. اما واقعیت آن است که خصومت ریشه دار و دیرینه نسبت به مارکس به واسطه ادبیاتی برانگیخته شده که انواع و اقسام روایت های دیوانه وار و توهین آمیز را درباره او جعل کرده است.

شما در کتاب خود نوشته اید که جنبش های چپ سنتی کمتر اهمیت ائتلاف های راهبردی را در چارچوب خلق سرمایه به رسمیت شناخته اند. مراد شما در اینجا دقیقاً چه نوع ائتلاف هایی است؟

حقیقت آن است که کنش ها و مبارزات ما اغلب ضدسرمایه داری است. برای مثال، مبارزات علیه گرانفروشی در صنعت داروسازی را در نظر بگیرید. این شاید از آن دست پیکارهای کارگری کلاسیکی نباشد که بر محور کار و کارخانه چرخیده و جنبش چپ معمولاً بر آنان متمرکز بوده است؛ اما به گمان من، ترکیب و تجمیع همین سنخ مبارزات است که می تواند منشأ اثر چشم گیری باشد. همواره این گرایش در بین نیروهای چپ وجود داشته که پیکارهای اجتماعی در مناطق شهری، همچون مبارزه علیه اعیان سازی یا خلع ید را کم اهمیت شمرده و از آنان به عنوان مبارزات دست دوم یاد کنند. اما من فکر می کنم این تلاش ها و ستیزها باید هم سنگ آن قسم از مبارزاتی در پیش گرفته شود که در محیط های کاری در جریان است.

اما آیا جای دادن این شکل از مبارزات در چنین چارچوبی عملاً آنان را از سرمنشأ واقعی شان جدا نمی سازد؟

جالب است که به این موضوع فکر کنیم چرا مارکس تأکید داشت ارزش در فرآیند تولید خلق می شود، اما در بازار است که جامه سوداگرانه اش را بر تن می کند. در واقع قسمت بزرگی از تصاحب ارزش کار، به جای مرحله تولید، در بخش بازاریابی به وقوع می پیوندد. هرچه این تصاحب گری در بازار نمود و اهمیت بیشتری یابد، چنان که در دوره و زمانه ما اهمیتی به مراتب چشم گیرتر یافته است، باید بیش از پیش در مقام یکی از عرصه های عمده مبارزه ضدسرمایه داری در کانون توجه قرار گیرد. توضیح آنکه وقتی مدیر یک صندوق سرمایه گذاری قدم پیش گذاشته و با به دست گرفتن اداره یک شرکت داروسازی، قیمت قرصی را از هفت دلار به ٧٥٠ دلار تغییر می دهد، دیگر واضح و روشن است که تصرف بزرگی در کار بوده است؛ درست همان طور که جورج سوروس با شرط بندی بر روی افت ارزش پوند بریتانیا در سال ۱۹۹۲، تنها در عرض هفت روز بیش از یک میلیارد دلار درآمد کسب می کند. این ها همه بدان معناست که دزدی های بزرگی در جریان است، دزدی هایی که امروزه دیگر قانونی شده اند. نکته آن جاست که سیستم اکنون به گونه ای ساختاربندی شده که مردم می توانند بدون آن که به واقع تولیدی داشته باشند، مقادیر هنگفتی پول به جیب بزنند.

شمار قابل توجهی از مقامات دولت ترامپ به نحوی با شرکت گلدمن-ساکس مرتبطند؛ آماری که نسبت به دولت های قبلی ایالات متحده بسیار بالاتر است. این موضوع خود چه پیامی درباره وضعیت سرمایه داری معاصر به ما می دهد، وقتی می بینیم کسانی که وظیفه حل مسائل را برعهده گرفته اند، خود مسئول خلق آنانند؟

خب، به نظر من، گلدمن-ساکس از سال های ریاست جمهوری کلینتون به بعد همواره سکان خزانه داری ایالات متحده را برعهده داشته است. این شرکت تنها برای دوره ای کوتاه مدت چنین جایگاهی نداشته است. یکی از نکات جالب توجهی که باید بدانیم آن است که چگونه قدرت های دولتی و مالی درهم آمیخته شده اند تا آنچه را من یک هسته مالی-دولتی می نامم به وجود آورند؛ هسته ای که به شدت قدرتمند بوده و نقش بسزایی در تصمیم گیری ها و تعیین بایدها و نبایدها دارد. گمان می کنم این هسته مالی-دولتی در ایالات متحده تا حدودی بر روی گلدمن-ساکس و بانکدارهایی که خزانه داری آمریکا را اداره می کنند، استوار شده است. البته همه اینها در ائتلاف با بانک مرکزی آمریکاست. بنابراین تنها وقتی می توان تصویر نسبتاً روشنی از جایگاه و آرایش این کانون مالی-دولتی به دست آورد که بانک مرکزی را در کنار خزانه داری ایالات متحده قرار دهیم.

این نوع هسته قدرتی که شما توصیف کردید از همان هنگام که نظام بانکداری مرکزی ابتدا از سوی جفرسونی ها و بعدتر از جانب جکسونی ها مورد دشمنی واقع شد، همواره در جامعه آمریکایی قابل ردیابی بوده است؛ چنان که امروز دیگر به مثابه یک سنت قلمداد می شود.

درست است، اما با تمام این اوصاف، ایالات متحده حتی در رسمیت بخشیدن به این سنت نیز تا حدودی دیر عمل کرده است. بانک انگلستان در ۱۶۹۴ تأسیس شد و به تبع آن، هسته مالی-دولتی نیز در فاصله ای کوتاه جا پای خود را در سیاست بریتانیایی مستحکم ساخت. اما در ایالات متحده همواره با یک پیکربندی به نسبت بی ثبات روبه رو بوده ایم؛ چنان که در نهایت به دلیل ناتوانی بخش بانکداری خصوصی در مدیریت اوضاع بود که بانک مرکزی ناگزیر وارد عرصه شد.

جف بزوس، بنیان گذار و مدیرعامل سایت آمازون، همین اواخر ثروتمندترین فرد جهان لقب گرفت. آیا ما به این اعتبار که ثروتمندترین مردمان پول های خود را از شیوه های جدید توزیعی به دست می آورند، شاهد تسلط سرمایه داران صنعتی بر بورژوازی هستیم؟

اگر شما به مقادیری پول قرضی دسترسی داشته باشید، می توانید آستین ها را بالا زده و هرکاری دوست دارید انجام دهید. درست به همین دلیل مارکس مدعی است بورژوازی هیچ گاه زیر لوای سرمایه داری ثابت و بدون تغییر باقی نمی ماند، بلکه محکوم به ازسرگیری و نوسازی دائمی است. به باور من، ما امروز نیز شاهد چنین فرایندی در بازتعریف بورژوازی، ثروتمندترین افراد و قدرتمندترین شرکت ها هستیم. در ۱۹۷۸ جنرال موتورز و شرکت فولاد ایالات متحده قدرتمندترین شرکت ها بودند. امروز اما در هیأتی سراسر متفاوت، وال مارت، گوگل و فیسبوک جایگزین آنان شده اند؛ شرکت هایی که از منظر من صنعتی نبوده، بلکه بیش از هر چیز شبیه ناحیه ای سرحدی اند که از شیوه کاربری ما سود می برند. برای مثال، گوگل تمامی اطلاعات مرتبط با ما و آنچه را انجام می دهیم جمع آوری کرده و به دیگران می فروشد. این وضعیت بسیار عجیب و غیرعادی است؛ چراکه این ما هستیم که کار را انجام می دهیم، اما آنان ارزش کار را استخراج می کنند و سپس از آن بهره می برند تا به جمع ثروتمندترین و قدرتمندترین شرکت های جهان بپیوندند.

بنابراین، آیا دوای آنچه را شما جنون خرد اقتصادی می خوانید باید در چارچوب سرمایه داری یافت یا خارج از آن؟

به گمانم، با نظر به وضعیتی که امروز درگیر آنیم، باید به فکر تغییر از درون باشیم. حقیقت آن است که هیچ راهی برای خروج از سرمایه داری پیش رو نداریم و درست به همین دلیل، باید در پی راهی در داخل چارچوب سرمایه داری باشیم. این همان جایی است که تحلیل مارکس از تناقضات واجد اهمیت می شود؛ چراکه تناقضات سرمایه داری همان اهرمی است که می توان برای تغییر از درون به کار بست. بنابراین من فکر نمی کنم برای مثال انقلاب یا چیزی شبیه آن ما را از مشکلات جهانی که در آن به سر می بریم نجات دهد. ما باید به راستی تمامی تلاش خود را به دگرگونی اوضاع در درون چارچوب سرمایه داری معطوف سازیم.

آیا این فرآیند می تواند با تغییر در رفتارهای مصرفی مان کلید بخورد؟

ایجاد تغییر در انتظارات و توقعات مصرفی مان بخش مهم تر ماجراست؛ باوراندن مردم به آنکه مشکلات جاری پیرامون ما نه ثمره رقابت خارجی، بلکه مدیون عملکرد مغشوش و گسیخته سرمایه داری است. ما می توانیم مردم را وادار سازیم به جای آنکه تقصیر را گردن مسائل دیگر بیندازند، بر ریشه مشکل متمرکز شوند. البته که ما کارهای فراوانی برای انجام دادن داریم. من هیچ نظریه معجزه آسایی در چنته ندارم که ادعا کند «خب، تنها کافی است فلان کار را بکنید تا همه چیز تغییر کند»؛ بلکه بر این باورم باید برای همراه کردن مردم گستره تمامی تغییر و تحولات جاری را در جنبه های مختلف حیات سیاسی و اجتماعی بررسی کرد. یکی از تبعات ریاست جمهوری ترامپ این است که امروز بخش بزرگی از مردم در گوشه و کنار دنیا پرسشگر شده اند. آنان با خود می گویند، «این وضعیت مطلوب ما نیست، پس باید چه چیز را چگونه تغییر دهیم؟» این همان بزنگاه همگانی است که بسیاری از مردم مجال یافته اند آزادانه درباره مشکلات حقیقی شان تعمق کنند.

منبع:observer.com