پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
جنگ پنهان در نبرد ژئوپلتیک مالی
![جنگ پنهان در نبرد ژئوپلتیک مالی](/web/imgs/16/138/tjzf81.jpeg)
تاثیر مستقیم و انکارناپذیر عرصه اقتصادی بر روابط بین الملل، چینش ها و رقابت های ژئوپلتیکی تا به آن اندازه بوده است که بسیاری از سیاستمداران و تحلیلگران بزرگ، وقوع جنگ های بین الملل اول و دوم و همچنین بحران های حاشیه ای را نتیجه تحرکات نیروها و گرایشات متفاوت در این حوزه می دانند. حتی در شرایط کنونی که جنگ قفقاز به کانون توجه محافل بین المللی تبدیل شده است در کنار بحث جنگ و رقابت هژمونیک برای تسلط بر حوزه های منطقه ای و بین المللی که خود نیز متاثر از تلاش جهت کسب منافع اقتصادی می تواند باشد، بسیاری را اعتقاد بر این است که موقعیت ژئوپلتیکی گرجستان در چهار راه ترانزیت انرژی شرق به طرف غرب و محلی برای دور زدن روسیه می بایست در چرائی وقوع این جنگ به حساب آید. در جنگ های جهانی اول و دوم گروه متحدین شامل آلمان، ایتالیا، ژاپن و زیر مجموعه های آنان به دلیل تورم قدرت در بستر انقباضی موجود عرصه بین المللی را برای سلطه امپریالیستی خود محدود کننده یافته و سعی در برهم زدن میدان بازی داشته اند. جنگ متروپل ها با همدیگر جهت بلعیدن مستعمرات در طی این جنگ ها هر چند که در شرایط کنونی و آستانه هزاره سوم تا حدودی به لحاظ شکلی تغییر یافته است و هم اینک در قالب هجوم سرمایه مالی از غرب به سمت شرق جریان دارد ولی ساختار قضیه تقریبا ماهیت و ذات خود را حفظ کرده است.
در روزهای اخیر خبر ورشکستگی و واگذاری موسسات بزرگ مالی ایالات متحده و اروپائی به بخش دولتی جهت جلوگیری از سقوط اقتصاد جهانی و بازارهای مالی به یک بحث معمول تبدیل شده است. موج جدید رکود تورم در بخش اقتصاد بین المللی که به واسطه دوره حیات نوین ساختار اقتصاد در چارچوب تئوری " جهانی شدن اقتصاد " بیش از همیشه به بخش مالی انتقال یافته است، هرگونه تاثیر کلان و تعیین کننده خود را در وهله اول در حوزه مالی بر جای می گذارد. زمانی که در ۲۹ ژوئیه ۲۰۰۸ مذاکرات سازمان تجارت جهانی در ژنو بعد از ۷ سال که از مذاکرات دور دوحه می گذشت با اعلام رسمی توسط " پاسکال لامی " دبیرکل این سازمان مبنی بر شکست نهائی این مذاکرات مهر پایانی بر این توهم سیاسی اقتصادی زده شد، بازارهای جهانی خود را برای روزهای بد آماده کرده بودند.
روزهای ۱۴ تا ۱۷ سپتامبر با اعلام ورشکستگی بانک سرمایه گذاری " لیمن برادرز " یکی از غول های مالی آمریکا و سپس حمایت دولتی ۸۵ میلیارد دلاری از موسسه بزرگ بیمه ای " آمریکن اینترناشنال گروپ" برای جلوگیر از ورشکستگی آن نقطه عطفی در ساختارهای سیاسی اجتماعی غرب می بایست به حساب آید. قبل از آن نیز موسسات بزرگ وام دهنده آمریکائی " فردی مک " و " فنی مه " در بخش وام دهندگان مسکن و " مریل لینج " بزرگترین موسسه کارگزار در بازار اوراق بهادار در جهان، با دخالت مالی دولت واشینگتن از ورشکستگی نجات یافته بودند. سریال ورشکستگی و واگذاری مراکز بزرگ مالی جهان غرب و به خصوص ایالات متحده به بخش دولتی هر چند که اساس تئوری جهانی شدن اقتصاد را به زیر سوال برده است اما از طرف دیگر می تواند نتیجه افول قدرت هژمونیک آمریکا در جهان تک قطبی فعلی نیز تلقی شود. سراسیمگی واشینگتن در جانبداری از گرجستان در جنگ قفقاز و تنش کنونی در روابط دوجانبه با روسیه نیز می بایست در راستای موقعیت ناخوشایند اقتصاد بین المللی و ترس از تهدید سرپل ها و شاهراه های تضمین کننده ثبات اقتصادی غرب و آمریکا مورد توجه قرار گیرد.
اردشیر زارعی قنواتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست