چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
الگوی جهانی دانشجویان ایرانی
تجلیل از بزرگان علمی، نخبگان و تاثیرگذارانی که برای ارتقای مرزهای دانش در کشور و دنیا کوشیدهاند، جزو سیاستها و خطمشیهای پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران است، از اینرو وظیفه خود میدانیم که از این چهرههای علمی قدردانی کنیم. در واقع وظیفه ما آن است در زمانی که بزرگان علم و فرهنگ ما در قید حیات هستند، از مقام شامخ آنان تجلیل کنیم و مراسم بزرگداشت آنان را در حضور خودشان برگزار کنیم. ما سال گذشته مقام علمی دکتر «پرویز جبهدار» را گرامیداشتیم و امروز مقام علمی پروفسور «رضا» را ارج مینهیم و امیدواریم این سنت حسنه در دانشکدهها و دانشگاههای دیگر ادامه داشته باشد.
پروفسور «فضلالله رضا» یکی از هفتفارغالتحصیل اولین دوره دانشکده فنی دانشگاه تهران است. وی متولد سال۱۲۹۳ هجری شمسی و ورودی سال۱۳۱۳ است. وی همزمان با تاسیس دانشگاه تهران و دانشکده فنی وارد این دانشکده شد و فارغالتحصیل اولین دوره دانشکده فنی در سال ۱۳۱۷ است و از همان زمان نیز به تحقیق درباره علوم ریاضی مشغول بود و اولین کتاب علمی خود را در سالهای ۱۳۱۹ تا ۱۳۲۰ با عنوان دوره هندسه علمی و عملی تالیف کرد. پس از طی دوران سربازی و تحمل مشکلات فراوان، عازم آمریکا شد و در سال ۱۳۲۴ مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه کلمبیا دریافت کرد. در سال ۱۳۲۸ نیز موفق به اخذ مدرک دکترا در رشته مهندسی برق از دانشگاه پلیتکنیک نیویورک شد. طی سالهای ۱۳۳۹-۱۳۳۴ عضو گروه مهندسی برق دانشکده مهندسی برق دانشگاه «امایتی» در بوستون و طی سالهای ۱۳۴۷-۱۳۳۳ نیز عضو گروه مهندسی برق دانشگاه سیراکیوز در ایالت نیویورک بود. پروفسور در سال ۱۳۴۰ استاد میهمان در دانشگاه پلی تکنیک زوریخ سوییس، از سال ۴۲-۴۱ استاد میهمان دانشگاه فناوری سلطنتی دانشگاه کپنهاگ دانمارک و در سالهای ۵۷-۴۷ استاد میهمان دانشگاه کلرادو در بولدر آمریکا و دانشگاه پاریس فرانسه بود. تحقیقات و مباحث مورد علاقه وی، نظریه ریاضی سیستمها و مدارهای الکترونیکی است. پروفسور طی سالهای ۴۸-۴۶ رییس دانشگاه صنعتیشریف و دانشگاه تهران، طی سالهای ۵۳-۴۸ سفیر ایران در یونسکو، در سالهای ۵۷-۵۳ سفیر ایران در کانادا و از سال ۵۷ به بعد نیز استاد دانشگاههای کنکوردیا و مکگیل مونترال کانادا بود.
وی همچنین رییس افتخاری کنفرانس مهندسی برق ایران، استاد افتخاری دانشگاه تربیتمدرس، رییس انجمن علمی ایرانیان در آمریکایشمالی، رییس گسترش زبان و ادب فارسی و مشاور و همکار فعال موسسات علمی و ادبی فراوانی بوده است. وی همچنین مشاور و همکار تعداد زیادی از انجمنها و کنفرانسها در سراسر جهان بوده است. همچنین برنده مدالها و لوحهای افتخاری متعددی از موسسههای آمریکایشمالی، اروپا و ایران شده است که از مهمترین آنها میتوان به موسسه فنون نیویورک، دانشگاه مکگیل کانادا، کشور پاکستان و سازمان انرژی اتمی ایران اشاره کرد.
پروفسور «رضا» یکی از پایهگذاران نظریه اطلاعات و مخابرات در جهان است و تحقیقات گستردهای در زمینه ظرفیت شنون و ارسال حداکثر اطلاعات در کانالهای مخابراتی نویزدار، نظریه اطلاعات و فرآیندهای تصادفی، سیستمهای خطی آنالیز عمومی، نظریه سیستمها و مدارها، نظریه کنترل سیستمهای پویا، فضاهای خطی، انتقال و تلفات انرژی در شبکههای n دهانهای انجام داده است. پروفسور «رضا» در سال ۱۹۶۵ به دلیل مشارکت در نظریه شبکه و اطلاعات بهعنوان عضو پیوسته مادامالعمر (Life Fellow) انجمن IEEE (موسسه مهندسی برق و الکترونیک) برگزیده شد. او همچنین عضو پیوسته AAAS است.
پروفسور «رضا» که اکنون در آستانه یکصدسالگی قرار دارند، نهتنها در ایران، بلکه در سطح جهان نیز چهرهای شاختهشده و نامدار است. پروفسور «رضا» که از پایهگذاران نظریه اطلاعات در جهان است، بیش از ۶۵سال سابقه علمی و تحقیقاتی دارد. ماحصل فعالیت علمی وی در زمینه مهندسی برق، بهویژه در شاخه مهندسی مخابرات (تئوری اطلاعات و کدینگ) شکل گرفته بود که نتیجه تحقیق و پژوهش سالیان دراز ایشان به چاپ چهار جلد کتاب به زبان انگلیسی منجر شد که به عنوان کتابهای پایه درسی در بسیاری از دانشگاههای جهان تدریس میشود. از این چهار کتاب، سه کتاب در ایران ترجمه شده است. همچنین این کتابها به بسیاری از زبانهای زنده دنیا مانند روسی، ژاپنی، مجارستانی و... نیز ترجمه شده است.
پروفسور «رضا» بیش از یکصد مقاله علمی منتشرشده در مجلات علمی تخصصی مهندسی برق و همچنین در شاخههای ریاضیات و سایبرنتیک دارند. ایشان همچنین به زبان و تاریخ ادبیات فارسی بسیار علاقهمند هستند و در این مورد هم بیش از یکصد مقاله چاپشده در مورد معرفی زبان و ادبیات فارسی و تاریخ ایران و همچنین ۱۲جلد کتاب به زبان فارسی تالیف کردهاند که موجود هستند و علاقهمندان میتوانند از آنها استفاده کنند. اکنون جوانان ما با دقت در مراحل زندگی پربار استاد «فضلالله رضا» و نقش آن در معرفی فرهنگ و تمدن کشورمان، بر ضرورت قرارگرفتن در صف اول علم و فناوری جهان پی میبریم که لازمه آن وارستگی و آراستگی فردی و ملی ایرانیان و لزوم خردگرایی و پرهیز از احساسات خام و بهرهگیری از فناوریهای روز در کنار پاسداشت سنتهای ملی و توجه به فرهنگ، به عنوان زیربنای استقلال کشورها در جهان امروز است. با توجه به نقشهای بسیار پررنگ استاد «رضا» در گسترش دانشگاهها و به ویژه نهادینهشدن تحقیق و پژوهش در دانشگاهها و تلاش وی برای ارتقای سطح علمی دانشگاههای ما و رساندن آن به سطح دانشگاههای برتر و جهان و تغییرات در شکل و محتوای آموزشی دانشگاهها، بنیاد حامیان دانشکده فنی دانشگاه تهران در آستانه ۸۰سالگی دانشکده، جایزهای را در زمینه مهندسی به نام استاد «فضلالله رضا» پایهگذاری کرد که این جایزه از سال آینده طبق آییننامهای که با نظر استاد تدوین میشود، اعطا خواهد شد.
البته هماکنون نیز استادان بسیار بزرگی در دانشگاههای خارج از کشور مشغول تحقیق، پژوهش و تدریس هستند و این وظیفه ماست که زمینهها و بسترهای لازم را فراهم کنیم تا بتوانند به آسانی ارتباطهای علمی لازم با دانشگاههای کشور برقرار کنند. از طرف دیگر با توجه به اینکه استاد «رضا» به مدت یک ماه در ایران مستقر هستند و دانشگاهها و دانشجویان بسیاری مایلند با ایشان دیدار کنند، ما نیز سعی کردیم حتیالمقدور ایشان در زحمت نباشند و به همین دلیل دفتری برای ایشان در دانشکده مهندسی فراهم شده است تا این ارتباطهای علمی بدون زحمت صورت گیرد. ما این را وظیفه خود و البته همه نهادهای علمی و فرهنگی کشور میدانیم که از همه دانشمندانی که سوابق برجسته علمی و درخشانی دارند، به نحو شایستهای تجلیل کنند. امیدوارم دانشجویان ما از موقعیت ارزشمند حضور استاد در ایران نهایت استفاده را ببرند و ما هم در سالهای بعد بتوانیم به همین ترتیب در دانشکده فنی دانشگاه تهران از استادان برجسته دیگری که در سطح جهانی و بینالمللی شناختهشده هستند، تقدیر و تشکر کنیم.
در پایان امیدوارم جوانان و دانشجویان ما چنین افراد برجستهای را سرمشق و الگوی خود قرار دهند، چرا که وجود چنین اسوههایی، نیروی مضاعف و اعتمادبهنفس بیشتری به ما میدهد تا خود را برای رویارویی با دشواریهای دوران دانشجویی و تحقیق، بهتر آماده کنند.
محمود کمرهای
رییس پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست