جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پیام های مثبت یک جلسه استیضاح


پیام های مثبت یک جلسه استیضاح

اولین نکته آن, نمایش جلوه ی زیبا از ظرفیت بالای نظام مرد م سالاری دینی بود آنچه به عنوان عمل به دموکراسی در کشورهای غربی اتفاق می افتد, پایبندی عجیب به حمایت از هم مسلکان سیاسی تحت هر عنوان و شرایطی است و به هر تصمیمی, قبل از اینکه بر اثرات و نتایج عملی آن نگاه شود, عزم حزبی و جناحی بر آن غالب است

اولین نکته آن، نمایش جلوه ی زیبا از ظرفیت بالای نظام مرد‌م‌سالاری دینی بود. آنچه به عنوان عمل به دموکراسی در کشورهای غربی اتفاق می افتد، پایبندی عجیب به حمایت از هم‌مسلکان سیاسی تحت هر عنوان و شرایطی است و به هر تصمیمی، قبل از اینکه بر اثرات و نتایج عملی آن نگاه شود، عزم حزبی و جناحی بر آن غالب است. از این رو، در وقایع مختلف، کافی است با فهم ماهیت سیاسی و حزبی موضوعی، عاقبت آن را در مجالس و پارلمان‌های کشور‌های غربی پیش‌بینی کرد.

اما در واقعه امروز مجلس، وزیری تنها با گذشت ۹۰ روز از دوره وزارت، ۱۸۸ رأی موافق استیضاح گرفت که همین مجلس با ۱۶۵ رأی به او اعتماد کرده بود. فهم این مطالب برای اندیشمندان و سیاسیونی که با ادبیات دینی آشنا نیستند، بسیار سخت است. اما در نظام مکتبی و ارزشی جمهوری اسلامی که مبتنی بر هویت دینی و آموزه‌های اصیل اسلامی - شیعی بنا شده است، به محض آنکه وجود خطایی در تصمیم‌گیری سابق محرز شود، بی‌هیچ مجامله‌ و با شجاعت از تصمیم قبلی عدول و بر محور حق و عدالت و توجه به مصالح عمومی جامعه، رای جدید بیان می‌شود.

نکته دوم استیضاح امروز، توفیق جریان اصولگرا در پایبندی به شعارها و تعهدات خود در برابر مردم و عمل به تکلیف و ادای وظایف واقعی بود. با وجود اینکه وزیر استیضاح‌شونده، حداقل به لحاظ سوابق اجرایی، متعلق به جریان اصولگرایی بود، اما نمایندگان اصولگرا با چشم‌پوشی از تعلقات حزبی، با رای قاطع، فرد مذکور را کنار گذاشتند.

ویژگی‌ دیگر جلسه مجلس، برگزاری آرام و بدون تنش آن بود که همه مردم شاهد بودند که چگونه علی‌رغم همه اختلاف‌نظرها، در محیطی آرام، منطقی و در عین حال جدی، وزیر سابق و نمایندگان موافق استیضاح استدلال‌های خود را بیان و در نهایت مجلس با آرامش کامل تصمیم خود را اتخاذ کرد.

نکته آخراستیضاح روز سه شنبه، یأس و ناراحتی دشمنان نظام و مخالفان دولت اسلامی است؛ چراکه استیضاح‌کنندگان بر صداقت، درستکاری، ایمان و پشتکار دولت و شخص رئیس‌جمهور تأکید، و در مقابل، دولت و وزیر استیضاح شده نیز بر تعهد و اصولگرایی مجلس و احترام و تبعیت کامل از تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی اصرار داشتند.

در کنار این نکات مثبت، از بیان تدابیر مناسب تری که با اتخاذ آن، اساساً می توانستیم با چنین وضعیتی و هزینه های قهری آن روبرو نشویم، چشم پوشی، و به این نکته کفایت می شود که عبرت گیری از چنین تجاربی برای اصولگرایان و دولت اسلامی ضروری است.

دکتر محمد مهدی اسماعیلی