دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

نوستالژی ام آرزوست


نوستالژی ام آرزوست

مروری بر زندگی روزمره دیروز که الان برای ما خاطره شده است

اگر تا به حال به دنیای هیجان‌انگیز موزه‌ها سفر نکرده‌اید، اگر تاکنون خودتان را برای تماشای دوست‌داشتنی‌های تاریخ به زحمت نینداخته‌اید و به موزه نرفته‌اید، اگر دست در جیب فرو برده‌اید اما برای رفتن به تماشای موزه پول از جیب بیرون نیاورده‌اید، اگر حاضر نشدید از شکم‌تان بزنید و برای یک‌بار هم که شده خودتان را به مشقت بیندازید تا به تماشای دیدنی‌های موزه‌های مختلف سطح شهر و کشورتان بروید، اگر هیچ‌کدام از کارهای ذکر شده را انجام نداده‌اید، اصلا ایراد ندارد! چون راستش را بخواهید ما هم این کارها را نکرده‌ایم! می‌خواهیم در یک سفر رویاپردازانه خاطره‌انگیز شما را به موزه کاغذی خاطر‌ه‌های جیمی دعوت کنیم. خاطرات نوستالژیک برو بچ دهه هفتاد (۶۰-۷۰) که الان برای ما خاطره شده برای آن‌ها یک عمر زندگی بوده است. با ما تا پایان این سفر هیجان‌انگیز همراه باشید...

● موزه اشیای نوستالژیک جیمی

▪ با پلخمون چشات دلم زدی!

یک سری از اشیاء در موزه نوستالژی‌های جیمی پیدا می‌شود که نمی‌دانستیم برایشان چه دسته‌بندی می‌توان ارائه داد. این شد که از نام موزه اشیای نوستالژیک جیمی استفاده کردیم، اشیایی که حتما تاکنون از آن‌ها استفاده کرده‌ایم. پلخمون، پاک‌کن جوهری، تیله و...

▪ پلخمون

این وسیله محیرالعقول همان تیرکمان خودمان است که در کودکی برای شکار گنجشک‌های بیچاره محله از آن استفاده می‌کردیم. یادش به خیر. قدیم‌ها از این وسیله در اشعار شعرای بزرگ پارسی‌زبان هم استفاده می‌شد. مثلا در جایی سروده شده است: «با پلخمون چشات دلم زدی...»!

▪ و...

از دیگر اشیایی که خاطره‌ای برای دنیای امروز ما شده است می‌توان به ظروف ملامینی اشاره کرد که در همین‌جا اعلام می‌داریم هر کس از آن ظروف در خانه‌اش دارد با دفتر موزه نوستالژی‌های اشیای جیم تماس بگیرد و این ظروف را برای موزه جیم هدیه بیاورد.

▪ پاک‌کن جوهری

این پاک‌کن از سری پاک‌کن‌هایی بود که امروز کمتر در بازار موجود است. وقتی در دوران کودکی با خودکار در دفتر می‌نوشتیم و معلم دعوایمان می‌کرد به سراغ‌اش می‌رفتیم و نوشته خودکاری‌مان را پاک می‌کردیم. البته ناگفته نماند فاتحه دفتر خوانده می‌شد.

▪ تیله

تیله یا همان توشله! امروزه به عنوان ابزاری برای دیزاین استفاده می‌شود. اما قدیم ندیما بچه‌های محل با تیله در کوچه دنیایی داشتند. بازی می‌کردند و از هم تیله می‌گرفتند. دنیای بازی تیله‌های کوچک و بزرگ کودکی هم موزه‌ای دارد دیدنی!

● موزه خوردنی‌های نوستالژیک جیمی

▪ بفرما اشکنه اوجیزک با طعم نعناع!

آدم‌های شکمویی مثل نگارنده همیشه خوردنی‌‌های خاطره‌انگیزی که شاید امروزه یا دیگر نیست یا فراموش شده است را خوب به‌خاطر دارند. فکر کردن و تماشای موزه خوردنی‌های نوستالژیک جیمی می‌تواند دهان‌تان را بدجوری آب بیندازد. حال خود دانید! می‌خواهید ادامه مطلب را بخوانید یا نمی‌‌خواهید...

▪ پفک نمکی مینو

خوش آب و رنگ و با نمک، بچه‌ها بهش می‌گن پفک.../ این تبلیغ خاطره‌ساز پفک نمکی مینوست که حتما در خاطرتان باقی‌مانده است. شاید امروزه بیش از ۵۰ نوع پفک در بازار باشد، اما به روایت موزه نوستالژی‌های خوردنی جیمی، پفک نمکی مینو چیز دیگری است. /مینو کیه؟ خوش آب و رنگ و با نمک، بچه‌ها بهش می‌گن پفک...

▪ بیسکویت ترد

یک نوع بیسکویت! با بسته‌بندی زرد رنگ که حاوی بیسکویت‌هایی شور بود. شاید یادتان باشد که هر روز صبح وقتی به مدرسه می‌رفتید یک بسته آن را به قیمت ۱۰ تومان از بقالی سر کوچه می‌گرفتید. «ترد» نوش جان!

▪ اشکنه اوجیزک

اشکنه‌ها از انواع غذاهایی هستند که به دلایل مختلف امروزه در میان خانواده‌ها چندان جایی ندارند. یکی از معروف‌ترین و دوست‌داشتنی‌‌ترین این انواع «اشکنه اوجیزک» است. اشکنه‌ای که طریقه تهیه‌اش نام‌گذاری آن را جالب کرده است. روغن و نعناع را داخل ‌تابه داغ می‌کنید و بعد آب و کشک را می‌ریزید: «جیز»! این هم صدایش...

▪ و...

اما در دسته خوردنی‌های نوستالژیک و خاطره‌انگیز یقینا به غیر از این چند مورد، موارد بی‌شمار دیگری را به یاد خواهید آورد. از تی‌تاب بگیرید تا آدامس خروس و آدامس خرسی... به هر حال هر چه نباشد از قدیم گفته‌اند صد جان فدای یک شکم!

● موزه کارتون‌های نوستالژیک جیمی

▪ سفر به دنیای کودکی تصویر

چشم بگردانید خودتان را در میان موزه نوستالژی‌های کارتونی جیم می‌بینید. این‌جا جایی است که با نظر همه بچه‌های جیم کارتون‌هایی که برای‌تان احتمالا خاطره‌انگیز است به قاب تصویر و کاغذ آمده است تا اندکی این موزه جیم شما را به کارکرد واقعی‌اش، شناخت گذشته کودکی‌تان ببرد. یادتان می‌آید...

▪ فوتبالیست‌ها

فوتبالیست‌ها عنوان کارتون ژاپنی بود که یقینا برای شازده پسرهای دهه ۶۰ و حتی دهه ۷۰ زیبایی‌ها و خاطرات زیادی به همراه داشت. داستان پسری به نام «سوباسا اوزارا» که آرزو و رویای زندگی‌اش فوتبال در برزیل بود. البته کارتون فوتبالیست‌ها ۳ سری داشت. دنیای فوتبال و فوتبالیست‌ها از خاطرات موزه‌ای زندگی ماست. خاطره‌ای که هرگز تکرار نشد اما توانست فوتبال ژاپن را متحول کند!

▪ و...

و قص علی هذا کارتون دیگر که یقینا حالا نامشان را با صدای بلند می‌برید و شادمان هستید که یاد روزهای خوش آن روزها می‌افتید. شاید سفرهای میتی کمون، شاید پرین، شاید چوبین و شاید تمام کارتون‌هایی که به سبب کمبود جا در موزه کاغذی نوستالژی‌های کارتونی جیم گنجانده نشد.

▪ حنا دختری در مزرعه

حنا دختری زجر کشیده است که در مزرعه‌ای با چرخ خیاطی‌اش خاطره‌هایی برای دختران آن روزها که شاید مادران امروزها باشند، در ذهن‌شان ثبت کرده است. حنا نقطه عطف کارتون‌هایی بود که با داعیه اتکاء بر سناریو به روی آنتن رفت. داعیه‌ای که بعدها تاریخ متوجه شد که به راستی به حق بوده است و دیگر هرگز تجربه حنا دختری در مزرعه در عصر حاضر یا تکرار نشد یا تصویرش هرگز به ایران نرسید!

▪ هاچ زنبور عسل

هاچ زنبوری دوست داشتنی بود که سرتا سر فیلم به دنبال مادرش می‌گشت. او از میان زنبورهای خطرناک قرمز هم گذشت تا به مادرش برسد. اما متأسفانه در پایان رویای کودکی‌تان ناقص ماند و هاچ به مادرش نرسید! چرا؟ چون سیاست‌های تصویری صدا وسیمای دهه ۶۰ مانع آن می‌شد تا چشممان به جمال مادر هاچ زنبور عسل روشن شود.

● موزه لباس‌های نوستالژیک جیمی

▪ تیپی با شلوار کردی و مانتو خفاشی!

به سر و وضع خودتان نگاه کنید. حالا بروید سراغ آلبوم عکس ۱۵ سال قبل! به عکس‌های جورواجوری نگاه کنید که می‌تواند در عصر حاضر شو مد باشد! تیپ و قیافه‌هایی که در لابه‌لای البسه جالب آن روزها جلب نظر می‌کند. خاطره‌بازی با موزه نوستالژی لباس‌های جیمی تقدیم شما...

▪ بلوز یقه اسکی

بلوزهایی که یقه‌اش شبیه یقه لباس اسکیموها بود و تا لب چانه می‌آمد. بلوزهایی که در آن روزها نوعی اعیانی‌پوشی به حساب می‌آمد. امروز دیگر کسی به فکر پوشیدن بلوزی با یقه اسکی نیست. مخصوصا در روزهای گرم تابستانه پیش‌رو.

▪ و...

و موارد دیگری مثل شلوارهای سه ساسونی که امروز دیگر کسی به پا نمی‌کند، می‌تواند همگی از مواردی باشد که خاطره‌اش برای‌تان شیرین است. می‌توانید دوباره آلبوم عکس‌های دیروزی‌ خود و خانواده‌تان را باز کنید و با دقت بیشتری به تصاویر صحت سخنان ما را تأیید کنید.

▪ شلوار کردی

یکی از دوست‌داشتنی‌ترین خاطرات البسه سال‌های دور «شلوار کردی» است. شلوار کردی همان شلوارهای پارچه‌ای دیروزی بود که بسیار گشاد بود. شلوارهایی که اگر بتوانید این روزها در بازارهای پایین شهر پیدا کنید، مطمئنا صفایی تابستانه و خنک به پاهایتان خواهد داد!

▪ مانتو خفاشی

یکی از خوف‌انگیزترین مدهای لباس خانم‌ها در خاطره‌بازی روزهای دور «مانتو خفاشی» است. امروز مانتو هر چه تنگ‌تر باشد کلاس و پرستیژ بانوان بالاشهری بیشتر به چشم می‌آید، در روزهایی نه چندان دور مانتوهای گشادی که شبیه خفاش بود، مد روز بانوی ایرانی بود. هی...

نویسنده: مرتضی اخوان