شنبه, ۱۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 1 June, 2024
مجله ویستا

سلامت کودک خود را در اینترنت تضمین کنید


سلامت کودک خود را در اینترنت تضمین کنید

کامپیوتر به یکی از جذاب ترین و خطرناک ترین وسیله ها, برای کودکان در عصر حاضر تبدیل شده است

کامپیوتر به یکی از جذاب ترین و خطرناک ترین وسیله ها، برای کودکان در عصر حاضر تبدیل شده است.

به همین خاطر هنگامی که کودک شما در مقابل کامپیوتر قرار می گیرد، احتیاج به حمایت مستقیم شما در دنیای بی درو پیکر اینترنت دارد. بنابر این لازم است برخی از تجربیات به دست آمده در این زمینه را مورد توجه قرارداد.

● آگاهی و اعتماد به نفس

اگر شما خواستار حمایت کودک خود از مخاطرات دنیای اینترنت هستید باید معلومات خود را در مورد آن افزایش دهید و ازاین دنیای پیچیده و پر رمز و راز به قدرکافی آگاهی داشته باشید.

برای بدست آوردن فرهنگ اینترنتی می توان از خلال مطالعه کتب، مجلات و حتی بسیاری از سایت ها، اقدام کرد. با این کار هم آگاهی لازم را بدست آورده و هم اینکه خود مستقیماً با خطراتی که در دنیای عنکبوتی اینترنت برای کودک شما وجود دارد بهترآشنا خواهید شد.

● جایگاه کامپیوتر

رعایت این موضوع که کامپیوتر مورد استفاده در خانه در چه جایی قرار دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابر این قراردادن کامپیوتر در مکانی دور از چشم والدین اشتباه بزرگی است. همچنین نباید کامپیوتر را در اتاق خواب کودکان قرار داد بلکه باید درجایی در خانه قرار داشته باشد که تسلط کامل والدین بر آن امکان پذیر باشد، چرا که از این طریق عملکرد کودک خود را زیرنظر خواهید داشت.

● خط قرمزها

این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است که کودک شما خط قرمزها را در دنیای اینترنت بداند. برای این کار پیش از اینکه وارد این دنیای افسون گر شود، بهتر است با او بنشینید و چارچوب مشخصی را تعیین و ترسیم کنید، تا بداند چه چیزی برای او بد یا خوب است.

مسلماً وقتی شما خط قرمزها یا به عبارتی برای کودک خود چارچوب فعالیت در اینترنت را تعیین کردید، او باید بداند که تخطی از آن بی توجهی به دستورات شما است. زیرا کودک شما از قبل مطلع شده است که چه سایتی را باید برود یا اینکه وارد آن نشود و یا اینکه با هر پیشامد ناخواسته، به سرعت شما را در جریان بگذارد.

● چارچوب های مشخص

با کودک خود براساس سن و سال او به یک چارچوب مشخص در این مورد به توافق برسید، تا او بهتر بداند که در هنگام کار با اینترنت چه چیزهایی را بایستی رعایت کند که از این دست می توان موارد زیر را به او توصیه کرد:

- اطلاعات شخصی خود را هنگام ورود به یک سایت لو ندهند و هیچ وقت شماره تلفن منزل، نشانی، نام مدرسه یا شماره تلفن همراه را در سایت ها ثبت نکنند.

- کلمه رمز عبور کامپیوتر را به هیچ کس نگویند.

- بدون اجازه والدین از قراردادن تصاویر خود یا خانواده در رایانه خودداری کنند.

- با افراد ناشناس در اینترنت تماس برقرار نکنند و در صورتی که مجبور به این کار شدند، هیچگونه اطلاعاتی در مورد خود و خانواده ارائه ندهند.

● افزایش امنیت رایانه

این وظیفه والدین است که از برنامه های مفید در اینترنت برای حفاظت از کودکان استفاده و آنها را در کامپیوتر مورد استفاده کودک خود نصب کنند.

این موضوع را نباید فراموش کرد که در وضعیت عادی، خطرات زیادی از قبیل ویروس ها، برنامه های مخرب می تواند کامپیوتر خانواده را هدف قرار دهد.

بنابر این در صورتی که ضد ویروس قوی و جدیدی در کامپیوتر مورد استفاده کودک شما نصب شده باشد، بهتر می تواند او را در مقابل حملات ویروس و هرز نامه ها حفاظت کند.

بسیاری از سایت ها و پایگاه های اینترنتی ضد اخلاقی از مسائل و موضوعات عامه پسند و جذاب استفاده می کنند تا به این وسیله کاربر را در دام خود گرفتار کنند.

پس آگاهی شما از ترفندهای آنها، می تواند کودک شما را در این مورد محافظت کند. به هر حال در اینترنت همانند سایر مسائل، راه ها و روش های زیادی نیز وجود دارد که بتوان از طریق آن یک بستر امن و مناسب برای کودک خود فراهم کرد. همچنین از برخی از سایت ها می توان در این خصوص سود جست که آنها بر اساس تجارب خود، مخاطرات موجود در اینترنت را طبقه بندی می کنند.

● تغییر رمز عبور

این موضوع را باید همیشه مدنظر قرارداد که ورود کودک شما به دنیای اینترنت با مخاطراتی همراه خواهد بود، بنابر این لازم است که دائماً رمز عبور (پسورد) کامپیوتر خود را عوض کنید. این اقدام به عنوان یک عمل پیشگیرانه می تواند در مورد آنها به حساب بیاید، بنابر این در صورتی که قصد دارید این کار را کنید بایستی این را بدانید که اعداد نامشخص و کلماتی را به عنوان پسورد به کار ببرید که حدس زدن آن از سوی کودک شما به سادگی میسر نباشد.

در کنار این موضوع همیشه به آنها خطرات موجود در چت روم را گوشزد کنید، اما این را هم بدانید با وجود اینکه از این کار منع شده اند، ولی راه و روش هایی برای ورود به آن در اینترنت وجود دارد.

در این مورد بهترین کار، آگاهی دادن به فرزندان خود در قبال مخاطراتی که در چت روم وجود دارد، است، همچنین به آنها گوشزد کنید که اشخاصی که درچت روم هستند، افراد بیگانه ای هستند که روزانه بسیاری از این گونه افراد را در کوچه و خیابان می بینیم، پس نبایستی با آنها آشنا شد یا اطلاعاتی به آنها داد.

به فرزندان خود بگویید کسانی که درچت روم هستند، همیشه حقیقت گو نیستند و مثلاً کسی که می گوید ده سال سن دارد، ممکن است یک مرد بزرگسال باشد، همچنانکه باید آنها را آگاه کنید که فقط با دوستان خود چت کنند.

● ارتباط با فرزندان

این را بدانید که اگر از ابتدا با کودک خود از روی صداقت، و اطمینان ارتباط مطمئنی برقرار کردید، در بقیه مراحل به اهداف تعیین شده به سادگی دست خواهید یافت. بنابر این، هر چند که وقت یک بار با کودک خود در مورد اینترنت سخن بگویید و از او به صورت دوستانه در خصوص سایت هایی که اخیراً به آنها وارد شده است، سوال کنید، که آیا چیز تازه و مفیدی را یاد گرفته یا اینکه بر او تاثیر منفی داشته و باعث ناراحتی او شده است. این ارتباط می تواند به شما در دستیابی به گام هایی که در آینده ممکن است برای حمایت از کودکانتان در اینترنت برداشته شود، کمک کند.

در پایان ذکر این موضوع خالی از لطف نیست که هر چند وقت یک بار اقدام به بررسی کامپیوتر مورد استفاده کودک خود کنید.

مسلماً روش های فراوانی وجود دارد که براساس آن شما بدون اینکه فرزندتان به این موضوع پی ببرد، از رایانه او اطلاعاتی را بدست آورید. همچنان این کار به شما نشان خواهد داد که فرزندتان تا چه اندازه به نصایح شما گوش داده است.